Ακόμα και μια έρευνα του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "Ένα περιπλανώμενο μυαλό, είναι ένα δυστυχισμένο μυαλό".
Γιατί όμως να ξοδεύουμε με τόση ευκολία το μισό της ζωής μας σε μια ουσιαστικά άσκοπη δραστηριότητα; Η απάντηση είναι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μια πλειάδα νέων ερευνών στην ψυχολογία και την νευροεπιστήμη έδειξαν ότι η ονειροπόληση είναι κάθε άλλο παρά άσκοπη.
Για την ακρίβεια, αυτές οι αυτοδημιούργητες σκέψεις ίσως μας κάνουν πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς, ενώ μπορεί ακόμη και να δίνουν νόημα στη ζωή μας.
"Εμείς υποστηρίζουμε ότι η ονειροπόληση εξυπηρετεί μια λειτουργία. Η εξέλιξη δε θα επέτρεπε να χαραμίζεται τόση πολύ μεταβολική ενέργεια άσκοπα", είπε στην Huffington Post ο Δρ. Μόσε Μπαρ, γνωστικός νευροεπιστήμονας και δημιουργός της νέας αυτής μελέτης. "Μας βοηθάει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, να κάνουμε σχέδια, να σκεφτούμε τον εαυτό μας και τους άλλους και γενικά, να κάνουμε όλες τις νοητικές προσομοιώσεις που θα διευκολύνουν την αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον".
Εκτός όμως από την αποτροπή της πλήξης και την ευκαιρία που μας δίνει να συλλογιστούμε, η μελέτη του Μπαρ υποστηρίζει επίσης ότι η ονειροπόληση μας κάνει και πιο παραγωγικούς.
Όπως λέει ο ψυχολόγος Σκοτ Μπάρι Κάουφμαν, ο οποίος ειδικεύεται στην ονειροπόληση και την δημιουργικότητα, η συγκεκριμένη έρευνα στοχεύει να αποδείξει την αρμονία ανάμεσα στην περιπλάνηση του μυαλού και τις έλλογες νοητικές καταστάσεις, τις οποίες τείνουμε να θεωρούμε διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους. Για την ακρίβεια, η περιπλάνηση του μυαλού ίσως να μην ορίζεται από την ανικανότητα να δώσουμε προσοχή, αλλά από την ικανότητα να τραβήξουμε την προσοχή εσωτερικά, στις ίδιες μας τις σκέψεις, τις αναπολήσεις και τα όνειρα.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr