Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

“Ερώτηση και ΑΚΕ της Πέτης Πέρκα για τα προβλήματα των δασικών υπηρεσιών”

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ)προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την υποστελέχωση τωνΔασικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με πληθώρα διοικητικών προβλημάτων και έχουν εκκρεμότητες στην καταβολή των δεδουλευμένων από τα προγράμματα δασοπροστασίας και αυξανόμενες υποχρεώσεις απέναντι σε προμηθευτές, κατέθεσαν 26 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φλώρινας Πέτης Πέρκα. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  σε συνέχεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού που είχαν ως αποτέλεσμα 1.610.080 στρέμματα καμένων εκτάσεων, αύξηση +270% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 - 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας και την τραγική πρωτιά της Ελλάδας στις καμένες εκτάσεις μεταξύ των 20 μεσογειακών χωρών, φέρνουν το θέμα των προβλημάτων των δασικών υπηρεσιών στην Βουλή, ασκώντας έντονη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν ότιστον τομέα της πρόληψης, η ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών αποτελεί απαραίτητο όρο και προϋπόθεση για τη θωράκιση των δασών. Μέχρι σήμερα  όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία (1) πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων (Δασολόγων - Δασοπόνων), παρά τις συνεχείς εξαγγελίες από το 2019. Επιπρόσθετα τα τμήματα Υποστηρικτικής Λειτουργίας αντί να στελεχωθούν με το κατάλληλο διοικητικό προσωπικό συνεχίζουν να λειτουργούν με υπαλλήλους των ήδη υποστελεχωμένων δασικών υπηρεσιών επιβαρύνοντάς τους ακόμη περισσότερο.

Εκτός από την έντονη υποστελέχωση, τα διοικητικά – λειτουργικά προβλήματα διογκώνονται. Δεν έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών και ημερησίων εκτός έδρας αποζημιώσεων των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών, που συμμετείχαν στα προγράμματα Δασοπροστασίας των ετών 2022 και  2021 και κινδυνεύουν πλέον σοβαρά με παραγραφή των δεδουλευμένων τους. Υπάρχουν Επιθεωρήσεις Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής  (Ε.Ε.Δ.Π.) οι οποίες μέχρι σήμερα, δεν έχουν προβεί στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την σύναψη των απαιτούμενων και απαραίτητων συμβάσεων.

Ανειλημμένες υποχρεώσεις απλήρωτες και προμηθευτές που έχουν περιέλθει σε απόγνωση φθάνοντας στο σημείο να υποβάλλουν οχλήσεις προκειμένου να μην χάσουν τα χρήματα τους.  ΔΑΣΕ απλήρωτοι και ανασφάλιστα τα μέλη τους. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβαρύνει υπέρμετρα τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών και εξουθενώνει τους δασικούς υπαλλήλους .

Δείγμα της αποσπασματικής, χωρίς σκοπό και στόχο ασκούμενης «δασικής» πολιτικής είναι η αποτυχία του πολυδιαφημισμένου προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταλήγουν σε εννέα κρίσιμες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό και ζητούν όλα τα σχετικά έγγραφα για τα τιθέμενα ερωτήματα : προγραμματισμός προσλήψεων, καταβολή δεδουλευμένων, κάλυψη δαπανών, εξόφληση ανειλημμένων υποχρεώσεων και για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.