Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν φοράτε ψηλοτάκουνα;

Πώς επηρεάζουν τα παπούτσια με τα ψηλά τακούνια τα διάφορα μέρη του γυναικείου σώματος

Η μέση γυναίκα αισθάνεται τον πόνο των ποδιών μόλις μία ώρα αφότου έχει φορέσει γόβες. Ομως, τα ψηλά τακούνια επηρεάζουν το σώμα σας άμεσα και σας κάνουν να θέλετε να καθίσετε.

Δείτε πώς επηρεάζονται τα διάφορα μέρη του σώματος όταν φοράτε ψηλοτάκουνα και ίσως να το σκεφτείτε πάρα πολύ από εδώ και πέρα…

Πόδια

Κανονικά τα πόδια σας λειτουργούν σαν ελατήριο, ένα αμορτισέρ κατανομής βάρους, προστατεύοντας τον σκελετό από τα τεράστια ποσά βάρους που διαχειρίζεται. Μετατρέψτε αυτά τα θαύματα της μηχανικής σε ψηλοτάκουνα και… Εχετε μόλις μετατοπίσει μεγάλο μέρος της μάζας σας στις μύτες των ποδιών σας και τα μικροσκοπικά και ντελικάτα οστά των δακτύλων σας.

Όσο ψηλότερο είναι το τακούνι, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση. Σύμφωνα με μελέτες, μία 10ποντη γόβα στιλέτο μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της πίεσης στο μπροστινό μέρος του ποδιού μέχρι και 30% ή και περισσότερο.

Η μετάβαση από το τακούνι στα δάκτυλα γίνεται απότομα, αναγκάζοντάς σας να αλλάξετε το φυσικό διασκελισμό σας σε ένα «στακάτο» (διακεκομμένο) περπάτημα. Περπατώντας έτσι όλη την ώρα θα μπορούσατε να αποκτήσετε βλάβη των οστών και των νεύρων, για να μην αναφέρουμε καν τις φουσκάλες και την τάση των νυχιών να μεγαλώνουν προς τα μέσα.

Αστράγαλοι και γάμπες

Φορώντας ψηλοτάκουνα αναγκάζετε τους αστραγάλους σας να λυγίζουν προς τα εμπρός, μια κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει την κυκλοφορία στα κάτω άκρα σας. Αν είστε φανατική οπαδός των ψηλοτάκουνων, αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι θα αποκτήσετε ευρυαγγείες.

Περπατώντας πάνω σε ψηλοτάκουνα σκληραίνει ο αχίλλειος τένοντας που συμπιέζει τους μυς της γάμπας σας στα ψηλοτάκουνα. Αν φοράτε ψηλοτάκουνα όλη μέρα μπορεί να έχετε πρόβλημα να περπατήσετε φυσιολογικά μόλις τα βγάλετε. Μπορείτε, ενδεχομένως, να αντισταθμίσετε αυτή την ακαμψία περπατώντας για κάποια χρονικά διαστήματα της ημέρας ξυπόλητες.

Με την πάροδο του χρόνου οι φανατικές της γόβας στιλέτο μπορεί να αναπτύξουν χρόνια τενοντίτιδα, που θα κάνει το περπάτημα ακόμα και με φλατ παπούτσια επώδυνο για τους αστραγάλους και τις γάμπες.

Γόνατα

Ενα άλλο… αμορτισέρ του σώματος, το γόνατο, είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα μας και έχει μεγάλες αντοχές. Η συχνή, όμως, χρήση ψηλοτάκουνων μπορεί να προσθέσει επιπλέον πίεση στις εσωτερικές πλευρές των γονάτων και να προκαλέσει φθορές που μπορεί να οδηγήσουν στην οστεοαρθρίτιδα.

Γοφοί

Για να διατηρήσετε την ισορροπία σας πάνω στα ψηλοτάκουνα θα πρέπει να ωθήσετε τα ισχία προς τα εμπρός, να ισιώσετε την πλάτη σας και να σπρώξετε προς τα έξω το στήθος σας. Αυτή η γνωστή σέξι στάση υποχρεώνει σε σκληρή και επίπονη δουλειά τους εξωτερικούς μύες του ισχίου και τους τένοντες.

Πλάτη

Στην προσπάθεια να περπατήσετε με τον επιδεικτικό τρόπο που απαιτούν τα ψηλοτάκουνα, πρέπει να υποβάλλετε την σπονδυλική στήλη στη διαδικασία μιας αφύσικης στάσης που πιέζει το γλουτιαίο μυ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πληγή στο κάτω μέρος της πλάτης.

Οπως και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός σας η πλάτη σας χρειάζεται ένα διάλειμμα. Εάν φοράτε ψηλοτάκουνα όλη τη μέρα, την επόμενη ημέρα επιλέξτε να φορέσετε φλατ. ′Η γενικότερα προτιμήστε να φυλάξετε τις γόβες στιλέτο για ειδικές περιπτώσεις που θα βγείτε έξω και δεν θα χρειαστεί να σταθείτε πάνω τους για περισσότερες από μια-δύο ώρες.

www.mpouzou.gr