Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Πες το Ελληνικά… Εντοπίζω!

-Στην μικρή πλατεία (κύκλος) που είναι στο κέντρο της πόλης μας, απέναντι από το Διοικητήριο Φλώρινας και δίπλα στο πρώην Ηotel Αντιγόνη υπάρχει διάσταση απόψεων για το ποιος έχει προτεραιότητα, αυτός που κινείται μέσα στον κύκλο ή αυτός που μπαίνει;

-Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικό ισχύει αυτός που είναι μέσα στον κύκλο, στην δική μας ορίζεται σύμφωνα με την σήμανση που υπάρχει σε κάθε κόμβο κυκλικής πορείας, ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει:

-Στην παράγραφο 4. Στους κόμβους η προτεραιότητα ορίζεται με κατάλληλη σήμανση.

-Στην παράγραφο 5. Στους κόμβους χωρίς τέτοια σήμανση η προτεραιότητα ανήκει σε αυτόν που έρχεται από τα δεξιά.

-Αυτό σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται δεξιά και δεν έχουν STOP έχουν προτεραιότητα, όσοι κινούνται μέσα στον κύκλο οφείλουν να την παραχωρήσουν σε αυτούς, ή αυτοί που κινούνται από δεξιά και έχουν STOP, οφείλουν να παραχωρήσουν προτεραιότητα σε αυτούς που είναι μέσα.

-Η σήμανση με ρυθμιστικές πινακίδες είναι το ανάποδο τρίγωνο υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας και το STOP για υποχρεωτική διακοπή πορείας.

-Τέλος, ο K.O.K., προβλέπει στο άρθρο 26 διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας.

Υ.Γ: Εδώ βέβαια τίθεται το εξής ζήτημα, ένας ξένος που μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στον κύκλο πως θα γνωρίζει αν ο δεξιός του, έχει STOP ή όχι, για να πράξη ανάλογα, δηλ. να του δώσει ή να μην του δώσει προτεραιότητα.

Σπύρος Α. Ηλιάδης

Δημοσιογράφος

Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ