Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Παρουσίαση βιβλίου της εικαστικού Μαρίας Γρ. Χατζηλάμπου, στο Αμύνταιο


 

Ο Δήμος Αμυνταίου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της εικαστικού Μαρίας Γρ. Χατζηλάμπου,

«Χρωματιστά Τραπέζια σε Καμβά»

τη Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 6μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει:

ο Βαγγέλης Νάστος, Εκπρόσωπος Γραφείου Τύπου Δήμου Αμυνταίου

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μαρία Χατζηλάμπου, Συγγραφέας

Σεβαστή Ιντζέ, Εικαστικός

Χριστίνα Ματιάκη, Ιστορικός Τέχνης

Βιογραφικό

Η εικαστικός Μαρία Χατζηλάμπου είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνιδα που το έργο της αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εικαστικής ιστορίας της Φλώρινας. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Μεγάλη Βρετανία στο UniversityofCentralLancashire, Preston. Αποφοίτησε το 1998 από το εργαστήριο της σπουδαίας βρετανίδας εικαστικού LubainaHimid και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές χρόνια αργότερα με αντικείμενο την Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη, του τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Ανοιχτό Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Ευρωπαΐκής επιτροπής, στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης Φλώρινας, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Αναφορικά με το έργο της έχουν γράψει η ιστορικός τέχνης Μαρία Κενανίδου, η Δέσποινα Ευθυμίου, η Ελένη Κάρτσακα και η Χριστίνα Ματιάκη. Αναφορές και αφιερώματα έχουν γίνει στη δουλειά της τόσο σε περιοδικά και λευκώματα, όσο και σε βιβλία τέχνης. Συγκεκριμένα βρίσκουμε στοιχεία για τη Μαρία Χατζηλάμπου στο λεύκωμα «Reflectionsofartincommissionbuildings», έκδοση του 2005-2010 και στο βιβλίο της Ζωής Γοδόση, «Oι εικαστικές τέχνες στην Φλώρινα την εποχή της μεταπολίτευσης», στην έκδοση του 2018.

Το συγγραφικό και ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει τα συγγράμματα με τίτλο: «Ο περίπατος μιας γραμμής» του 2009, «Γρηγόρης Χατζηλάμπου» 2020, «Η αξιοποίηση των εικαστικών στο γυμνάσιο» του 2022, «Τοπική ανάπτυξη και πολιτιστική κληρονομιά» της ίδιας χρονιάς.

Στις 10 Μαρτίου παρουσιάζει στο Αμύνταιο,  το 5ο συγγραφικό της εγχείρημα και ευχόμαστε με αφετηρία τη παρουσίαση στην πόλη μας, να είναι καλοτάξιδο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μικρό βιβλίο τέχνης «Χρωματιστά τραπέζια σε καμβά» της εικαστικού Μαρίας Χατζηλάμπου, έχει πρόθεση να λειτουργήσει ως αφορμή, για τον αναγνώστη που επιθυμεί να συναντηθεί με τη «νόστιμη» πλευρά της Νεκρής φύσης. Εικόνες και κείμενα διατάσσονται «εργονομικά», με λόγο απλό και άμεσο που ρέει όπως τα αλλεπάλληλα πιάτα ενός επίσημου γεύματος. Στην πορεία ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο δομείται το περιεχόμενο, εκτός από την ανάλυση των έργων σε σχέση με τις υλικές και πνευματικές συνθήκες της εποχής τους, καλεί τον ίδιο τον αναγνώστη να αφήσει την παθητική θέση του απλού θεατή της εικαστικής πράξης και να αναλάβει ο ίδιος το ρόλο ενός καλλιτέχνη.

Η παρουσία σας θα μάς τιμήσει ιδιαίτερα!