Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Είναι οι άνδρες υπεύθυνοι για την εμμηνόπαυση των γυναικών;


H προτίμηση των ανδρών στις νεότερες γυναίκες είναι η αιτία σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές

Mια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά ανακάλυψε ότι οι άνδρες είναι υπεύθυνοι για την εμμηνόπαυση των γυναικών, επειδή δείχνουν προτίμηση στις νεότερες γυναίκες.

Ο Rama S. Singh, καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του McMaster, μαζί με τους συναδέλφους του Jonathan Stone και Richard Morton, διαπίστωσαν πως η εμμηνόπαυση είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνδρες είχαν πάντα μια προτίμηση στις νεότερες γυναίκες, όταν επρόκειτο για ζευγάρωμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν έχουν ανάγκη να συνεχίσουν να είναι γόνιμες, από την στιγμή που οι άνδρες αποφεύγουν το ζευγάρωμα μ’ αυτές.

Ο Singh, ο οποίος ειδικεύεται στην εξέλιξη της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, λέει πως «κατά μία έννοια, είναι όπως η γήρανση, αλλά είναι διαφορετικό, καθώς είναι μια διαδικασία “όλα ή τίποτα” που έχει επιταχυνθεί λόγω των προτιμήσεων των ανδρών σχετικά με το ζευγάρωμα».

Οι ειδικοί στο παρελθόν πίστευαν πως η εμμηνόπαυση ήταν ένας τρόπος αποτροπής των ηλικιωμένων γυναικών από την αναπαραγωγή, όμως αυτή η νέα ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS δείχνει πως είναι η έλλειψη αναπαραγωγής που προκαλεί την εμμηνόπαυση. Ο Singh δηλώνει ότι κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί η εμμηνόπαυση είναι τόσο μοναδική στις γυναίκες, καθώς μόνο δύο άλλα ζώα σταματούν να αναπαράγουν σχετικά νωρίς στη διάρκεια της ζωής τους, οι φάλαινες όρκα και οι φάλαινες πιλότοι.

Η «θεωρία της γιαγιάς» δείχνει πως οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν παιδιά μετά από μια ορισμένη ηλικία, έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροφή των εγγονιών τους. Μια μελέτη που διεξήχθη στα Πανεπιστήμια του Exeter και του Cambridge, στην Αγγλία, διαπίστωσε πως οι γυναίκες συνδέονται ολοένα και περισσότερο γενετικά με εκείνους με τους οποίους συμβιώνουν, όσο μεγαλώνουν. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος υπάρχει κίνητρο για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για την επιβίωση των γύρω τους, δημιουργώντας έναν «ρόλο γιαγιάς». Ωστόσο, ο Singh υποστηρίζει πως αυτή η θεωρία δεν μπορεί να συναθροιστεί.

«Πώς δημιουργείται η στειρότητα; Είναι αντίθετη με όλη την ιδέα της φυσικής επιλογής. Η φυσική επιλογή επιλέγει την γονιμότητα, την αναπαραγωγή, όχι την διακοπή της».

Αυτή η νέα θεωρία λέει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες αναπαραγωγής, καθώς οι άνδρες όλων των ηλικιών κοιτάζουν να έχουν νεότερες συντρόφους. Σύμφωνα μ’ αυτήν, οι γενετικές μεταλλάξεις οδηγούν στην εμμηνόπαυση μεταξύ των γυναικών όταν φτάσουν σε ορισμένη ηλικία, αφήνοντάς τες άγονες.

«Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι η φυσική επιλογή δεν έχει καμία σχέση. Αν οι γυναίκες μπορούσαν να αναπαράγουν για μακρύτερο χρονικό διάστημα και δεν υπήρχε προτίμηση των νεότερων έναντι των ηλικιωμένων, οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι γόνιμες, όπως και οι άνδρες για όλη τους τη ζωή. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη της εμμηνόπαυσης δεν συμβαίνει για να βελτιώσει την επιβίωση, απλά αναγνωρίζεται πως μετά από μια ορισμένη ηλικία η γονιμότητα δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Εάν η κατάσταση αντιστρεφόταν και οι γυναίκες επέλεγαν ιστορικά μόνο νεότερους άνδρες, τότε οι άνδρες θα μπορούσαν να χάσουν τη γονιμότητά τους σε μια ορισμένη ηλικία», τονίζει ο Singh.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν η θεωρία ισχύει, η εμμηνόπαυση θα μπορούσε δυνητικά να αντιστραφεί μια ημέρα.

www.mpouzou.gr