Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Στ. Παπασωτηρίου: «Η ΝΔ ενισχύει με νέους πόρους τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας»

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου, ο οποίος συμμετείχε και στην επεξεργασία του νομοσχεδίου ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του:

«Η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς δίπλα στην Ελληνική οικογένεια. Το γεγονός αυτό το αποδεικνύει και το συζητούμενο νομοσχέδιο με το πρόγραμμα δημιουργίας 50.000 επιδοτούμενων νέων θέσεων για παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρόκειται για υλοποίηση  της βασικής προγραμματικής θέσης της ΝΔ που αφορά τη στήριξη των νέων γονιών και επιβεβαιώνεται και με την αυριανή καταβολή από τον ΟΠΕΚΑ των αναδρομικών από την αύξηση του επιδόματος γέννησης για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2023.

        Τα αναδρομικά αυτά -που ξεπερνούν τα 36 εκατ. ευρώ για το 2023- αφορούν σχεδόν 60.000 γυναίκες, οι οποίες αύριο θα λάβουν τη διαφορά από το ήδη καταβληθέν επίδομα γέννησης των 2.000 που ανέρχεται σε επιπλέον:

400 ευρώ για το πρώτο τους παιδί

αύξηση 700 ευρώ για το δεύτερο παιδί

1.000 ευρώ για όσους αποκτούν τρίτο παιδί

και 1.500 ευρώ επιπλέον ανά γέννηση για οικογένειες που απόκτησαν από 1/1/2023 και μετά το τέταρτο παιδί τους, με μέγιστο ποσό τα 3.500 ευρώ.

Τα ποσά αυτά καταβάλλονται αυτόματα στις δικαιούχους, χωρίς να υποβάλουν νέα αίτηση ή να  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

        Την ίδια δέσμευση της ΝΔ υπέρ της οικογένειας δείξαμε και πριν λίγες μέρες με την αναδρομική χορήγηση από τον Σεπτέμβριο του 2023 του επιδόματος μητρότητας -σχεδόν 8000 ευρώ για 9 μήνες- σε όλες τις νέες εργαζόμενες μητέρες. Μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Ετσι πλέον το συνολικό ποσό των επιδομάτων γέννας, κυοφορίας - λοχείας και μητρότητας, ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Πρόκειται όπως λέει ο Πρωθυπουργός για «κοινωνική πολιτική στην πράξη» με την οποία στοχεύουμε στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή των γυναικών και στη στήριξη των νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις γυναίκες να συμμετέχουν πιο ενεργά στην αγορά εργασίας.

Πάμε τώρα σε μιαν άλλη, πολύ σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής που είναι η νέα στεγαστική πολιτική. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο πρόγραμμα δημόσιας και κοινωνικής στέγης «Σπίτι μου» που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζεται και σήμερα με επιτυχία. Ένα μέρος του, όπως γνωρίζετε, αφορά την παραχώρηση δημοσίων ακινήτων για την δημιουργία κατοικιών για οικογένειες και νέους ανθρώπους.

 Με αφορμή την σημερινή συζήτηση, θα ήθελα να εξάρω την πρόσφατη πρωτοβουλία σας για τη διάθεση κρατικών ακινήτων σε νησιά του Αιγαίου, όπως το ακριτικό Καστελόριζο, προκειμένου να κατασκευαστούν κατοικίες για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν εκεί.Είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία, η οποία μαζί με το πρόγραμμα στέγασης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκίνησε επίσης πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, θα έχει πολύ ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο για τη προστασία των ακριτικών περιοχών αλλά και για τη διευκόλυνση των ενστόλων μας που μετατίθενται εκεί και κυρίως των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της κυβερνητικής προτεραιότητας, θα ήθελα κυρία υπουργέ να εξετάσετε την δυνατότητα ένταξης και των ανθρώπων της Ελληνικής Αστυνομίας στο στεγαστικό πρόγραμμα του Δημοσίου, ειδικά για παραμεθόριες περιοχές. Έχω τη τύχη και τη τιμή να εκπροσωπώ στη Βουλή την ακριτική Φλώρινα και έτσι γνωρίζω καλά τόσο τις δυνατότητες της τοπικής μας κοινωνίας όσο και τις ανάγκες των ενστόλων που υπηρετούν ως ακρίτες τη πατρίδα μας. Είμαι βέβαιος πως, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα εξετάσετε ένα όμοιο πρόγραμμα στοχευμένης στεγαστικής πολιτικής για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο θα προσφέρει ταυτόχρονα κίνητρα, ιδιαίτερα σε όσους οικογενειάρχες έχουν δεύτερες σκέψεις να μετατεθούν στη παραμεθόριο».

Ακολουθεί βίντεο>>

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ_29/4/2024 (youtube.com)