Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Πέτη Πέρκα «Με το νέο εγχείρημα πρέπει να ξαναεμπνεύσουμε τους νέους και όσους ‘γύρισαν την πλάτη’ στην πολιτική» (ηχητικό)

 

Στον απόηχο των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Βουλευτής Φλώρινας τοποθετήθηκε για την ‘επόμενη μέρα’ και το νέο εγχείρημα. «Αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ δύσκολες και πονάνε, διότι όσοι αποχωρήσαμε, ζήσαμε επί δεκαετίες στον ΣΥΡΙΖΑ και δώσαμε πολλά. Το θέμα είναι ότι φτάνεις σε ένα σημείο που δεν μπορείς να δεις τον εαυτό σου να υπάρχει σ’ αυτό το κόμμα. Απ’ τη στιγμή λοιπόν που παίρνεις μια απόφαση και την υποστηρίζεις και όσο βλέπεις ότι ήταν σωστή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που φεύγουν καθημερινά από τη βάση, σχεδόν πριν από μας, μπορείς να πας παρακάτω. Συνεχίζει επομένως μια εξαιρετική, μια ενδιαφέρουσα πορεία στην Αριστερά. Εγώ λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ‘έστριψε’, γι’ αυτό κι εμείς συνεχίζουμε εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Μου τίθεται συχνά το ερώτημα γιατί δε δώσαμε περισσότερο χρόνο στον κ. Κασσελάκη. Η απάντηση είναι ότι κατ’ αρχάς ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και περίεργος. Η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά μέχρι την Κεντρική Επιτροπή δεν είχα αποφασίσει να αποχωρήσω ακόμα. Φυσικά έβλεπα ότι δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι για πολύ, υπήρχε κι αυτός ο εσμός στο διαδίκτυο, μια τοξικότητα που απέκλειε κάθε πολιτική κουβέντα. Εκεί όμως ήρθε η στιγμή που κατάλαβα ότι δεν μπορώ.

Το κυριότερο όμως με το χρόνο είναι ότι δεν μπορεί να λέμε για έναν τόσο σοβαρό πολιτειακό παράγοντα, όπως είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι είναι δόκιμος, ότι θα μάθει. Τα θέματα είναι πολύ σοβαρά και πιστεύω ότι όλοι μας, τα στελέχη και οι Βουλευτές, έχουμε μια ευθύνη γι’ αυτό, σε ό,τι αφορά τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Είχαμε σειρά από αστοχίες, δηλώσεις, χαρακτηριστική εκείνη για το Κυπριακό, τις οποίες εκ των υστέρων προσπαθούσε να τις ‘μαζέψει’. Αν ήταν ένας απλός Βουλευτής, ένας δήμαρχος, μπορεί να είχε το περιθώριο να μάθει, όχι όμως στη συγκεκριμένη θέση ευθύνης. Άρα τον λίγο αυτόν χρόνο – διότι πραγματικά είναι λίγος – κάτι γινόταν καθημερινά που μας έδειχνε ότι δεν πάει άλλο».

Στην ερώτηση σε ποιους θα απευθυνθούν με το νέο εγχείρημα, η κα Πέρκα, αφού υπογράμμισε ότι αυτά αποφασίζονται με συλλογικές διαδικασίες, τόνισε ότι «ήδη διαπιστώνουμε μια κινητικότητα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, από συλλογικότητες, από αξιόλογους ανθρώπους που μπορεί να έχουν φύγει πρόσφατα ή παλιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ενδιαφέρει το εγχείρημα. Η άποψή μου είναι πάντως ότι δε θα ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τον κάναμε παλιότερα, έχουν αλλάξει πλέον τα διακυβεύματα.

Πρέπει να στοχεύσουμε στις νέες γενιές, αλλά και στον κόσμο της αποχής. Πρέπει να ξαναεμπνεύσουμε με τις ιδέες και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Αριστεράς, τους νέους και το κομμάτι αυτό της κοινωνίας που έχει ‘γυρίσει την πλάτη’ στην πολιτική, διότι πραγματικά έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία και δεν έχουμε πλέον και ελπίδα.

Όσο για το ποιος θα ηγηθεί σ’ αυτό το νέο εγχείρημα, δε γνωρίζω ακόμα κάτι, ακούω κι εγώ για τον Αλέξη Χαρίτση. Πιστεύω ότι αυτή η γενιά των συντρόφων και συντροφισσών μπορεί να τα πάει μια χαρά».

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/3006smYULg4