Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Πέτη Πέρκα: «Νέα “κανονικότητα” και για το 2024 η ακρίβεια στο ρεύμα;»

Χωρίς να δώσει καμία απάντηση για το ότι η Ελλάδα, για μία ακόμη χρονιά, ανήκει στους πρωταθλητές ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας -κατατάσσεται τέταρτη (4η) μεταξύ 22 χωρών με 119,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τρίτη (3η) πέρυσι, το 2022- ο κος Σκυλακάκης δηλώνει παραλόγως πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί και αυτό φαίνεται στις τιμές!

Αυτό, όταν το 2023 κλείνει με την Ελλάδα να έχει τιμή χονδρικής ρεύματος 110,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (31.12.2023) και τη γειτονική της Βουλγαρία να έχει 35,89  ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την Ισπανία στα 30,06  ευρώ ανά μεγαβατώρα και με τη Γερμανία να έχει τη χαμηλότερη τιμή στα 9,90  ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί ότι η πρώην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) που εκπροσωπεί και το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών για τον μήνα που ξεκινά αύριο, τον Ιανουάριο του 2024, θα χρεώνει μετά από έκπτωση, όπως λέει, 136,35  ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτά τα δεδομένα οφείλει να απαντήσει η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εν γένει η κυβέρνηση. Και αυτό το οφείλει στους καταναλωτές πρώτα από όλους αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβει τις ευθύνες της για την επιλογή της να μην παρεμβαίνει και να αφήνει χωρίς έλεγχο την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να προστατεύει τα υπερκέρδη των παρόχων ρεύματος στην πλάτη των καταναλωτών.

Αναμένουμε δε, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να αποκλιμακωθούν άμεσα και να ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών ακολουθώντας την πτωτική τάση που παρατηρείται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έχει πλέον καμία δικαιολογία, κανέναν εξωγενή παράγοντα ή κρίση να επικαλεστεί για να κρύψει ότι η ακρίβεια στο ρεύμα αποτελεί πολιτική της επιλογή εις βάρος των καταναλωτών και υπέρ μετρημένων στα δάχτυλα εταιρειών ρεύματος.

Σχετικά με τα “τρία πράγματα” που, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, πρέπει να “κάνουμε” για να έχουμε χαμηλούς λογαριασμούς να τού υπενθυμίσουμε ότι:

-Η ΝΔ που ομνύει στις ΑΠΕ ήταν αυτή που το 2015 παρέδωσε τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με σχεδόν 1 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ) έλλειμμα, αυτή που δημιούργησε μπάχαλο και ανασφάλεια δικαίου στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και πυροδότησε εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίας μετά τον ν. 4685 και την δήθεν απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, αυτή που καθυστερεί για άλλη μία χρονιά το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ και αυτή που διαχειρίζεται τον κοινόχρηστο ηλεκτρικό χώρο ως ρουσφέτι.

-Ο Ειδικός Λογαριασμός για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ), τον οποίο η κυβέρνηση έχει επίσης καταστήσει ελλειμματικό, ΔΕΝ έχει ως στόχο να επιδοτεί την ακρίβεια στο ρεύμα, όπως έχει επιλέξει η ΝΔ, αλλά να καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Οφείλει άρα η κυβέρνηση να μειώσει τη σχετική χρέωση, δεδομένης της ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων των νησιών μας, και να σταματήσει να απεργάζεται σχέδια νέας επιβάρυνσης των καταναλωτών για να καλύψει την τρύπα στον ΕΛΥΚΩ που η ίδια δημιούργησε.

-Οι ασυνεπείς ή “στρατηγικοί κακοπληρωτές” όπως επιλέγει να τους παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία είναι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ένα κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά, και στο ρεύμα, το οποίο, και πάλι με ευθύνη τις κυβέρνησης, τείνει να γίνει η νέα κανονικότητα.

-Τα περί ρευματοκλοπών, αύξησης προστίμων και των δυο ρωμαϊκών λεγεώνων που “πιάνει” ο ΔΕΔΔΗΕ είναι χυδαία. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα κοινωνικό και όχι αστυνομικό κράτος.

Οι δηλώσεις τέλος του κ. Σκυλακάκη, ότι εκπαιδεύει (sic) τον κόσμο με τα χρωματιστά τιμολόγια, ότι αυτή η εκπαίδευση έχει πάντα ένα κόστος στην πρώτη φάση και ότι ο καταναλωτής θα μάθει πώς λειτουργεί το σύστημα και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά του, ΔΕΝ αρμόζουν σε Υπουργό ΠΕΝ. Είναι δική του ευθύνη, και σε καμία περίπτωση ατομική ευθύνη, να διασφαλίζει την πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού σε προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά αλλά και για τους παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας. Είναι μάλιστα προκλητικές για τους πολίτες, οι οποίοι από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν “εκπαιδευτεί” μόνο στην ακρίβεια.