Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Αναφορά της Π. Πέρκα για την τροποποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος Νέων Αγροτών του ΠΑΑ 2014-2020

Η Βουλευτής Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, κατέθεσε ως Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία αναδεικνύεται η ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου του Προγράμματος Νέων Αγροτών του ΠΑΑ 2014-2020, σε ό,τι αφορά την υποχρέωση πώλησης αγροτικών προϊόντων.

Η κα Πέρκα αυξάνει την πολιτική πίεση προς τον αρμόδιο Υπουργό ώστε να μην κινδυνέψει κανένας αγρότης της Δυτικής Μακεδονίας να απενταχτεί από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Τροποποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος Νέων Αγροτών του ΠΑΑ 2014-2020»

Η Βουλευτής Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Θεοπίστη Πέρκα, καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  την υπ’ αριθμ. 598/12-12-2023 επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Παράρτημα Δυτ. Μακεδονίας, με την οποία αναδεικνύεται η ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου του Προγράμματος Νέων Αγροτών, σε ότι αφορά την υποχρέωση πώλησης αγροτικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα,  η Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ προτείνει να μην ισχύσει η δέσμευση των δικαιούχων του έτους 2023, αλλά και με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, προτείνεται να γίνει τροποποίηση στη δέσμευση για πώληση αγροτικών προϊόντων να αφορά στις πωλήσεις δύο συνεχόμενων ετών, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας των αγροτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, να αναπληρώσουν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών και έτσι να μην κινδυνέψει κανένας αγρότης της Δυτικής Μακεδονίας να απενταχτεί από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες για άμεση εξέταση της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/ΠΔΜ και έτσι να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο μαζικών απεντάξεων δικαιούχων του Προγράμματος Νέων Αγροτών στη Δυτική Μακεδονία.

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)