Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Φρούτα που πρέπει να αποφεύγονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα φρούτα είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη, αλλά με κάποιες κατηγορίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι κάτι που «επιβάλλεται» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όλοι οι γιατροί συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να τα καταναλώνουν για το καλό της υγείας τους και της υγείας του εμβρύου.

Μια γυναίκα όταν είναι έγκυος χρειάζεται περισσότερο τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες που μπορούν να παρέχουν τα φρούτα.

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει είναι ότι ολόκληρο το φρούτο είναι πολύ πιο υγιεινό από τους χυμούς.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φρούτα που θα πρέπει μια έγκυος γυναίκα να αποφύγει, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτική με τα ακόλουθα:

Απλυτα φρούτα

Η εξωτερική επιφάνεια του ακατέργαστου φρούτου μπορεί να αποτελέσει… λιμάνι για επιβλαβή βακτήρια όπως η λιστέρια (λιστέρια μονοκυτταρογόνος), που μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές επιπλοκές σε έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λιστερίωση από τις μη-έγκυες γυναίκες, πιθανώς επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλα παθογόνα μικρόβια, όπως το E. Coli ενέχουν μικρότερο κίνδυνο, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρές απειλές, τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο. Η θερμότητα θα σκοτώσει αυτούς τους οργανισμούς, οπότε τα μαγειρεμένα φρούτα είναι γενικά ασφαλή. Επειδή, όμως, πιθανότατα δεν θα μαγειρεύατε ένα φρούτο, θα πρέπει να φροντίσετε να τα πλένετε πάρα πολύ καλά, με σαπούνι και νερό, ώστε να εξαλειφθούν τυχόν βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνειά τους. Επίσης, θα πρέπει να τρίψετε με βούρτσα μερικά φρούτα με τραχιά επιφάνεια, όπως το πεπόνι. Να έχετε υπόψιν σας πως η ψύξη των φρούτων δεν θα εμποδίσει τη λιστέρια.

Μη βιολογικά φρούτα

Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά σε ό,τι αφορά τις έγκυες γυναίκες, εξακολουθούν να είναι ελλιπή. Παρόλα αυτά, αν ανησυχείτε, επιλέξτε βιολογικά φρούτα αντί για τα συμβατικά προϊόντα. Να ξέρετε πως οι καρποί με τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα μήλα, τα βατόμουρα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια, τα σταφύλια και τα αχλάδια.

Μη παστεριωμένος χυμός

Οπως συμβαίνει με τα άπλυτα φρούτα, έτσι και ο μη παστεριωμένος χυμός φρούτων μπορεί να είναι φορέας παθογόνων μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα και το Ε. coli. Οταν ο χυμός παστεριώνεται, θερμαίνεται σε μία θερμοκρασία, η οποία σκοτώνει τα παθογόνα. Αν ανησυχείτε ότι αυτή η διαδικασία μειώνει επίσης την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα του χυμού σας, έχετε μια άλλη επιλογή: Φτιάξτε χυμό με δικά σας φρούτα και πιείτε τον αμέσως. Να θυμάστε ότι πρέπει απαραιτήτως να πλένετε πρώτα τα φρούτα.

Οξινα φρούτα

Τα όξινα φρούτα όπως ο ανανάς, τα cranberries και όλα τα εσπεριδοειδή, όπως τα λεμόνια, το λάιμ, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, δεν είναι πιθανό να κρύβουν οποιουσδήποτε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μίας εγκύου. Ωστόσο, ίσως πρέπει να τα αποφύγετε αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα καούρας ή παλινδρόμηση, μια συχνή ανησυχία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα όξινα φρούτα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αυτά.

www.mpouzou.gr