Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Κάρολος Δαρβίνος| Ο «αιρετικός» φυσιοδίφης

Η εξέλιξη των ειδών που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον φυσικό μας κόσμο!

Ήταν το 1831 όταν ο περίφημος βιολόγος θα ξεκινούσε την πεντάχρονη ερευνητική του περιπέτεια στον κόσμο που έμελλε να αλλάξει τις παραδεδομένες πίστεις για την καταγωγή των ειδών και την εξέλιξή τους.

Μια σειρά από καλά ριζωμένες σήμερα απόψεις περί φυσικής επιλογής και εξέλιξης των ειδών χρωστούν στον θεμελιωτή τους τη θεωρητική τους επένδυση, μπολιάζοντας την επιστημονική σκέψη με νέα δεδομένα μακριά από δεισιδαιμονίες και θρησκευτικές αγκυλώσεις.

Ο Δαρβίνος ήταν ένας από τους μεγάλους διανοητές που απομάγευσαν τον κόσμο, αποκαλύπτοντας τους φυσικούς μηχανισμούς και τα πρότυπα της εξέλιξης των ειδών.

Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο μετά την έκδοση του μνημειώδους συγγράμματός του «Η Καταγωγή των Ειδών» (1859), που έδωσε στην επιστήμη τα κατάλληλα εννοιολογικά εργαλεία για να αντιπαρατεθεί αποφασιστικά με λαϊκές δοξασίες και θρησκευτικές ερμηνείες...

Παρά την επαναστατικότητα της δαρβινικής οπτικής πάνω στην εξέλιξη των ειδών, η θεωρία του δεν έγινε αρχικά δεκτή, και αργότερα όχι χωρίς σφοδρές αντιδράσεις. Ο Δαρβίνος παρέλειψε έξυπνα να αναφερθεί στο θέμα της εξέλιξης του ανθρώπου στο σύγγραμμά του, για να γλιτώσει τη δημόσια κατακραυγή, παρά ταύτα σύντομα θα κυκλοφορούσαν λίβελοι που τον κατηγορούσαν ότι έβλεπε τον άνθρωπο απόγονο του πιθήκου!