Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Πέτη Πέρκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα πλουραλιστικό και δημοκρατικό κόμμα»

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μονοπώλησαν τη συζήτηση, με τη Βουλευτή Φλώρινας να αναφέρεται αρχικά στη δύσκολη κατάσταση που περνάει το κόμμα, αλλά και στο ότι «είναι ένα θετικό βήμα ότι με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκίνησε η διαδικασία των συλλογικών Οργάνων, οπότε εκεί θα λυθούν οι διαφορές.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, βεβαίως το θέμα της ενότητας του κόμματος βαραίνει κυρίως τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα. Από εκεί κρίνεται αν θα τηρηθούν οι συλλογικές διαδικασίες και οι συλλογικές αποφάσεις, ο προγραμματικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα πάμε συντεταγμένα σε ένα πλαίσιο κουβέντας μέσω ενός συνεδρίου – αλλά εγκαίρως. Όλα αυτά δεν είναι ‘στο χέρι’ της μειοψηφίας – ας την πούμε έτσι – ή ‘στο χέρι’ των συντρόφων/συντροφισσών που έχουν μια διαφορετική άποψη. Αυτά τα καθορίζει ο Πρόεδρος και η ηγετική ομάδα».

Στην ερώτηση για το αν έχουν ευθύνη και όσοι δε δίνουν μια ευκαιρία στη νέα ηγεσία, τόνισε τα εξής: «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όταν κατηγορούνται ως υπονομευτές σύντροφοι που είναι ιστορικά στελέχη και έχουν δώσει πολλά από τη ζωή τους για τη δημιουργία του κόμματος – έχουμε περάσει πολλά, φτάσαμε να γίνουμε και κυβέρνηση. Όταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει ένα ‘φύγετε’, από ανθρώπους που μπορεί να ήρθαν και χθες στο κόμμα – χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό, διότι πραγματικά με τη διεύρυνση είμαστε όλοι, ένα κόμμα θέλει πάντα να μεγαλώνει.

Τα παραπάνω οξύνουν το κλίμα, το οποίο γίνεται χειρότερο όταν ο Πρόεδρος και η ηγετική ομάδα δε βγαίνουν να πουν ότι τέλος αυτά, πάμε να κάνουμε ένα συνέδριο εγκαίρως. Ίσως η επιμονή για το συνέδριο ακούγεται λίγο γραφική, όταν όμως τα πράγματα είναι κρίσιμα – όπως τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ – έχει πολύ μεγάλη σημασία να τηρείται κατά γράμμα η διαδικασία που έχει προβλεφθεί. Επειδή, πέρα από τα στελέχη του κόμματος, υπάρχει και η βάση του, με πάρα πολλά στελέχη, τα οποία απογοητεύονται, αποσυσπειρώνονται κτλ.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για διεξαγωγή του συνεδρίου τέλος Φλεβάρη, μάλιστα με το να ψηφίζουν 20 από τους 43, ήδη δημιουργεί ένα πρόβλημα. Ο Φεβρουάριος είναι πολύ μακριά, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, αν σκεφτούμε ότι λίγο μετά θα έχουμε ευρωεκλογές. Νομίζω ότι είναι πολύ πιεστικό την επόμενη μέρα του συνεδρίου να αρχίσουμε να δουλεύουμε για τις ευρωεκλογές. Δεν είμαι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά ούτε εγώ θα συμφωνούσα. Όσο για το αν θα φτάσουμε όλοι μαζί στο συνέδριο, θα έλεγα ότι προηγείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου εκεί είναι μια ακόμα ευκαιρία για σύνθεση και για ενότητα. Οπότε ας ξεκινήσουμε με αυτό το βήμα, που θα γίνει σύντομα».

Σε ό,τι αφορά το αν «ενοχλείται» από την επιλογή του κ. Κασσελάκη να μην είναι παρών με φυσική παρουσία στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπογράμμισε ότι «δεν είναι τόσο αυτό, όσο το ότι πέρασε τόσος καιρός από την εκλογή του και μόλις χθες κατάφερε να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, ενώ ο ίδιος ήταν απών. Αυτή η καθυστέρηση της σύγκλισης των Οργάνων δεν κάνει καλό – και το λέω προς όλες τις πλευρές. Είναι πολύ σημαντικό, οποιοσδήποτε διάλογος, οποιαδήποτε διαφωνία, να συζητιέται σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δημοκρατικό κόμμα, αν δει κανείς το καταστατικό του, θα καταλάβει ότι και οι μειοψηφίες προφυλάσσονται, πώς λειτουργούσαμε τόσα χρόνια, με

πολύ καλές στιγμές. Γι’ αυτό είπα ότι η ενότητα του κόμματος είναι πια ευθύνη της ηγεσίας».

Απαντώντας στο ερώτημα του αν η κοινωνία τελικά ‘θέλει Κασσελάκη’ κι όχι τους υπόλοιπους του κόμματος που διαφωνούν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο. Από κει και πέρα όμως η κοινωνία δεν περιορίζεται στις 70 χιλιάδες που ψήφισαν τον κ. Κασσελάκη. Να επισημάνω επίσης ότι η κα Αχτσιόγλου πήρε 44%, ποσοστό που είναι περίπου το μισό κόμμα και μάλιστα εγώ κάνω την εκτίμηση ότι είναι το πιο ενεργό κομμάτι του κόμματος, δηλαδή είναι αυτά τα στελέχη που κρατάνε τις νομαρχιακές, που δουλεύουν.

Δεν μπορούμε λοιπόν να ερμηνεύουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα μονοσήμαντα, παρόλο που δεν το αμφισβητούμε και το τονίζω αυτό. Εδώ λοιπόν είναι η ‘γενναιοδωρία’ της ηγετικής ομάδας που κερδίζει, να προσέξει ιδιαιτέρως τις διαδικασίες και τη μειοψηφία του κόμματος, η οποία έχει ένα διόλου αμελητέο ποσοστό, ενώ αποτελείται και από πολύ σοβαρά στελέχη. Και μιλώ και για τα υψηλά στελέχη που ξέρουμε, αλλά και τη βάση του κόμματος. Είναι εκείνοι που κρατάνε τις οργανώσεις, που τρέχουν στις εκλογές, που κολλάνε αφίσες, που μοιράζουν προκηρύξεις, που κάνουν μια δουλειά και πολλοί από αυτούς έχουν απογοητευτεί. Πρέπει να ακουστεί αυτός ο κόσμος, γι’ αυτό μιλάω για συνέδριο».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στο ενδεχόμενο της διάσπασης, με την κα Πέρκα να τονίζει ότι «η διάσπαση είναι απευκταία, αλλά όλα θα τα δείξει η ζωή. Αν συμβεί, το μέλλον είναι ανοιχτό για οποιαδήποτε εξέλιξη».