Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Επίσκεψη του Εσπερινού ΕΠΑΛ Φλώρινας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές/τριες του Εσπερινού ΕΠΑΛ Φλώρινας και συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, σχετικά με την κλιματική κρίση, τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει στο περιβάλλον και ειδικότερα στην οικονομία, στη γεωργία, αλιεία και τουρισμό.  Συγκεκριμένα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας αλλά και στην πορεία των εκπομπών μέχρι και σήμερα. Ακόμη εξετάστηκε τι έκανε/κάνει η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και ειδικά η Ελλάδα για την κλιματική κρίση και τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με την απολιγνιτοποίηση. Τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης, σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και την ανάγκη στροφής στις πράσινες τεχνολογίες και τη βιολογική γεωργία και εκπόνησης προγραμμάτων ταχείας κατάρτισης σε αυτούς τους τομείς.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, κ. Νικόλαο Νικολάου, κ. Αγάπη Στρέζου και κ. Άννα Σεχίδου, για την άψογη συνεργασία, αλλά και όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος "Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2023" έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 

Οι Νέοι Μπροστά!