Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Ο ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης στη μαθητική παρέλαση της Κοζάνης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Εκπροσωπώντας της κυβέρνηση, ο κ. Κωνσταντινίδης χειροκρότησε τους μαθητές των σχολείων και τα μέλη συλλόγων που τίμησαν τους αγωνιστές του 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία.

 Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο Υφυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ σήμανε το θαύμα του Ευαγγελισμού και το ΧΑΙΡΕ, Ω ΧΑΙΡΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έφερε το θαύμα της Παλιγγενεσίας. Με πίστη βαθιά και πόθο μεγάλο για τη λευτεριά, μια τέτοια μέρα πριν από 203 χρόνια, στην Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα υψώθηκε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης.

Απαιτήθηκαν προσπάθειες μεγάλες και θυσίες πολλές για την αφύπνιση του Έθνους και τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Η Επανάσταση του 1821 ενέπνευσε άλλους εθνικούς αγώνες και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία για το απαράμιλλο θάρρος και τον ηρωισμό που την χαρακτήρισε. Για το πως το κατακτημένο για 400 χρόνια Έθνος των Ελλήνων, χωρίς πόρους, δίχως εξοπλισμό, χωρίς στρατιωτική εκπαίδευση, τόλμησε να υψώσει ανάστημα, όχι μόνο απέναντι σ´ έναν πανίσχυρο δυνάστη αλλά και στη διεθνή τάξη, που είχε αποφασίσει την πάταξη κάθε επαναστατικής προσπάθειας. Ο δίκαιος και άνισος αγώνας των Ελλήνων προκάλεσε, όμως, ένα μεγάλο ρεύμα φιλελληνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που άλλαξε τις διεθνείς ισορροπίες.

Ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία, γίνεται σήμερα αγώνας για την επικράτηση της ειρήνης και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και διαπνέεται από τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά με τότε. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του ‘21. ΧΑΙΡΕ, Ω ΧΑΙΡΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!»