Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Γιατί κατασκευάστηκε το Σινικό Τείχος;

Αν είχατε στην κυριότητά σας τη συγκεκριμένη έκταση γης και θέλατε να εμποδίσετε την είσοδο όσων βρίσκονταν έξω, δεν θα σκεφτόσαστε να χτίσετε ένα τείχος γύρω της; Στα αρχαία χρόνια στην Κίνα κατασκεύαζαν τέτοια τείχη γύρω από ολόκληρες πόλεις, για να τις προστατεύουν από τις εισβολές.

Γύρω στο 221 π.Χ. ένας μεγάλος αυτοκράτορας ένωσε διάφορες περιοχές της Κίνας σε μία αυτοκρατορία. Το όνομά του ήταν Σι Χουάνγκ Τι. Όμως, βόρεια της αυτοκρατορίας του ζούσαν οι Μογγόλοι που περιπλανιόντουσαν σε έρημες εκτάσεις και θεωρήθηκαν κίνδυνος για τη νεοσύστατη αυτοκρατορία. Έτσι, ο Σι Χουάνγκ Τι διέταξε να χτιστεί ένα τείχος τόσο μακρύ και τόσο ψηλό, ώστε να προστατεύονται οι βόρειες επαρχίες της Κίνας. Η κατασκευή του μεγάλου αυτού τείχους, που ήταν πράγματι πελώριο, περατώθηκε μέσα σε μόλις 15 χρόνια. Από τότε επεκτάθηκε πολλές φορές και εν μέρει καταστράφηκε. Ωστόσο μεγάλο τμήμα του διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ο αυτοκράτορας πέτυχε τον στόχο του με το μεγάλο τείχος; Δυστυχώς, όχι. Δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσει τους Μογγόλους να εισβάλλουν στην Κίνα. Πέρα από αυτό, υπήρχαν πάντα κάποια τμήματα του τείχους που χρειάζονταν επισκευή. Έτσι οι Μογγόλοι περιπλανιόντουσαν εντός και εκτός αυτών των κατεστραμμένων τμημάτων. Πάντως, το Τείχος χρησίμευσε και χρησιμεύει μέχρι σήμερα ως ένα είδος συνόρων μεταξύ του κινεζικού και του μογγολικού πολιτισμού.

Κοινότητα Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ψαράδων.

Στο αγροτουριστικό κατάλυμα που ονομάζεται «Ξενοδοχείο Ψαράδες» θα απολαύσετε την παραδοσιακή φιλοξενία των γυναικών του συνεταιρισμού. Τα δωμάτια του ξενοδοχείου έχουν θέα στον όρμο της Μεγάλης Πρέσπας, στο παραδοσιακό χωριό Ψαράδες με την ιδιαίτερη μακεδονική αρχιτεκτονική του, και στα εντυπωσιακά γειτονικά βουνά.