Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Συνεργασίες του Σταύρου Παπασωτηρίου με Δήμο Πρεσπών και συναρμόδια υπουργεία για θέματα της περιοχής

Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνάντησαν στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Δήμου Πρεσπών και ο Βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Σταύρος Παπασωτηρίου.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Πρεσπών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη ευχαρίστησε τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη τόσο για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο νέο αρδευτικό έργο τωνΠρεσπώνόσο και για την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στις ανάγκες τα ων φασολοπαραγωγών, οι οποίεςπροέκυψαν μετά τον τελευταίοπαρατεταμένοκαύσωνα.

Στις διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτικήηγεσία του υπουργείουτέθηκεσειράθεμάτων που αφορούν τους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Συγκεκριμένασυζητήθηκε η δυνατότηταένταξηςστο νέο ΠρόγραμμαΑγροτικήςΑνάπτυξηςτων έργωναποκατάστασηςαγροτικώνδρόμων, λήψης αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και κατασκευήςυποδομώνβόσκησης.

Το θέμα που κυριάρχησεκαι στις δυο συναντήσειςήταν οι αποζημιώσεις των φασολοπαραγωγών για ζημιέςαπόχαλαζοπτώσεις. Σύμφωνα με τον ΣταύροΠαπασωτηρίου και άλλεςπροτεινόμενεςχρηματοδοτικέςλύσεις (de minimisκαι ΚρατικήΑρωγή) μπορούν να λειτουργήσουνσυμπληρωματικά σε σχέση με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και θα πρέπει να προωθηθούνάμεσα, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους (υφ)υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Χρ. Τριαντόπουλο, με τον οποίομάλιστα οι εκπρόσωποι του νομούείχαναργότερακατ’ ιδίανσυνάντηση.

Σε αυτήντέθηκαν και ταπροβλήματα που προκλήθηκαν στη περιοχή των Πρεσπών από τις κατολισθήσεις στονοδικό άξονα Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή.Συγκεκριμένα ο ΣταύροςΠαπασωτηρίουζήτησε από τον Χρ. Τριαντόπουλο να εξετάσει την δυνατότηταοικονομικήςενίσχυσηςτοπικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από τηνδύσκοληοδική πρόσβαση στον ΔήμοΠρεσπών. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να αφοράκυρίωςξενοδοχεία, εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτιαπου αντιμετωπίζουνμεγαλύτεραπροβλήματα, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, λόγω τηςδυσχερούςπρόσβασης των επισκεπτών στη περιοχή.

Τέλος,ζητήθηκε ηπαράταση ισχύος της απόφασης με την οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Φλώρινας και ο Δήμος Πρεσπών λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, από 19/12/2023 και για ένα ακόμα εξάμηνο.