Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Μήνυμα Σάββα Σαπαλίδη για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου!

Φίλες και Φίλοι

Η Δυτική Μακεδονία έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες καθώς διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας, όπως:

ο  κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λόγω του πλούσιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού, της ύπαρξης μιας σειράς μικρών υδατοπτώσεων, αλλά κυρίως λόγω της άφθονης βιομάζας.

ο αγροδιατροφικός, λόγω της πλούσιας αγροτικής παραγωγής και γαστρονομίας.

ο τουριστικός κλάδος λόγω του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος με τις 6 λίμνες, αλλά και

ο διαμετακομιστικός κλάδος, λόγω του γεγονότος ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί την νότια πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όμως, οι αναπτυξιακές αυτές δυνατότητες για να μπορέσουν να μετατραπούν σε πραγματική αναπτυξιακή πορεία, απαιτούν την σχεδίαση και εφαρμογή ενός άλλου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Μοντέλου, εντελώς διαφορετικού από αυτό που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και έχει οδηγήσει την Περιφέρεια σε οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό.

Το νέο αυτό Αναπτυξιακό Μοντέλο θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές του ολοκληρωμένου και αειφόρου  τοπικού και περιφερειακού σχεδιασμού, και να αξιοποιεί τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, στην βάση των ακόλουθων 5 βιώσιμων αναπτυξιακών στόχων:

•Προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος,

•Στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης,

•Ενίσχυση της καινοτομίας και εξωστρέφειας,

•Ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων,

•Στήριξη του μικρομεσαίου οικονομικού μεγέθους.

Η υλοποίηση του παραπάνω Αναπτυξιακού Μοντέλου, θα επιτρέψει να μετατραπεί πάλι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε μια ανθούσα οικονομικά και ισχυρή γεωπολιτικά περιοχή.

Φίλες και Φίλοι

Μέσα από την πολύχρονη διαδρομή μου στα επιχειρηματικά περιφερειακά και επιμελητηριακά δρώμενα της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας, ως:

Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Φλώρινας,

Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας την πενταετία 2014-19,

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ),

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ

αγωνίζομαι εδώ και πάνω από 20 χρόνια για ένα νέο ελπιδοφόρο επιχειρηματικό και παραγωγικό περιβάλλον στην Φλώρινα και σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είναι επιβεβλημένη για την οικονομική μας ανάπτυξη, διότι όπως έχει αποδειχθεί οι επιχειρήσεις που δεν καινοτομούν είναι στάσιμες. Εξίσου απαραίτητη όμως, είναι και η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των επιχειρήσεων και ιδίως μεταξύ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, σε περιφερειακό, διαπεριφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο.

Η επιτυχή όμως υλοποίηση αυτού του Αναπτυξιακού Μοντέλου, απαιτεί και την σχεδίαση και υλοποίηση ενός γενναίου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια μας που θα αφορούν:

• Την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό και του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας - Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής.

• Τον εκσυγχρονισμό και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Φλώρινας , και της σύνδεσης με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

• Την ανάπτυξη διαμετακομιστικών υποδομών (μεταφοράς, αποθήκευσης, συσκευασίας, και ανασυσκευασίας εμπορευμάτων).

Όραμα μου λοιπόν, είναι η μετατροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε ένα σύγχρονο διασυνοριακό επιχειρηματικό και διαμετακομιστικό κέντρο με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας, την τόνωση  της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, και εν τέλει την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους συστρατεύτηκα με τον Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος διαθέτει τεράστια τεχνοκρατική και πολιτική εμπειρία, σαφές αειφόρο αναπτυξιακό όραμα, και Περίσσια όρεξη για δουλειά.

Κατεβαίνω λοιπόν υποψήφιος Περιφερειακό Σύμβουλος στην Π.Ε. Φλώρινας, με τον συνδυασμό ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ στον οποίο ηγείται ο Γιώργος Αμανατίδης, και ζητώ την υποστήριξη σας για να εκλεγώ έτσι  ώστε να μπορέσω να συνδράμω στην μετατροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε μία ΒΙΩΣΙΜΗ, ΕΞΥΠΝΗ & ΔΙΚΑΙΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.