Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Πέτη Πέρκα: «Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την ολιγωρία της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων»(video)

Εισήγηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας–Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Στην ατελέσφορη και αντιεπιστημονική πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, παρά την αποτυχία της στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και των πλημμυρών, εστίασε η Βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

Ξεκίνησε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, αντί για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με βάση επιστημονικά δεδομένα, μια ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί μια Εθνική Στρατηγική για τη διαχείριση των κρίσεων από τα ακραία φαινόμενα, έφερε στη Βουλή ένα πρόχειρο νομοθετικό εγχείρημα, με μεμονωμένες, αποσπασματικές ρυθμίσεις, που δε γίνεται αντιληπτό πώς συμβάλουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας.

«Τροποποιώντας τον ήδη πολύπλοκο και ανεφάρμοστο Ν4662/2020, με το παρόν νομοσχέδιο προσθέτετε περαιτέρω γραφειοκρατία, η οποία ενδέχεται να καταστήσει τον Εθνικό Μηχανισμό Πολιτικής

Προστασίας ακόμα πιο δυσκίνητο και δυσλειτουργικό. Επιπλέον, αντί να κάνετε μια ριζική στροφή προς την πρόληψη, διατηρείτε το αποτυχημένο σύστημα διαχείρισης φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε.

Σε σχέση με τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών, σημείωσε ότι θα χρειαστούν περίπου 5 χρόνια για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος, ενώ και η επιτυχία του απειλείται από τους πολλούς εμπλεκομένους.

Αναφέρθηκε εκτενώς στη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ), ζήτημα που φέρνει απέναντι όλη την επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, με χιλιάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ζητούν την απόσυρση του σχετικού Άρθρου του νομοσχεδίου.

«Στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, το ΕΑΑ και η ΕΜΥ, με τη δημοσιοποίηση των δεδομένων τους, ανέδειξαν τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Η κυβέρνηση όμως, όχι μόνο δε συνεργάστηκε με τους ερευνητικούς φορείς, αλλά αμφισβήτησε και τα επίσημα δεδομένα. Τελικά, μετά το διασυρμό του επιτελικού κράτους, ο κ. Μητσοτάκης, το Σεπτέμβριο, πάνω στον πανικό του, έριξε τις ευθύνες στους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς και εξήγγειλε την υπαγωγή των δύο ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων στο ΥΚΚΚΠΠ.

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επιστημονικά κίνητρα, αλλά πολιτικά. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει το ΕΑΑ υπό τον έλεγχό της, ώστε να μην εκθέτει την κυβέρνηση με τις προειδοποιήσεις του και να μην αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους».

Τόνισε ότι το ΕΑΑ, ως ερευνητικός φορέας του δημόσιου τομέα, εντάσσεται στη συνταγματική προστασία του Άρθρου 16, παρ.1, που κατοχυρώνει την ελευθερία της επιστήμης και της έρευνας. Για να επιτελέσει λοιπόν την κύρια αποστολή του, δε θα πρέπει να αλλοιωθεί ο ερευνητικός χαρακτήρας του και η ακαδημαϊκή ελευθερία του.

Τα Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα δεν είναι απλές δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν να μεταφέρονται από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Η μεταφορά της εποπτείας του ΕΑΑ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) στο ΥΚΚΠΠ θα δημιουργήσει έντονα λειτουργικά, οικονομικά, διοικητικά, θεσμικά και οργανωτικά προβλήματα. Μόνο το 15% των επιστημονικών δραστηριοτήτων του ΕΑΑ σχετίζονται με το ΥΚΠΠ. Ενώ πρόκειται και για ένα Υπουργείο χωρίς καν Οργανόγραμμα, που δεν μπορεί να εποπτεύσει ούτε τις άμεσες υπηρεσίες που το αφορούν.

«Αν θέλατε να υπάρχει ο αναγκαίος πράγματι συντονισμός του ΕΑΑ με το ΥΚΚΠΠ, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, για παράδειγμα προγραμματικές συμβάσεις ή μνημόνια συνεργασίας», υπογράμμισε η κα Πέρκα.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη μεταφορά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) στο ΥΚΚΠΠ, που γίνεται στην ίδια λογική, με κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων της. Η αρμοδιότητα της ΕΜΥ σχετικά με την έκθεση προειδοποιήσεων για καιρικά φαινόμενα αποτελεί μόλις το 10% των συνολικών της αρμοδιοτήτων, ενώ το κύριο επιχειρησιακό της έργο, το οποίο πλήττεται με το νομοσχέδιο, είναι η υποστήριξη της αεροναυτιλίας, ως αποκλειστικός πάροχος στον εθνικό εναέριο χώρο.

Η Βουλευτής Φλώρινας έθεσε μια σειρά από ερωτήματα: «Πώς θα διασφαλιστεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της ΕΜΥ, όταν θα υπάγεται πλέον στο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας; Υπάρχει ευρωπαϊκή Μετεωρολογική Υπηρεσία που το δίκτυο σταθμών παρατήρησης να μην υπάγεται άμεσα σ’ αυτή, αλλά στον Υπουργό; Όντας διασπασμένη, αφού δε θα της ανήκουν τα Περιφερειακά Μετεωρολογικά Κέντρα, τα Μετεωρολογικά Γραφεία των Αεροδρομίων και οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί, πώς θα λειτουργήσει ως πάροχος αεροναυτιλίας; Πώς θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το EUROCONTROL;».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την κάλυψη αδυναμιών. «Οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας πρέπει να αξιοποιούνται κι όχι να αγνοούνται ή να τιμωρούνται. Απαιτούνται δραστικές και ριζοσπαστικές ενέργειες και κυρίως μακροχρόνιος σχεδιασμός και ισχυροποίηση της Πολιτείας, προκειμένου να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της χώρας μας.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, που καταναλώνoυμε, που μετακινούμαστε, που θερμαινόμαστε, πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα. Διαφορετικά, είτε θα πνιγόμαστε είτε θα καιγόμαστε. Η επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης και οι σημαντικότατες επιπτώσεις θέτουν τις προτεραιότητες. Πρόκειται για θέμα επιβίωσης. Πρέπει να τεθεί μπροστά από κάθε πολιτική. Το κλίμα τα διαπερνά όλα.

Το νομοσχέδιό σας σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την επιτακτική ανάγκη. Γι αυτό το καταψηφίζουμε».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/l8Zn730BuoA