Γάλα,
η πρώτη μας τροφή. Αλλά και… τελευταία μιας και πολύς κόσμος συνεχίζει να το καταναλώνει
για αρκετά χρόνια μετά τον αποθηλασμό, από άλλες πηγές όπως το αγελαδινό,
πρόβειο, κατσικίσιο γάλα.
Τι προσφέρει το γάλα στον οργανισμό;
Αποτελεί
έναν σούπερ συνδυασμό μακροθρεπτικών συστατικών – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες,
λιπαρά – σε σωστές αναλογίες και συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες του
οργανισμού σε νερό. Περιέχει βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση και το
ανοσοποιητικό, καθώς επίσης και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β ριβοφλαβίνη
και νιασίνη οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της ενέργειας του
κυττάρου. Το πιο… δημοφιλές θρεπτικό του συστατικό είναι το ασβέστιο, το οποίο
είναι απαραίτητο για την υγεία οστών και δοντιών, την πήξη του αίματος, τη
λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού. Το γάλα είναι επίσης
καλή πηγή φωσφόρου, επίσης δομικό στοιχείο οστών και δοντιών.
Κάνει το γάλα κακό;
Εξαρτάται. Αν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη, τότε η κατανάλωσή του (και
γενικότερα γαλακτομικών) θα σας προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά, πόνους στο
στομάχι, ναυτία ή διάρροια. Επίσης, κάποιες έρευνες συνδέουν την κατανάλωσή του
με εμφάνιση ακμής και όντως σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ακμή.
Πλην των παραπάνω περιπτώσεων, η κατανάλωση γάλακτος είναι πλήρως ασφαλής για
κάθε ενήλικα και παιδί.
Πρέπει να πίνω γάλα αν είμαι
ενήλικας;
«Η κατανάλωση γάλακτος έχει νόημα για έναν ενήλικα, δεδομένου ότι το
θρεπτικό του προφίλ είναι αρκετά ισχυρό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πάθουμε
κάτι αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουμε να πιούμε γάλα, είτε επειδή δεν μας
αρέσει είτε επειδή έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη», αναφέρει σχετικά ο κ. Ανδρέας Ζουρδός, Διατροφολόγος.
Τα θρεπτικά του συστατικά (πρωτεΐνες, βιταμίνες), αλλά και το ασβέστιο
μπορείτε να τα λάβετε και από άλλες πηγές, όπως τα κίτρινα τυριά, οι σαρδέλες,
οι ξηροί καρποί και άλλα προϊόντα.
Όσον αφορά τις κατηγορίες που δέχεται το γάλα σχετικά με το ότι προκαλεί
καρκίνο, θεωρία που αναπαράγεται συχνά στο Internet, ο κ. Ζουρδός αναφέρει ότι
πρόκειται περί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας: «Το ότι διαβάζουμε στο
Ίντερνετ ότι κάποιες τροφές προκαλούν καρκίνο, δε σημαίνει ότι προκαλούν
καρκίνο. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά που διαβάζουμε».
Κάνει «κακό» η παστερίωση;
Πολύς κόσμος θεωρεί ότι με την παστερίωση το γάλα από φυσική τροφή
γίνεται «τεχνητή». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με τον κ. Ζουρδό, μιας και το
γάλα πρέπει να περνάει από διαδικασία παστερίωσης για να είναι ασφαλές για
όλους.
Τι ισχύει με τα εμπλουτισμένα
γάλατα;
Και αυτά μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα, αρκεί να προσέχουμε τα
συστατικά τους μιας και κάποια εξ’ αυτών έχουν προσθήκη ελαίων που δεν
παράγονται στην φυσική μορφή του γάλακτος, όπως ηλιέλαιο και κραμβέλαιο. Τα
έλαια αυτά έχουν προφλεγμονώδη δράση στο σώμα και θα πρέπει να αποφεύγονται.
Αποβουτυρωμένο ή πλήρες;
«Είναι και τα δύο εξίσου θρεπτικά. Αν όμως κάποιος θέλει να χάσει κιλά,
θα πρέπει να προτιμά τις άπαχες επιλογές», επισημαίνει.
Μπορώ να πίνω σοκολατούχο γάλα;
Μπορείτε άφοβα. «Το ότι περνά από χημική επεξεργασία δε σημαίνει ότι
είναι ‘κακό’. Για να είναι ένα γάλα ομογενοποιημένο, όπως το σοκολατούχο,
σημαίνει ότι η πρώτη ύλη του είναι αρκετά καλή. Όσον αφορά τώρα την
περιεκτικότητα του σε ζάχαρη, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, τότε καλύτερη
επιλογή είναι το σοκολατούχο χωρίς ζάχαρη, χαμηλών λιπαρών, μιας και το
κανονικό σοκολατούχο έχει αρκετές θερμίδες», λέει ο κ. Ζουρδός.
Τι γίνεται με τα «εναλλακτικά»
γάλατα;
Τα γάλατα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας δεν είναι γάλατα, αλλά ροφήματα,
και σίγουρα κατώτερα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το γάλα. Αν παρ’ όλα
αυτά σας αρέσουν, μπορείτε να τα καταναλώσετε, προσέχοντας κι εδώ την
περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.
Πόσο γάλα πρέπει να πίνω την
ημέρα;
Η απάντηση είναι… ρευστή και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Όριο…
ασφάλειας δεν υπάρχει, ούτε κινδυνεύετε αν πιείτε πάνω από ένα λίτρο. Εξαρτάται
από τις ανάγκες του οργανισμού σας. Εν ολίγοις, αν σας αρέσει και δεν σας
προκαλεί επιπλοκές, πιείτε γάλα άφοβα!
Νικόλας Γεωργιακώδης
ΠΗΓΗ: in2life.gr