Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Πιο διεφθαρμένη από ποτέ η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Ώρα να τερματιστεί η ατιμωρησία για τη διαφθορά. Με αυτές τις λέξεις ξεκινά η παρουσίαση της φετινής έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας (ΔΔ/Transparency International-ΤΙ). Πρόκειται για τον κορυφαίο παγκόσμιο δείκτης διαφθοράς του δημόσιου τομέα από το 1995. Να εξηγήσουμε στο σημείο αυτό πως ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς βαθμολογεί 180 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, κάνοντας χρήση μιας κλίμακας από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα «αδιάφθορο» κράτος.

Η Ελλάδα, λοιπόν, σημείωσε σκορ 49/100 (κάτω από τη βάση δηλαδή, μείναμε μετεξεταστέοι), καταλαμβάνοντας έτσι την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών με «σοβαρά προβλήματα διαφθοράς» (59/180).

Τι οδήγησε στην πτώση;

Η ερώτηση είναι, φυσικά, ρητορική. Όλα τα ερωτήματα για το «τις πταίει» σε αυτή τη χώρα έχουν πλέον απάντηση. Η διαφορά, λοιπόν, σε σχέση με την περσινή κατάταξη είναι 3 μονάδες κάτω. Και τα νέα φαίνεται πως θα συνεχίσουν να είναι δυσοίωνα σε θέματα κρατικής διαφθοράς. Αφού επισκεφθεί κανείς τον επίσημο ιστότοπο της Διεθνούς Διαφάνειας, θα μπορέσει να ενημερωθεί εκτενώς για τους λόγους.

Χαρακτηριστικά διαβάζουμε μία από τις βασικές εστίες διαφθοράς είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση στο κράτος δικαίου της, η οποία έρχεται ως συνέπεια των παράνομων υποκλοπών επικοινωνιών σε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, των επιθέσεων στην ελευθερία του Τύπου και της αδυναμίας θεσμικής κατοχύρωσης της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε μια άλλη εστία διαφθοράς, που αφορά στην επίδοση της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index), όπου και αποτελεί τη χώρα με τη «χειρότερη επίδοση στην ΕΕ», κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας ΜΜΕ σε πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ, αλλά και της χρήσης των SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation), με στόχο να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ΜΜΕ να φέρουν στο φως υποθέσεις διαφθοράς.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην ίδρυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το 2019, η οποία έμοιαζε μεν μια πολλά υποσχόμενη και φιλόδοξη κίνηση (ο Μάκης Βορίδης, άλλωστε το είχε επιβεβαιώσει αυτό πρόσφατα σχολιάζοντας πως κάνει «σπουδαία δουλειά»), ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπολειτουργεί, καθώς η αρχή είναι ακέφαλη, ενώ μάλιστα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν πρόσφατα εν μέσω καταγγελιών για σκάνδαλο μαφίας εφοριακών που εκβιάζει επιχειρηματίες.

Και ποια είναι η λύση; Για να σταματήσει η παρακμή, η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, να ενισχύσει τους νομοθετικούς κανονισμούς για το λόμπι και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και να διατηρήσει μια ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς. Ό,τι και να γίνει, το αυτί του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ιδρώνει. Δεν δίνεται καν μάχη για τη διαφθορά στην Ελλάδα, ίσα ίσα την προκαλεί και την ενισχύει.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια είναι η κοινή γνώμη για τη διαφθορά στη χώρα. Οι πολίτες είναι άλλωστε αυτοί που υποφέρουν έμμεσα ή άμεσα από αυτή τη μάστιγα. 

Κράτος Δικαίου του Τρίτου Κόσμου διά χειρός Μητσοτάκη

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις;

«Δεν αξίζει στην Ελλάδα η θέση του παρία της Ευρώπης. Δεν αξίζει στη χώρα μας ο κατήφορος, στον οποίο την έχει καταδικάσει η κυβέρνηση της ΝΔ», σχολίασε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική-Συμμαχία και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.

«Δύσκολα πείθεται κανείς ότι η κοινωνία έχει συμβιβαστεί μ’ αυτό. Αυτή η “κανονικότητα” με τη κατάλυση του Κράτους Δικαίου, επηρεάζει τη ζωή του συνταξιούχου, του εργαζόμενου και του επιχειρηματία  προς το χειρότερο», σχολίασε με τη σειρά της η αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ραλλία Χρηστίδου.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, δήλωσε με τη σειρά του: «Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια παρατηρούμε πτώση της βαθμολογίας της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, που επηρεάζει αρνητικά και τη συνολική κατάταξή της παγκοσμίως. Ήδη από πέρυσι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προειδοποίησε για τα φαινόμενα περιστολής του κράτους δικαίου, την έλλειψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ελευθερίας του τύπου και την αποδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών. Για να επιστρέψει η χώρα στην ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών, θα πρέπει να σημειωθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, για την προστασία των δημοσιογράφων, την ανεξαρτησία των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών και την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου. Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος προτίθεται να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων».

2020mag.gr