Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Πέτη Πέρκα: «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία - που τώρα καταργείται - στοίχισε 30 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που δεν υπάρχουν διασώστες στα ΕΚΑΒ» (video)

Η συζήτηση ξεκίνησε με σχολιασμό των δηλώσεων του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την απορρόφηση των στελεχών της από την Ελληνική Αστυνομία, με την κα Πέρκα να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χωρίς να θέλω να στενοχωρήσω τον κ. Καλαφάτη (εκπρόσωπο της ΝΔ στη συζήτηση), να τον ενημερώσω ότι ποτέ δε δούλεψε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπως είχαμε προειδοποιήσει εξαρχής όλα τα κόμματα, οι φοιτητές, οι σύλλογοι, οι πάντες. Θυμόμαστε καταστάσεις με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και δίπλα της τα ΜΑΤ να την προσέχουν.

Ήταν προφανώς μια άστοχη και έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο κίνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο και την ευθύνη. Το ότι σήμερα η ΝΔ παραδέχεται το λάθος της, ας το χειροκροτήσουμε, αλλά να θέσω και το εξής ζήτημα: Αυτό το project στοίχισε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που δεν έχουμε διασώστες στα ΕΚΑΒ, αυτό πρέπει να μπει στην ατζέντα. Να μας πουν επίσης τι θα γίνει με όλες τις ελλείψεις στο δημόσιο, όπου ισχύει το 1:1 σε αποχωρήσεις και προσλήψεις, δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας και προσλαμβάνουν μόνο αστυνομικούς.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Μηταράκη για σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία όπως διαβάζω δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Μητσοτάκη, νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι και λίγο αστεία. Είναι στο πλαίσιο του Μένουμε Ευρώπη, προφανώς κάτι αντέγραψε ο κ. Μηταράκης από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, τι να το κάνεις όμως όταν  ‘δε μένεις Ευρώπη’ σε τόσα άλλα ζητήματα, για παράδειγμα στο πλαίσιο για το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση.

Παρακολουθήσαμε χθες την τραγική στάση της ΝΔ και του Εργατικού Λαϊκού Κόμματος και της ακροδεξιάς, με Βέμπερ, Μελόνι κτλ, να καταψηφίζουν την πρόταση της Κομισιόν για την προστασία αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Φυσικά η πρόταση πέρασε με τη συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, σοσιαλδημοκρατίας, αριστερών, Πράσινων, Renew Europe, Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δηλαδή κάτι δεν πάει καλά εδώ και με αυτή την εμμονή στο θέμα για τάξη και ασφάλεια.

Και μιλώντας για το περιβάλλον, να αναφερθώ και στην περιοχή μου, τη Φλώρινα. Πρόκειται για μια λιγνιτική περιοχή, όπου εδώ και 4 χρόνια ζούμε έναν ‘ξαφνικό θάνατο’ και κατά τα άλλα τίποτα, μηδέν. Οι ΑΠΕ δεν προχωρούν, υπονομεύονται, επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για να συνδεθούν. Οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν έχουν ούτε χρηματοδότηση, ούτε προτεραιοποίηση στη σύνδεση. Η αποθήκευση ενέργειας – για να σταματήσει η στοχαστικότητα των ΑΠΕ – δεν έχει ούτε νομικό πλαίσιο.

Το μόνο που έχει γίνει σε ό,τι αφορά στον τίτλο ‘απολιγνιτοποίηση’ είναι η πρόσδεση της χώρας ακόμα περισσότερο στο φυσικό αέριο, με 8 δισ. νέα έργα, ενώ παράλληλα έχει κοπεί η τηλεθέρμανση τη Φλώρινας. Εγώ το αποκαλώ ‘state of the art’, την ώρα που όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις/τηλεψύξεις, αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη Φλώρινα γίνονται έργα για να μπει φυσικό αέριο στα σπίτια. Και φυσικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε κανέναν δανεισμό και όλα τα ταμεία και τα εργαλεία, πχ Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Αναπτυξιακός Νόμος κτλ μοιράζονται άδικα, ενώ και οι απορροφήσεις είναι πολύ χαμηλές».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά στην αύξηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπογραμμίζει τα εξής: «Και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η τωρινή, το μόνο που κάνει είναι να επιτρέπει την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ, τις εναρμονισμένες πρακτικές σε όλους τους τομείς της αγοράς, είτε είναι η ενέργεια, είτε τα σούπερ μάρκετ, είτε τώρα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Το θέμα δεν είναι να δίνεις μια επιδότηση από τα λεφτά του φορολογούμενου για να αντέξει την ακρίβεια, αλλά το να παρεμβαίνεις στην πηγή. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αρχίσει να ακριβαίνουν από πέρσι, δηλαδή η κυβέρνηση είχε το περιθώριο να παρέμβει. Βλέπουμε ότι το ίδιο γίνεται και με τις τράπεζες, το ίδιο κάνει και τώρα, προχωρά μόνο σε παραινέσεις, συμβουλές του στυλ ‘συμμαζευτείτε’. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα, έχει αποδειχθεί ότι η παραίνεση μόνο δεν πιάνει, όταν δεν παίρνεις αυστηρά μέτρα, ειδικά σε μια ολιγοπωλιακή οικονομία.

Θα μπορούσε να μπει ένα πλαφόν, να επεκταθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, να επιδοτηθούν τα καύσιμα για τις μεταφορές κτλ. Είναι πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν, σε κάθε περίπτωση όμως το σημαντικό θα ήταν να υπάρχει μια πολιτική βούληση που δε θα στοχεύει στην προσωρινή ανακούφιση του πολίτη, του ταξιδιώτη, με pass από τα λεφτά του, αλλά στη μείωση των υπερκερδών. Ξέρετε, ο πληθωρισμός που ζούμε οφείλεται εν πολλοίς στα υπερκέρδη, κάτι που αναφέρεται σαφώς και στην Έκθεση της Κομισιόν, έχει αποτυπωθεί αυτό».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το θέμα της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ, με την κα Πέρκα να λέει χαριτολογώντας, σε σχέση με τους υποψηφίους: «Εγώ θα τοποθετηθώ στην Κεντρική Επιτροπή μεθαύριο, ως Βορειοελλαδίτισσα θέλω όμως να πω κάτι, να δώσω ένα σύνθημα. Πρέπει ο/η επόμενος/η Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ΠΑΟΚτσής ή ΠΑΟΚτσού».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/uxhCEyNZO3s