Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ουρολοίμωξη, τα συμπτώματα

Συχνουρία, αίσθημα «καψίματος», θολά ούρα… Μήπως έχετε ουρολοίμωξη;

Φυσιολογικά, τα ούρα δεν περιέχουν μικροοργανισμούς. Όταν όμως μικροοργανισμοί εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα τότε μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις, τις λεγόμενες ουρολοιμώξεις.
Ποιους «χτυπάει»;
Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.
Τα συμπτώματα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, το αίμα στα ούρα, τα θολά ή δύσοσμα ούρα, η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων στις γυναίκες, ο πόνος στον ορθό στους άντρες, και η καταβολή δυνάμεων. Σπανιότερα, μπορεί να παρατηρηθεί πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, πόνος στο πέος, πόνος στην οσφύ, εμετοί, ρίγη και υψηλός πυρετός.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ένα δείγμα ούρων αρκεί για να γίνει η διάγνωση, ενώ και η γενική ούρων μπορεί να καταγράψει την ύπαρξη μικροβίων. Αν υπάρχουν υποψίες ή αν η γενική ούρων δείξει την ύπαρξη μικροβίων (πυοσφαίρια >2-4), ο γιατρός θα υποδείξει καλλιέργεια ούρων, η οποία χρειάζεται 48 ώρες, για να πολλαπλασιαστεί το βακτήριο στο εργαστήριο. Μαζί με τον εντοπισμό του τύπου του μικροβίου, προσδιορίζονται και τα κατάλληλα αντιβιοτικά, για να το καταπολεμήσουν.
Πώς αντιμετωπίζεται
Για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων λαμβάνονται αντιβιοτικά τα οποία έχουν επιλεγεί κατόπιν αντιβιογράμματος. Σε απλή κυστίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά για 3-7 μέρες. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης, τα συνυπάρχοντα προβλήματα του ασθενή και το χορηγούμενο αντιβιοτικό. Οι ενοχλήσεις συνήθως υποχωρούν μια με τρεις ημέρες από την έναρξη της αντιβίωσης.
Πώς θα την προλάβω;
Πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα
Να ουρείτε όποτε αισθάνεστε την ανάγκη χωρίς να αναστέλλετε το άδειασμα της κύστης.
Να πλένεστε πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη
Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και ουρείτε μετά
Χρησιμοποιείτε βαμβακερά και όχι νάιλον εσώρουχα και μη φοράτε στενά παντελόνια
Μη χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια και ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
Οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα υγιεινής που δεν περιέχουν αποσμητικά
Οι γυναίκες πρέπει να καθαρίζονται στην τουαλέτα με φορά από εμπρός προς τα πίσω μετά τις κενώσεις
Να προτιμάτε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα
Πίνετε χυμό cranberry, ξινόγαλα ή τρώτε γιαούρτι πρόβειο (με πέτσα) που περιέχει γαλακτοβάκιλλο και προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις και τις κολπίτιδες (μυκητιάσεις)
Πηγή: 
Iatronet.gr