Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ζώντας με τον καρκίνο

Πως βιώνει ο ασθενής τον καρκίνο;

Ο ασθενής παθαίνει ένα ισχυρό σοκ και διακατέχεται από έντονα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Αλλάζει άρδην το πλάνο ζωής, οι προσδοκίες και η στάση ζωής.
Ποια είναι η καθημερινότητα του;
Η καθημερινότητα του περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της θεραπείας και της εξέλιξης της ασθένειας. Ο ασθενής δύσκολα διαχειρίζεται μόνος του, αυτήν την ψυχοπιεστική κατάσταση. Είναι λοιπόν, είναι απαραίτητη η ουσιαστική πληροφόρηση από τον εποπτεύων ιατρό και η συχνή παρακολούθηση από ειδικούς της ψυχικής υγείας.
Είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν ειδικό της ψυχικής υγείας;
Είναι αναγκαία και απαραίτητη η αρωγή των ειδικών της ψυχικής υγείας. Ο καρκίνος αποτελεί μια ασθένεια που επηρεάζει άμεσα την ψυχοσυναισθηματική υγεία του ατόμου. Εξάλλου η ψυχική υγεία ενισχύει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η πρώτη λοιπόν, μορφή θεραπείας για τον καρκίνο είναι να σκεφτόμαστε θετικά και να ελπίζουμε.
Ο καρκίνος σηματοδοτεί την λήξη της σεξουαλικής ζωής;
Αρχικά, η σεξουαλική ζωή περιθωριοποιείται και τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα. Στην πορεία όμως, η γυναίκα με καρκίνο μπορεί να είναι σεξουαλικά ενεργή, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Για παράδειγμα, οι χημειοθεραπείες επιδρούν αρνητικά, καθώς μειώνουν την έκκριση οιστρογόνων και κατ' επέκταση τη σεξουαλική επιθυμία. 
Πως νοηματοδοτεί η γυναίκα τις αλλαγές στο σώμα της;
Η απώλεια μαλλιών, λόγω χημειοθεραπείας, αποτελεί μία δύσκολη συνθήκη. Η ξαφνική απώλεια βάρους σηματοδοτεί άλλη μία επίπονη αλλαγή στην εικόνα του σώματος. Το γεγονός όμως που φέρνει αμηχανία και απελπισία είναι η μαστεκτομή. Η γυναίκα δεν χάνει ένα κομμάτι του σώματος της, χάνει ένα μέρος από την θηλυκότητα της και τον ίδιο της τον εαυτό. 
Η γυναίκα με καρκίνο αποφεύγει τη σεξουαλική ζωή; 
Σε κάποιες περιπτώσεις, η σεξουαλικότητα της γυναίκας με καρκίνο δεν επηρεάζεται. Αντιθέτως, παρουσιάζει υπερσεξουαλικότητα προσπαθώντας να αποφορτιστεί από τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την ασθένεια. 
Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος

ΠΗΓΗ: www.apodoxi.gr