Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική σε κάθε φάση της ζωής σου, πόσο μάλλον στην εγκυμοσύνη ή όταν σχεδιάζεις τον ερχομό ενός μωρού.
Οι σωστές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν θετικά στη γονιμότητα και είναι αυτές
που θα εφοδιάσουν τον οργανισμό με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη
σύλληψη αλλά και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Τρία ωστόσο είναι τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά τα οποία πρέπει να
προσλαμβάνεις σε επαρκείς ποσότητες, ήδη από την περίοδο που προσπαθείς να
συλλάβεις. Αυτά είναι:
Φυλλικό οξύ
Το φυλλικό οξύ είναι ένα
θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού
συστήματος του εμβρύου, το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του
νωτιαίου μυελού του μωρού.
Σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες
φυλλικού οξέος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες. Δεδομένου
ότι η το νευρικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται πριν από την τέταρτη εβδομάδα
εγκυμοσύνης, δηλαδή πολύ πιθανό πριν μάθετε ότι είστε έγκυος, είναι σημαντικό
να εντάξετε στη διατροφή σας από τώρα τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ
εξασφαλίζοντας έτσι την επαρκή πρόσληψή τους.
Τέτοιες τροφές είναι:
όσπρια
σπανάκι
μπρόκολο
αβοκάντο
φιστίκια
Ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των
ματιών και του νευρικού συστήματος του μωρού. Το DHA και το EPA θεωρείται ότι
είναι τα πιο ευεργετικά από τα ωμέγα-3, και οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
πρέπει να στοχεύουν να καταναλώνουν περίπου 300mg ημερησίως.
Η καλύτερη πηγή για αυτά τα λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια.
Σίδηρος
Ο σίδηρος βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα και είναι ένα από τα
πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα χαμηλά επίπεδα
σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει
επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι:
φακές
σπανάκι
αρακάς
αυγό
κόκκινο κρέας
ξηροί καρποί
Πηγή: bundoo.com