Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Σταύρος Παπασωτηρίου: «Νέοι διαθέσιμοι πόροι για το Leader Φλώρινας»

Με πάνω από 750.000 € ενισχύεται το πρόγραμμα «Leader» για το νομό Φλώρινας με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ε.Ε που αποσκοπεί στη συγχρηματοδότηση τοπικών σχεδίων ανάπτυξης της υπαίθρου, η οποία στην περίπτωση της Φλώρινας ενισχύεται οικονομικά μετά από συνεργασία του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Παπασωτηρίουμε την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 757 χιλ. Ευρώ ο προϋπολογισμός της 2ης πρόσκλησης του προγράμματος CLLD/LEADER για τη Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, που πλέον ξεπερνά τα 2,25 εκατ. Ευρώ.

Το πρόγραμμα, το οποίο διαχειρίζεται τοπικά η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΑΝΑΠΤ. Α.Ε. Ο.Τ.Α» (ΑΝΦΛΩ), «κέρδισε» από το αρμόδιο υπουργείο την παραπάνω υπερδέσμευση κονδυλίων λόγω της προόδου που έχει σημειώσει.

Υπογραμμίζεται πως έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν άμεσα όλα τα θετικά αξιολογηθέντα έργα στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του CLLD/LEADER που δημοσίευσε η ΑΝΦΛΩ τον Ιούνιο του 2023. Οι προτάσεις αυτές αφορούντηνσυγχρηματοδότηση τοπικών επενδύσεων:

στην μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα μη γεωργικό προϊόν στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου αυτών των τομέων

στήριξης της οικοτεχνίας και των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων

οριζόντιας εφαρμογής μεταποίησης, εμπορίας και/ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν

οριζόντιαςεφαρμογήςυποδομώντουρισμού

συνεργασίας μικρών επιχειρήσεων για την οργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και την από κοινού χρήση εγκαταστάσεων ή άλλων πόρων καθώς και ανάπτυξης και/ή εμπορίας τουριστικών υπηρεσιών συνδεόμενων με τον αγροτουρισμό.

Σχολιάζοντας τη θετική αυτή εξέλιξη για το νομό, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου επεσήμανε την ανάγκη γρήγορης απορρόφησης όλων των διαθέσιμων κονδυλίων καθώς τα εντασσόμενα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.