Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Χάλκινων Μπαντών στο Αμύνταιο που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φλώρινας στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Στο “Φεστιβάλ Χάλκινων Μπαντών στο Αμύνταιο ”,  που πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου συμμετείχαν μπάντες με χάλκινα και πνευστά από την ευρύτερη περιοχή.   

Την πρώτη μέρα το φεστιβάλ ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή παρέλαση
των μπαντών στον κεντρικό δρόμο του Αμυνταίου και με υπέροχα ακούσματα και ήχους στο άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι χάλκινης μουσικής για παιδιά με την υποστήριξη του ΚΔΑΠ της κ. Χατζή  όπου τα
παιδιά με ενθουσιασμό ήρθαν σε επαφή με τα χάλκινα όργανα, δοκίμασαν τη χρήση τους και μίλησαν με τους οργανοπαίχτες.

Την δεύτερη μέρα υπέροχοι χάλκινοι ήχοι συνόδευσαν το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία της Κοινότητας Αετού και εν συνεχεία στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε  το α’ μέρος του διαγωνισμού των μπαντών. Επτά μπάντες με σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι διατηρούν την παράδοση του τόπου μας και τη συνεχίζουν με τον καλύτερο τρόπο έλαβαν μέρος από τις οποίες προκρίθηκαν οι πέντε στον τελικό της Κυριακής.

 Την Κυριακή τελευταία μέρα του φεστιβάλ, το πρόγραμμα περιλάμβανε την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για την χάλκινη μουσική, την συνέχεια του διαγωνισμού των μπαντών που προκρίθηκαν και τις απονομές στους νικητές που ο κόσμος ανέδειξε με τη ψήφο του.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  και σκοπός του είναι η διατήρηση- βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής της Φλώρινας και την εν γένει δημιουργία, ανάδειξη, βελτίωση και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου. Ειδικός στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της Π.Ε Φλώρινας ως σημείο αναφοράς της χάλκινης μουσικής.

Το Επιμελητήριο Φλώρινας αποτελεί για την περιοχή σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης αλλά και πρωταγωνιστή στη διαφύλαξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής. Υλοποιεί πολλές δράσεις κάθε χρόνο και συμμετέχει και ενισχύει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Φορέων της περιοχής της Φλώρινας.

Για το Επιμελητήριο Φλώρινας,

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σάββας Σαπαλίδης