Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας| Μέχρι τις 15 Μαρτίου


 

Η Γενική Συνέλευση των μελών  του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας, κατά την τακτική  συνεδρίασή της, τη Δευτέρα  4-3-2024, αποφάσισε τα παρακάτω:

Εκφράζει την αντίθεσή του στις νέες εκτεταμένες μεταβολές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως ψηφίστηκαν,  παρά τις μικρές αλλαγές της τελευταίας στιγμής, υπό την πίεση της καθολικής αντίδρασης του Δικηγορικού Σώματος και του Νομικού Κόσμου. Πρόκειται για την 8η εκτεταμένη νομοθετική μεταβολή τα τελευταία τέσσερα έτη.   Διαπνέεται από οριζόντια τιμωρητική αντίληψη, αδιαφορεί για την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών που οδηγούν στο έγκλημα, υποβαθμίζει την ανάγκη σωφρονισμού και επανένταξης. Οδηγεί σε υποχρεωτική έκτιση ποινής , χωρίς αναστολή, ακόμα και για πλημμελήματα μέτριας βαρύτητας. Επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς και υπέρογκα κόστη σε βάρος του πολίτη. Ενέχει σοβαρούς κινδύνους παραβίασης βασικών όρων προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και συρρίκνωσης  των εγγυήσεων ορθής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Απαιτεί την κατάργηση των διατάξεων  του νέου φορολογικού νόμου, όπως ψηφίστηκαν και συνιστούν οριζόντια και άδικη φορολογική επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Δικηγόρων και γενικά των ελευθέρων επαγγελματιών και κυρίως των πιο αδύναμων ενώ προστατεύονται μεγάλα εισοδήματα και εταιρίες.

Καταδικάζει την αιφνιδιαστική απόφαση κυβέρνησης και ΕΦΚΑ να άρει την ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδων συναδέλφων και γενικά ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι από 1η Μαρτίου 2023 στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα πάγια αιτήματα του Σώματος παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της.

Η κυβέρνηση δεν προχωρά στην άμεση συνολική εξόφληση των οφειλόμενων προς τους συναδέλφους που παρέχουν νομική βοήθεια αλλά μεταφέρει παραπέρα την διαδικασία πληρωμής μέχρι την ψήφιση νέου σχεδίου νόμου που κατέθεσε στην διαβούλευση.

Η Γ.Σ αποφασίζει, κατά πλειοψηφία,  την αποχή των Δικηγόρων μελών του ΔΣΦ από τα καθήκοντά τους, από την Τρίτη, 5 Μαρτίου  2024 μέχρι και την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024,  επιφυλασσόμενη για την μετέπειτα στάση της

Απαιτούμε

Την άμεση, χωρίς όρους, πριν την έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων, κατάργηση των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου που επιβάλει την άδικη οριζόντια φορολόγηση των Δικηγόρων και Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Τη θέσπιση αφορολογήτου ορίου.

Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Την απαλλαγή από ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, ο οποίος επιβαρύνει τον πολίτη στον οποίο μετακυλίεται.

Την άμεση κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων  σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, που αυξάνονται και το νέο έτος. Την ρύθμιση των οφειλών και την διαγραφή αυτών που δημιουργήθηκαν ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Την εξασφάλιση της διατήρησης των παροχών υγείας για όλους τους συναδέλφους, που κινδυνεύουν (όπως και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες) να θεωρηθούν ανασφάλιστοι από 1-3-2024, με απόφαση του ΕΦΚΑ

Την ικανοποίηση των σταθερών αιτημάτων του κλάδου για την διασφάλιση της νομιμότητας ιδιωτικών συναλλαγών και υποστήριξης του πολίτη έναντι της Διοίκησης.

Την άμεση εξόφληση όλων των οφειλόμενων στους παρέχοντες Νομική Βοήθεια

Την εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης του πολίτη στην Δικαιοσύνη

Τη διατήρηση δικαστικών σχηματισμών

Για την Γ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας
-Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Στ Καραντζίδης
-Ο Γ Γραμματέας
Ιωάννης Γ. Ιωαννίδης