Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Tα έπιπλά μας μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις μας

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, μας ενημερώνει πως τα έπιπλα που χρησιμοποιούμε μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις μας όσον αφορά τον συναισθηματικό μας κόσμο, και φυσικά τη σχέση μας.

Ειδικότερα, το πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γουότερλοου προχώρησαν σε μία περίεργη, θα λέγαμε, μελέτη, η οποία αποτελείται από τρία πειράματα.
Πείραμα νούμερο 1: ασταθή έπιπλα
Η ερευνητική ομάδα κάλεσε 54 φοιτητές που είναι σε σχέση, να συμμετάσχουν στη μελέτη. Σε ένα πρώτο στάδιο, μερικοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη σχέση τους και πόσο ικανοποιημένοι είναι από αυτήν, ενώ κάθονταν σε μια ασταθή καρέκλα ή χρησιμοποιώντας ένα μη στέρεο τραπέζι.
Πώς ένα ασταθές έπιπλο μπορεί να «πειράξει» το μυαλό σου
Οι άλλοι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα ίδια ερωτηματολόγια χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν την αστάθεια της καρέκλας ή του τραπεζιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ομάδα που χρησιμοποιήσε τα ασταθή έπιπλα συγκέντρωσε τις χαμηλότερες βαθμολογίες όσον αφορά την ασφάλεια και ικανοποίηση στη σχέση, συγκριτικά με την ομάδα που δεν τα χρησιμοποίησε.
Πείραμα νούμερο 2: στο ένα πόδι
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα κάλεσε 174 άτομα που ήταν επίσης σε σχέση, να συμμετάσχουν στη μελέτη. Σε μερικούς από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να σταθούν όρθιοι στο ένα πόδι και σε μερικούς να σταθούν όρθιοι κανονικά, χωρίς να κάνουν τίποτα.
Έπειτα, ρώτησαν τους συμμετέχοντες διάφορα πράγματα που αφορούσαν τη σχέση τους. Και σε αυτήν την περίπτωση η ομάδα που είχε να αντιμετωπίσει το θέμα της αστάθειας, δηλαδή αυτοί που στέκονταν με το ένα πόδι, δήλωσαν πως η σχέση τους μάλλον δεν είναι σταθερή.
Πείραμα νούμερο 3: καρέκλες με δίσκους
Στο τρίτο σκέλος της μελέτης, οι ερευνητές κάλεσαν 129 φοιτητές τους οποίους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα χωρίς να το γνωρίζει έκατσε σε καρέκλες που μέσα τους είχαν φουσκωτούς δίσκους, με συνέπεια η θέση της να μην είναι απόλυτα σταθερή, ενώ η δεύτερη ομάδα έκατσε σε κανονικές και απολύτως στέρεες με το έδαφος καρέκλες.
Οι απαντήσεις της πρώτης ομάδας όσον αφορά τη σχέση τους διέφεραν από τις απαντήσεις της δεύτερης ομάδας. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας που είχε να αντιμετωπίσει την αστάθεια της θέσης απάνησαν πως η σχέση τους δεν είναι σταθερή και πως οι ίδιοι δεν είναι ικανοποιημένοι. Αντιθέτως οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας απάντησαν πως είναι καλά με τη σχέση που έχουν.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα ασταθή έπιπλα δεν οδηγούν σε μια ασταθή σχέση, απλά μπορούν να επηρεάσουν την σκέψη μας όσον αφορά τη σχέση που έχουμε. 
Με λίγα λόγια κάνουν λόγο για το embodied cognition, δηλαδή για το πώς το σώμα μας μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον και αντίστοιχα να επηρεάσει τα συναισθήματά μας και τη σκέψη μας.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που αισθανθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση μας, ας ελέγξουμε πρώτα τα έπιπλα του σπιτιού και ας επιλέξουμε πιο σταθερές καρέκλες την επόμενη φορά που θα χαθούμε στις σκέψεις μας.
Πηγή:pathfinder.gr