Ωφέλειες και διατροφικές αξίες του ψαριού:
*Λειτουργία του εγκεφάλου:....Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λειτουργιών,
δομούν και τις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου μας.
Για τον λόγο αυτό η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ενισχύουν
την μνήμη και προλαμβάνουν εκφυλιστικές ασθένειες του μυαλού (π.χ. Alzheimer's)
*Τα μάτια μας 14: .....Η βιταμίνη Α είναι εκείνη η οποία προσδίδει στα ψάρια
την ιδιότητά τους αυτή. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε
ξηροφθαλμία, ή ακόμη και σε τύφλωση. Σε μεγαλύτερους ανθρώπους τα ωμέγα 3
λιπαρά οξέα των ψαριών θωρακίζουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, και προσφέρουν
προστασία από την ωχρά κηλίδα.
*Δυνατή καρδιά: ...... Η επιτυχία τους είναι διπλή, γιατί δεν είναι μόνο
πλούσια σε καλά λιπαρά, αλλά στερούνται και των «αντιπάλων» αυτών που είναι τα
επιζήμια κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση ψαριού 1 με 2 φορές την εβδομάδα
μειώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση
της χοληστερίνης στο αίμα, ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση τους αντιμετωπίζει τις
φλεγμονές οι οποίες δημιουργούνται στα αγγεία μας όταν σε αυτά έχει «χτιστεί»
ένας τοίχος από χοληστερίνη (αθηρωματική πλάκα).
*Γερά κόκαλα:Η βιταμίνη D παίζει πρωταρχικό
ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο. Με τη σειρά του το ασβέστιο
είναι απαραίτητο συστατικό των οστών, και η σημασία του είναι τεράστια κυρίως
σε ευπαθείς ηλικιακές ομάδες όπως τα παιδιά, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα
άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
*Ανοσοποιητικό σύστημα: Ο συνδυασμός όλων των
βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων του ψαριού αποτελούν ένα ισχυρό τονωτικό
για το ανοσοποιητικό σύστημα.
*Τόνωση μυών: Δεν είναι μόνο η πρωτεΐνη αλλά
και το κάλιο, και το ασβέστιο των ψαριών τα οποία συμβάλουν στην ομαλή σύσπαση
και απόκριση του μυϊκού συστήματος. Χωρίς αυτά οι μύες μας θα ατονούσαν και η
καρδιά μας θα σταματούσε να λειτουργεί.
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr