Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

10 τρόποι να κάνεις την ζωή σου πιο υγιεινή

Αν μερικές φορές νιώθεις να “σέρνεσαι”, μάλλον χρειάζεσαι επειγόντως να υιοθετήσεις μερικές καλές συνήθειες…

Όλοι μας θα θέλαμε να νιώθουμε κάθε μέρα και καλύτερα. Πιο δυνατοί και πιο υγιείς. Και δεν είναι τόσο δύσκολο. Η καλή υγεία είναι ζήτημα συνήθειας, και αυτή είναι μια λίστα με δέκα πολύ καλές συνήθειες. Επειδή σε όλους μας αξίζει να ξυπνάμε με ένα χαμόγελο στα χείλη.
*Αρχικά, θα σου ξεκινήσουμε με κάτι που μπορεί να σε κάνει να στραβώσεις, για να το βγάλουμε απ’ την μέση: Κάνε πρωινή γυμναστική. Το πρωί, το σώμα σου έχει ανάγκη λίγη δράση για να αναζωογονηθεί. Δέκα λεπτά ασκήσεων με το βάρος του σώματος, όπως κάμψεις και σανίδα, θα σε κάνουν να φύγεις απ’ το σπίτι με περισσότερη ενέργεια από ποτέ.
*Μιλώντας για ενέργεια, το πρωινό σου όχι μόνο είναι απαραίτητο, αλλά θα ήταν καλό να περιέχει πρωτεΐνη. Είτε την λαμβάνεις από ζωικές, είτε από φυτικές πηγές, η πρωτεΐνη σε χορταίνει και σε κρατάει σε εγρήγορση για πολλές ώρες.

*Μάθε κάτι καινούριο. Δεν έχει σημασία αν είναι μια νέα συνταγή, μια νέα γλώσσα ή πώς να ζωγραφίζεις. Ό,τι καινούριο μαθαίνεις, σου προσφέρει κάτι καλό, και κρατάει και τον εγκέφαλό σου πιο νέο.
*Οι βόλτες στην φύση είναι ό,τι πρέπει. Και, εντάξει, φύση με φύση διαφέρει (όσοι μένουμε σε πόλη το ξέρουμε καλά αυτό), αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα σε μέρη με πράσινο, ακόμα και σε πάρκα, έχει τρομερά οφέλη για την ψυχική μας υγεία.
*Δοκίμασε να γίνεις vegan, έστω για λίγο. Η vegan διατροφή έχει φανταστικά αποτελέσματα για την υγεία μας, ακόμα κι αν κάποια στιγμή επιστρέψουμε στο κρέας. Είναι σαν μια μίνι αποτοξίνωση. Και έχουμε ερωτευτεί πολλά από τα vegan προϊόντα της αλυσίδας Βιολογικό Χωριό. Εκεί, όμως, θα βρεις και σχεδόν όλα τα βιολογικά προϊόντα που θα ανεβάσουν το επίπεδο διατροφής σου. Δες το έτσι: καταστήματα σαν το Βιολογικό Χωριό μπορούν να υποκαταστήσουν το "κανονικό" σούπερ μάρκετ για πολλές κατηγορίες τροφίμων.
*Μίλα με έναν φίλο σου. Οι άνθρωποι είναι ζώα κοινωνικά. Πάρε τηλέφωνο, κάνε μια βιντεοκλήση, άσε ένα μήνυμα στο messenger. Κάνε έναν φίλο σου tag σε κάποιο meme, έστω. (Που, να τα λέμε κι αυτά, το tag σε memes είναι από τους πιο 2019 τρόπους να δείξεις την αγάπη σου.)
*Πέσε για ύπνο λίγο πιο νωρίς. Θυμάσαι εκείνο το τραγούδι που έλεγε “αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς”; Ισχύει, και μέσα σε λίγες μέρες το βιολογικό σου ρολόι έχει ρυθμιστεί, και ποτέ ξανά δεν θα σε πλακώνει το πάπλωμα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σταθερό και σωστό πρόγραμμα ύπνου, καθώς ο καλός ύπνος βοηθάει πρακτικά σε κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας. Άσε που με τον επαρκή ύπνο, ελέγχουμε καλύτερα το βάρος μας. Δες 
εδώ πόσο ύπνο χρειάζεσαι.
*Επίσης, μια καλή ιδέα πριν τον ύπνο είναι να κλείνεις τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μισή με μία ώρα προτού ξαπλώσεις. Ο εγκέφαλός σου θα χαλαρώσει, εφόσον δεν βομβαρδίζεται από εικόνες και χρώματα (και το έντονο φως μιας οθόνης).
*Και, μιας που πιάσαμε την τεχνολογία, προσπάθησε να μην περνάς καθημερινά τόσο πολύ χρόνο στα social media. Έρευνες επί ερευνών δείχνουν όλο και πιο δυσοίωνα στατιστικά, ότι η ψυχική μας υγεία πάσχει όταν το παρακάνουμε. 
*Τέλος, μια συμβουλή για υγεία και χαρά: Κάνε μια σύντομη βόλτα στον ήλιο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνθέσει ο οργανισμός σου βιταμίνη D, η οποία προστατεύει τα μάτια μας, το ανοσοποιητικό και τα οστά μας, αλλά και την καλή μας διάθεση.
ΠΗΓΗ: www.in2life.gr