Στην ιατρική, οι πόνοι περιόδου περιγράφονται με τον όρο «δυσμηνόρροια»,
η οποία διακρίνεται σε δευτεροπαθή και πρωτοπαθή, ανάλογα με το αν οφείλεται σε
κάποια υποκείμενη παθολογική κατάσταση ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για
μια κατάσταση που συνήθως αντιμετωπίζεται με χρήση μη-στεροειδών
αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς στην εμφάνισή της εμπλέκονται μόρια που
σχετίζονται με τη φλεγμονή, τα οποία ονομάζονται προσταγλανδίνες.
Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση διαφόρων
παραγόντων που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής στη συχνότητα
εμφάνισης και τη σοβαρότητα της δυσμηνόρροιας, με αποτέλεσμα να έχουν
ταυτοποιηθεί ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι πιθανό να ασκούν
καταπραϋντική ή επιβαρυντική δράση.
Σε γενικές γραμμές, έχει φανεί πως η υψηλή κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων
μπορεί να μειώσει τα επίπεδα προσταγλανδινών, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της
δυσμηνόρροιας, ενώ η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά
έχει συνδεθεί με χαμηλότερη χρήση μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων κατά
τη διάρκεια της περιόδου.
Από την άλλη, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι πιθανό να δρα
βοηθητικά, καθώς και η κατανάλωση χορτοφαγικής δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα
σε λιπαρά. Ωστόσο, αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η αυξημένη
κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πόνου κατά
τη διάρκεια της περιόδου, η δράση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το σύνολο της
υπάρχουσας βιβλιογραφίας.
Επιπλέον, έχει φανεί πως η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου ενδεχομένως να
παίζει ρόλο στην ανακούφιση των πόνων περιόδου, εξαιτίας της συμμετοχής του στη
σύσπαση και χαλάρωση των μυών, ενώ η καφεΐνη έχει συσχετισθεί με αυξημένο
κίνδυνο εμφάνισης δυσμηνόρροιας. Τέλος, αν και το αλκοόλ έχει χαρακτηριστεί ως
επιβαρυντικός παράγοντας, νεότερα δεδομένα δε φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη
σχέση της κατανάλωσης αλκοόλ με την επιδείνωση του πόνου κατά τη διάρκεια της
περιόδου.
ΠΗΓΗ: Neadiatrofis.gr