Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Πέτη Πέρκα: «Είναι ‘πρωτότυπη’ η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινάει από τη βάση και δημιουργεί μια πίεση προς τα πάνω» (video)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποχώρηση της ομάδας 9 Βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια των αποχωρήσεων Τσακαλώτου και Πέρκα. Η Βουλευτής Φλώρινας τόνισε ότι «πιστεύω πως υπάρχει πολιτικός χώρος και μάλιστα παρατηρώ μια κινητικότητα κι ένα ενδιαφέρον για ένα νέο εγχείρημα. Αυτό θα το συζητήσουμε και θα το οργανώσουμε με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που αποχώρησαν, διότι έχουμε στενή σχέση και όμοια πολιτική στόχευση.

Πέρα όμως από τις αποχωρήσεις Βουλευτών, θα ήθελα να σταθώ σε κάτι εντυπωσιακό. Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο συγκεκριμένος χώρος, κάνει κάτι πρωτότυπο. Δε νομίζω ότι ιστορικά έχουμε άλλο παράδειγμα, μια διάσπαση να μην ξεκινάει από πάνω, αλλά από κάτω. Χιλιάδες μέλη, ολόκληρα τμήματα, η νεολαία, οργανώσεις μελών, αποχωρούν κάθε μέρα και μάλιστα με εξαιρετικά αιχμηρά, αλλά πολιτικότατα κείμενα. Αυτό είναι μια ώθηση, που έχει και πολύ ενδιαφέρον, διότι προϊδεάζει ότι και την επόμενη μέρα όλοι αυτοί θα είναι εκεί.

Με τις μαζικές αποχωρήσεις, φαίνεται ότι ο κόσμος της Αριστεράς – που έχει περάσει πάρα πολλά – δε δέχεται άλλο τη ντροπή. Θέλει να σώσει την αξιοπρέπειά του και βεβαίως να δώσει και μια ελπίδα για το χώρο την επόμενη μέρα.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Κασσελάκη, θέλω αρχικά να απαντήσω σε ένα ερώτημα που μου τίθεται συχνά: Γιστί δεν του δώσατε χρόνο, γιατί δεν περιμένατε. Επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρός πολιτειακός παράγοντας, δεν μπορεί να είναι δόκιμος. Δεν μπορεί να κάνει άστοχες δηλώσεις, παράδειγμα για το Κυπριακό, τελευταία αναφέρθηκε ακόμα και στη θεωρία των δύο άκρων που εμείς ως χώρος το κερδίσαμε απ’ την πλευρά του προοδευτικού κόσμου.

Ενώ ομνύει υποτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, συγχρόνως τον αποδομεί, χαρακτηριστική η δήλωσή του για τα 37 δισ. Δεν ξέρω αν έχει ακριβώς συνείδηση του τι λέει, βεβαίως πλέον πρέπει να ξέρει, γιατί έχει κάνει πολλά τέτοια λάθη και του έχει επισημανθεί ότι όταν χτυπάς έναν Υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά βάλλεις εναντίον του Τσίπρα. Κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει; Έχει μια ‘φόρα’ να χτυπήσει τον Τσακαλώτο; Δε γνωρίζω.

Σε κάθε περίπτωση, δε θέλω να μιλάω άλλο για το νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τη νέα προεδρική ομάδα και το νέο ΣΥΡΙΖΑ, προτιμώ να μιλάω για την επόμενη μέρα που είναι πολύ κρίσιμη. Με τη ‘μετακίνηση’ του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που μετακινείται, υπάρχει πλέον ένας πολιτικός χώρος που εκφράζει πάρα πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό όπως είπα φαίνεται μια κινητικότητα, μια αλληλεπίδραση με την κοινωνία – εξ ου και η βάση αποχωρεί σχεδόν πριν από μας. Άρα η επόμενη μέρα αφορά στη σύσταση κάτι νέου, ενός φορέα, ενός κόμματος, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά στην ερώτηση αν θα πάρουμε μέρος στις Ευρωεκλογές, απαντάω ότι εγώ θα ήθελα να εκφραστεί όλο αυτό. Ενώ θέλω να τονίσω ότι το νέο εγχείρημα πρέπει να έχει πολύ ψηλά την πράσινη ατζέντα, με επίδικο αυτό που παγκοσμίως διαχωρίζει την Αριστερά από τη Δεξιά, δηλαδή το ποιος θα κάνει την πράσινη μετάβαση, πώς θα συμμετέχει η κοινωνία, αν θα μοιραστούν 2-3 μεγάλοι επενδυτές τους πόρους, χωρίς πολλές καινοτομίες ή η κοινωνία θα κάνει start-ups, Ενεργειακές Κοινότητες κτλ.

Σε σχέση με τον επικεφαλής του νέου εγχειρήματος, δε γνωρίζω ποιος θα είναι, θα το συζητήσουμε. Όπως και να χει, είμαστε όλοι αγαπημένοι σύντροφοι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Έφη Αχτσιόγλου ποτέ δεν ήταν ‘αντίπαλοι’, με την έννοια της αντιπαλότητας, στις δεύτερες εκλογές ήμασταν όλοι μαζί».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο κ. Κασσελάκης έχει δίκιο και ο κόσμος έχει ανάγκη από «μια άλλη Αριστερά», υπογράμμισε τα εξής: «Για τον κ. Κασσελάκη, όπως παλιά ακούγαμε ότι ‘για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ’, ο Αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ακούμε ότι ‘για όλα φταίνει οι Αριστεροί εντός του ΣΥΡΙΖΑ’. Δεν το δέχομαι αυτό, υπάρχει άλλωστε και σχετική ανάλυση για τη στρατηγική ήττα μας στις εκλογές.

Σίγουρα το αν είμαστε «ξεπερασμένοι» θα το κρίνει η Ιστορία. Η γνώμη μου όμως είναι ότι πρέπει να δούμε τι φταίει για την ήττα. Τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να είσαι με την Πράσινη Μετάβαση, αλλά λίγο και με τους λιγνίτες. Δεν μπορείς να είσαι με τα εμβόλια και με τους αντιεμβολιαστές. Δεν μπορείς να λες σε ένα κομμάτι της κοινωνίας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου και κάτι διαφορετικό σε μια άλλη γενιά που θέλει να ξεπεράσει την περίοδο του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Αυτά και άλλα παραδείγματα ήταν λάθος πολιτική.

Επίσης, πολλά από αυτά που πιστεύουμε δεν τα επικοινωνήσαμε αρκετά με τον κόσμο, είναι γεγονός ότι δεν αναφερθήκαμε αναλυτικά στο Πρόγραμμά μας. Μιλάω αυτοκριτικά, όλοι είχαμε ευθύνη σ’ αυτό, φυσικά και ο Πρόεδρος, γι’ αυτό και παραιτήθηκε. Γι’ αυτό επιμένω τόσο στην ατζέντα, σε σχέση με το νέο εγχείρημα. Χρειάζεται πολύ τεκμηριωμένη άποψη, με κρίσιμο το ρόλο της επιστήμης σ’ αυτό. Όχι με ‘αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με το λαό’, όπως λέει ο κ. Κασσελάκης. Δε γίνεται να βγαίνεις στο δρόμο, να ρωτάς τον κόσμο τι θέλει και να υιοθετείς αυτό που θέλουν οι περισσότεροι.

Ειδικά η πράσινη ατζέντα, είναι η αρχή για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, το καταναλωτικό μοντέλο, αλλά και η δημοκρατία. Σήμερα τα πράσινα κινήματα βάζουν και διακδικήσεις κινημάτων των δύο προηγούμενων αιώνων. Θα δώσω λοιπόν πολλές δυνάμεις, έτσι ώστε το νέο εγχείρημα να είναι δημιουργικό, ξεκάθαρο, να ξέρει ο κόσμος πως ό,τι λέμε το εννοούμε και να μας εμπιστεύεται. Ο λόγος μας να είναι καθαρός και να είμαστε υπερήφανοι».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/tDtdoNftaag