Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Πόσο επικίνδυνη είναι η εγκυμοσύνη μετά τα 35;

Η επιστήμη έχει καταλήξει πως η ηλικία είναι λιγότερο σημαντική από τη γενική κατάσταση υγείας της γυναίκας

Παρόλο που ο κίνδυνος για αποβολή και χρωμοσωμικές ανωμαλίες αυξάνει με την ηλικία, το συνολικό ποσοστό αυτών των καταστάσεων εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλό και οι περισσότερες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας γεννούν υγιή μωρά. Η ηλικία φαίνεται πως είναι λιγότερο σημαντική από τη γενική κατάσταση της υγείας της γυναίκας πριν μείνει έγκυος, καθώς και από την προγεννητική φροντίδα που λαμβάνει.

Οι περισσότερες από τις επιπλοκές που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας μεγαλύτερης ηλικίας, είναι διαχειρίσιμες, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η προγεννητική συμβουλευτική, η οποία μπορεί να προετοιμάσει μια μέλλουσα μητέρα για τα πιθανά προβλήματα.

Κίνδυνοι για τη μητέρα

Οι κύριοι κίνδυνοι που έρχονται με την εγκυμοσύνη για τις γυναίκες άνω των 35, προκύπτουν από τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν με τη γήρανση. Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, το σώμα της γίνεται λιγότερο κατάλληλο για εγκυμοσύνη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να συλλάβει και αυξάνει τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία, αποκόλληση του πλακούντα. Επίσης είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού και είναι περισσότερο πιθανό να γεννήσουν με καισαρική τομή, αν και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην προσπάθεια πρόληψης των επιπλοκών. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται περισσότερο τις φυσικές τάσεις της εγκυμοσύνης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο κουρασμένες και να έχουν περισσότερη πρωινή αδιαθεσία και ναυτίες από τις νεότερες γυναίκες.

Κίνδυνοι για το έμβρυο

Οι γυναίκες που εγκυμονούν μετά τα 35 τους, τείνουν να παράγουν έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες περισσότερο από τις νεότερες γυναίκες κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες, κυρίως το σύνδρομο Down. Οι γυναίκες μεταξύ 35 και 39, έχουν 2 στις 1.000 πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό με σύνδρομο Down, ενώ οι γυναίκες άνω των 45 ετών έχουν περίπου 14 στις 1.000 πιθανότητες. Οι γυναίκες που μένουν σχετικά αργά έγκυες έχουν επίσης σημαντικές πιθανότητες να αποβάλλουν ή να έχουν θνησιγένεια σε σχέση με εκείνες που γεννούν πιο νέες, αλλά το συνολικό ποσοστό, ακόμα και έτσι είναι πολύ χαμηλό στις ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης, τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να είναι πρόωρα και λιποβαρή, αν και ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατάλληλη προγεννητική φροντίδα.

Φυσική εναντίον υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης

Οι κίνδυνοι της εγκυμοσύνης για τις γυναίκες άνω των 35 ετών, φαίνεται να είναι παρόμοιοι τόσο για τις γυναίκες που γεννούν με φυσικό τρόπο, όσο και για αυτές που έχουν υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη. Ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι η ηλικία δεν μπορεί να παίξει τόσο πολύ ρόλο σε γυναίκες που μένουν έγκυες μέσω δανεικών ωαρίων, παρόλο που υπήρξε και μία μελέτη του 2012 από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια που υποστηρίζει πως για τις γυναίκες που συλλαμβάνουν μ’ αυτόν τον τρόπο οι κίνδυνοι είναι παρόμοιοι, ανεξάρτητα από την ηλικία. Οι έγκυες γυναίκες άνω των 35 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν πολλαπλή κύηση, ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούν φάρμακα γονιμότητας ή έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση.

Προετοιμασία για την εγκυμοσύνη μετά τα 35

Είναι πολλά τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπευτικής αγωγής, της σωστής διατροφής και της άσκησης, καθώς και των τακτικών συναντήσεων με τον γιατρό τους. Δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε υπέρταση και διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσες έχουν αυτές τις προϋποθέσεις πριν μείνουν έγκυες, καλό θα είναι να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τον μαιευτήρα και τη μαία για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας έχουν, καθώς και για τα φάρμακα που λαμβάνουν, έτσι ώστε αυτοί να γνωρίζουν τα τυχόν προβλήματα και να μεριμνήσουν για το πώς θα τα αντιμετωπίσουν.

Η διατροφή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ούτως ώστε οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, να λαμβάνουν προγεννητικές βιταμίνες και τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ημερησίως. Το υπερβολικό βάρος μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο των επιπλοκών της κύησης, οπότε η τακτική άσκηση και μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τόσο με τη σύλληψη, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο των επιπλοκών. Απαραίτητη είναι επίσης και η τακτική οδοντιατρική φροντίδα γιατί τα δόντια έχουν την τάση να παρουσιάζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι σίγουρες ότι αφήνουν την προγεννητική τους φροντίδα σε έναν κατάλληλο γιατρό. Ο γιατρός τους μπορεί να τις υποβάλλει σε τεστ ώστε να ελέγξει οποιεσδήποτε συνθήκες και να προετοιμάσει τις γυναίκες για τυχόν επιπλοκές. Πολλές γυναίκες άνω των 35 ετών επιλέγουν να έχουν προαιρετικές γενετικές εξετάσεις για να δουν αν το έμβρυο έχει τυχόν ανωμαλίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Εάν οι δοκιμές δείξουν ότι ένα έμβρυο θα έχει γενετικές ανωμαλίες, η γυναίκα μπορεί να πάρει συμβουλές είτε για να είναι προετοιμασμένη κατάλληλα για τη γέννηση είτε για να αποφασίσει να τερματίσει την εγκυμοσύνη.

www.mpouzou.gr