Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί νιώθουμε κουρασμένοι όταν αλλάζει ο καιρός;

Τρεις χιλιάδες χρόνια επιστήμης, κι ακόμα να κάνουμε κάτι για το κρύο και την επίδρασή του στην διάθεσή μας όταν κρυώνει ο καιρός...

Μια απάντηση σχετικά με το γιατί πέφτουμε μόλις ο καιρός αρχίζει να κρυώνει έδωσε ο κ. Ανδρέας Ματζαράκης, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωπoβιομετεωρολογίας της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το αίσθημα κόπωσης που μας πιάνει κάθε φορά που χειμωνιάζει οφείλεται στην μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. 
Όταν οι μέρες μικραίνουν, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη μελατονίνη, συνεπώς αισθανόμαστε πιο νυσταγμένοι και νωχελικοί—γι’ αυτό και το πρωινό ξύπνημα γίνεται δύσκολο. Αυτές οι απότομες ορμονικές αλλαγές μπορούν να απορρυθμίσουν την διάθεση σε ορισμένα άτομα, και να προκαλέσουν συμπτώματα μελαγχολίας ή και κατάθλιψης.
Στην ερώτηση αν ένα παρατεταμένο καλοκαίρι μπορεί να έκανε καλό στην υγεία μας, ο κ. Ματζαράκης εξήγησε ότι αυτό που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι μερικά κύματα κρύου, ώστε ο οργανισμός μας να συνειδητοποιήσει την αλλαγή της εποχής και να αρχίσει να προσαρμόζεται καταλλήλως. Παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται να προσδιοριστεί με ακρίβεια κατά πόσο ευθύνεται η αλλαγή του καιρού για τα καταθλιπτικά συμπτώματα που παρατηρούνται, καθώς οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί, και διαφορετικοί για το κάθε άτομο.
Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που συμμετείχαν 2.000 άτομα, το 51% δήλωσε πως αντιμετωπίζει αλλαγές στην διάθεση το φθινόπωρο, με παραπάνω από τα μισά από αυτά τα άτομα να είναι γυναίκες. Οι ειδικοί συνιστούν πως, τις πολύ γκρίζες και μουντές μέρες, η γυμναστική ή ένας μικρός περίπατος μπορεί να κάνει την διαφορά στην διάθεσή μας.
Εσείς; Αντιμετωπίζετε προβλήματα στην διάθεση και στην ενέργεια όταν μπαίνει το φθινόπωρο;

in2life.gr