Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων στον Λευκώνα Πρεσπών

Ό Δήμος Πρεσπών, ανταποκρινόμενος σε αίτημα της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Λευκώνα, τοποθέτησε μνημείο, αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης,την Κυριακή 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν. Ο Δήμαρχος Πρεσπών, Γιώργος Στεργίου στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία του μνημείου που έγινε για να  τιμήσει τους ανθρώπους που χάθηκαν, αλλά κι εκείνους που κατάφεραν να ξεκινήσουν την ζωή τους από την αρχή και δεν αφορά μόνο τους Πόντιους, αλλά μας αφορά όλους: "Οι μνήμες είναι εδώ για να μας διδάσκουν και να μας κάνουν καλύτερους από γενιά σε γενιά, για να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας και για να δημιουργούμε καλύτερες κοινωνίες".

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λευκώνα, Βιολέττα Κατσανίδου, μίλησε για την επιθυμία δημιουργίας ενός μνημείου αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Δήμο.

Συγκίνηση προκάλεσε η προσωπική μαρτυρία του κατοίκου του Λευκώνα Χρήστου Κωνσταντινίδη, καθώς και το τραγούδι, αφιερωμένο στην γενοκτονία, από τον Λευκωνιώτη λυράρη Ραφαήλ Ναλπαντίδη, ο οποίος σε συνεργασια με τον Νίκο Δέλκο, κατασκεύασαν μία μεταλλική ποντιακή λύρα που τοποθετήθηκε δίπλα στο μνημείο.

Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου