Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Μήνυμα ενότητας και αγώνα στη συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας| ΒΙΝΤΕΟ

Ενωμένοι διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών με ρεαλιστικές προτάσεις. Το διακύβευμα των εκλογών είναι στασιμότητα ή πρόοδος; Είμαστε με τους λίγους ή με τους πολλούς;

«Οι  πολίτες πρέπει να επιλέξουν  και να αποφασίσουν αν θέλουν μια κυβέρνηση για λίγους που εξαθλιώνει την κοινωνία όπως η ΝΔ  ή μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να δώσει μάχες για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της ενέργειας και των εργασιακών δικαιωμάτων», επισήμαναν οι υποψήφιοι βουλευτές στην ΠΕ Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συνέντευξη που παραχώρησαν το Σάββατο 11/06/2023.

Οι προσωπικές αναμετρήσεις είναι για κόμματα που δεν έχουν πολιτικές και προτάσεις για τον τόπο, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντεπιτίθεται ενωμένα, συλλογικά, με την παρουσία όλων των υποψηφίων και των στελεχών του, με συγκεκριμένο, καθαρό και αξιόπιστο πρόγραμμα, με ρεαλιστικές προτάσεις  για την ΠΕ Φλώρινας, που δίνουν διέξοδο στα τοπικά προβλήματα και στην ανάπτυξη, που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.

Το  δίλημμα  που θέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «Λαβασίδης ή Πέρκα» είναι ένα ψευτοδίλημμα. Το πραγματικό δίλημμα είναι τι θέλεις για την Φλώρινα.  «Δεν είναι για μας μια προσωπική αναμέτρηση, είναι μια συλλογική και εντελώς πολιτική αντιπαράθεση. Σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση αυτό που είναι το πραγματικό δίλλημα είναι το τί θέλουμε για τη Φλώρινα. Στασιμότητα ή ευημερία και πρόοδο; Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα για μας», τόνισε η κα Πέρκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποτελεί το αποτελεσματικό ανάχωμα στην οικονομική ελίτ και τα μεγάλα συμφέροντα υπερασπίζοντας τις λαϊκές διεκδικήσεις. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και ο εκφραστής της προόδου, της δημοκρατίας έναντι της συντήρησης και του αυταρχισμού. Στέλνουμε μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα ότι δεν θα πετύχουν τον στόχο τους.  Είμαστε ο μόνος πολιτικός φορέας που μπορεί να δώσει μάχες για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της ενέργειας και των εργασιακών δικαιωμάτων» ανέφερε ο συντονιστής Μάκης Θεοδωρίδης.

Για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι ανύπαρκτα στη θητεία της ΝΔ, η κα Πέρκα είπε πως «αν δεν προχωρήσουν αυτά, δεν μπορείς ούτε επαναπόδοση να κάνεις, ούτε τον οποιοδήποτε σχεδιασμό και βεβαίως ούτε κάποια επένδυση δίχως χρήσεις γης. Δεν υπάρχει επιπλέον κίνητρο για να έρθουν επενδύσεις, όταν δεν έχει τακτοποιηθεί ο χώρος, δεν υπάρχουν ενισχύσεις και οδικές προσβάσεις. Πρέπει αυτές οι παράμετροι να αλλάξουν».

Στη συνέχεια συζητήθηκε η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και η ενεργειακή  ασφάλεια της χώρας, ως εμβληματική προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σημειώθηκε ότι το έργο της διάβασης του Λαιμού Πρεσπών είναι στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίστηκε από τον Στέφανο Μπίρο ως έργο πνοής για την Δυτική Μακεδονία και θα συνδέσει τις λίμνες του Αμυνταίου με αυτές των Πρεσπών και της Οχρίδας, αξιοποιώντας τον λιμναίο τουρισμό.

Θα προχωρήσουν όλα τα έργα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, τα οποία με την ΝΔ επί 4 χρόνια βρίσκονται στα συρτάρια των γραφείων, για να συνδεθεί η περιοχή μας με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας μας και τις γειτονικές χώρες Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Αναλύθηκε διεξοδικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ενεργειακά θέματα και την Πράσινη Μετάβαση και το σχέδιο του που εγγυάται τη συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτή, με γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενεργειακές κοινότητες, χωροταξικό σχεδιασμό, αποκαταστάσεις εδαφών και καινοτομία νεοφυών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει σταδιακή αποχώρηση των λιγνιτικών μονάδων, με σχέδιο και πρόγραμμα. Όταν θα μπαίνει στο ενεργειακό σύστημα μία μονάδα ΑΠΕ τότε θα βγαίνει μία αντίστοιχης ισχύος λιγνιτική.

Ξεκαθάρισαν τι υγεία θέλουν για τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δωρεάν υγεία για όλους με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Γι΄ αυτό θα ενισχύσει με προσωπικό τις σημερινές δομές υγείας στην ΠΕ Φλώρινας καλύπτοντας τις κενές θέσεις και θα δημιουργήσει νέες ικανοποιώντας τις ανάγκες των πολιτών.

Κλείνοντας την συνέντευξη δήλωσαν ότι το ψηφοδέλτιο και η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας, προχωρά δυναμικά για μία ακόμα φορά και παραθέτει τις προγραμματικές θέσεις και τις προτάσεις του για την ΠΕ Φλώρινας, για μία Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία.

Η συνέντευξη αναλυτικότερα:

Το Σάββατο 10/06, οι υποψήφιοι/ες Βουλευτές και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας σε ένα εξαίρετα ενωτικό και συνεργατικό κλίμα, προχώρησαν σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μάη και ενόψει της νέας μάχης των εκλογών της 25ης Ιούνη 2023.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Μ. Θεοδωρίδης σημείωσε: «Μετά την πρώτη εκλογική μάχη της 21ης Μάη και το δυσχερές για μας αποτέλεσμα, έπειτα από αναστοχασμό, κηρύξαμε λήξη στη θλίψη και σημάναμε εκ νέου τον συναγερμό της νέας μάχης.

Δεν αναζητήσαμε βολικές απαντήσεις και προχωρήσαμε σε δραστικές, ριζικές και άμεσες αλλαγές για τις αδυναμίες μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και ο εκφραστής της προόδου, της δημοκρατίας έναντι της συντήρησης και του αυταρχισμού. Στέλνουμε μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα ότι δεν θα πετύχουν τον στόχο τους. Όλα τα στελέχη μας, όλα τα μέλη μας, οι υποψήφιοι/ες και οι πολίτες που στέκονται δίπλα μας, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ένθερμα τον αγώνα μας.

Απέναντι στον κίνδυνο παντοδυναμίας Μητσοτάκη, που στόχο έχει να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσεται και είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της ενέργειας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Μιας αλαζονικής ΝΔ που 4 χρόνια κατέλυσε ό,τι δημόσιο, ό,τι κοινωνικό, ό,τι δίκαιο. Μιας ΝΔ που στην περιοχή μας δεν κατάφερε να αναπτύξει τίποτα. Κανένα έργο και καμία λύση. Απεναντίας μας οδηγεί σε ερημοποίηση, σε αλλαγή παραγωγικού προφίλ με την κοινωνία εκτός και την φυγή ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας από τον τόπο. Βλέπουμε μια ΝΔ που κυβέρνησε 4 χρόνια και παρουσιάζεται στη Φλώρινα σα να μην έχει συμβεί τίποτα και σήμερα ξανάρθε για να μας σώσει από την ίδια.

Εμείς, έχουμε απαντήσεις για όλα αυτά και σε αυτό το πλαίσιο μάχης, βλέπετε σήμερα δίπλα μου, ενωμένους και μαχητικούς όσο ποτέ άλλοτε, με πρόγραμμα, πολιτικές θέσεις και διάθεση για δουλειά, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η Πέτη Πέρκα έγινε φωνή μας στη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα, για την πρόταση μας για το αύριο της περιοχής μας και το μέλλον της νεολαίας μας. Ο Γιώργος Κωτακίδης παραπέμπει στους αγώνες μας για τη δημόσια υγεία, ο Στέφανος Μπίρος παραπέμπει στις θέσεις μας για την περιφερειακή ανάπτυξη, η Πασχαλιά Χατζηκωνσταντίνου στην παιδεία και τον πολιτισμό, η Ειρήνη Κρητικού στον πρωτογενή τομέα παραγωγής».

Στη συνέχεια, παρουσίασε την Ειρήνη Κρητικού, νέα αγρότισσα και συνδικαλίστρια από την Βεγόρα Αμυνταίου, η οποία αποδέχτηκε και τίμησε την πρότασή της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας κι έρχεται να καλύψει τη θέση της παιδαγωγού και καλλιτέχνιδας Πασχαλιάς Χατζηκωνσταντίνου, που παρόλο που αποσύρεται θα συνεχίσει στο πλευρό του ψηφοδελτίου τον αγώνα. Έπειτα, παρουσίασε τον Στέφανο Μπίρο, ο οποίος μετά από μια επιτυχημένη θητεία ως αντιπεριφερειάρχης, συνεχίζει και δίνει τον αγώνα στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τον ιατρό Γ. Κωτακίδη, που από τις τάξεις της δημόσιας υγείας, υπερασπίστηκε με σθένος το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και πλέον μάχεται από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα καλύτερο ΕΣΥ και τέλος, την πολιτικό μηχανικό, πρ. ΓΓ Μεταφορών-Δημόσιας Περιουσίας, συντονίστρια της Επένδυσης του Ελληνικού και από το 2019 Βουλευτή Φλώρινας, Πέτη Πέρκα.

Έπειτα, οι υποψήφιοι/ες Βουλευτές προχώρησαν σε δηλώσεις για τη συμπόρευση και διάθεσή τους για συνέχεια του εκλογικού αγώνα, ανέλυσαν τις προγραμματικές θέσεις τόσο σε γενικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στα τοπικά ζητήματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Τέλος, κάλεσαν τους πολίτες για στήριξη των θέσεων και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ανατροπή του δυσχερούς αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μάη.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σωρεία ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Τύπου και αναλυτικές απαντήσεις, πράγμα που σχολιάστηκε θετικά ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά πάνελ για όλους τους συμμετέχοντες/ουσες.

Συζητήθηκαν οι αιτίες μη επικοινωνίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ευθύνη του για το πως και γιατί δεν έφτασε στους πολίτες, αλλά και ο τρόπους που διεξήχθη ο προεκλογικός διάλογος, με την Πέτη Πέρκα να σημειώνει: «Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν έγινε προγραμματικός διάλογος, ιδιαίτερα στα κεντρικά ΜΜΕ. Δεν ακούστηκε τι λέει κάθε κόμμα για την κοινωνία, για την οικονομία, μα είχαμε συνεχή fake news παραποίησης».

Αναλύθηκε το τι μέλει γενέσθαι με τις χρήσεις γης, το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και τις επενδύσεις κι αν υπάρχει κίνδυνος η ΠΕ Φλώρινας να μείνει εκτός σχεδιασμού, όπου καταγράφηκε πως στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτεραιότητα έχει η χωροταξία και η συμμετοχή της κοινωνίας. «Είναι θέμα που έχω αναδείξει πάρα πολύ στη Βουλή. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι η καρδιά της Μετάβασης. Αν δεν προχωρήσουν αυτά, δεν μπορείς ούτε επαναπόδοση να κάνεις, ούτε τον οποιοδήποτε σχεδιασμό και βεβαίως ούτε κάποια επένδυση δίχως χρήσεις γης. Αν θυμάστε, λέγανε για το ΣΔΑΜ ότι προβλεπόντουσαν 16 εμβληματικές επενδύσεις. Στα εδαφικά σχέδια είδαμε μόνο 5 για όλες τις λιγνιτικές περιοχές και εν τέλει δεν είδαμε ακόμα καμία. Δεν υπάρχει επιπλέον κίνητρο για να έρθουν επενδύσεις, όταν δεν έχει τακτοποιηθεί ο χώρος, δεν υπάρχουν ενισχύσεις και οδικές προσβάσεις. Πρέπει αυτές οι παράμετροι να αλλάξουν».

Για την πρόοδο στη συνοριακή διάβαση του Λαιμού και την μελέτη του δρόμου Φλώρινα-Βίγλα-Πρέσπα: «Η διάβαση του Λαιμού ήταν ένα έργο του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας της Πρέσπας που εξυπηρετεί στην ανάπτυξή της, το οποίο λόγω ιδεοληψιών της ΝΔ και της Περιφερειακής Αρχής το έργο κόλλησε. Έκανα επίκαιρη ερώτηση γιατί είναι έργο πνοής για όλη τη Δυτική Μακεδονία, πήρα μία διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει και ακόμα πάει με βήματα χελώνας. Είναι άδικο και εννοείται ότι είναι στις προτεραιότητές μας και πολύ ψηλά στην ατζέντα μας», σημείωσε η Πέτη Πέρκα. «Ως προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχαμε υλοποιήσει την πρόσβαση στον Λαιμό και είχαμε εγκρίνει μέσω διακρατικού προγράμματος τη χρηματοδότηση του έργου. Για το έργο του δρόμου των Πρεσπών είχαμε υλοποιήσει μια μελέτη για διάνοιξη σήραγγας στο Περβάλι και κατασκευή όλου του οδικού άξονα από Ανταρτικό μέχρι Άγιο Γερμανό, έργο το οποίο δεν έχει ως προτεραιότητα για υλοποίηση η παρούσα Περιφερειακή Αρχή», κατέληξε ο Σ. Μπίρος.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε το ζήτημα της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας ως εμβληματική προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου σημειώθηκε ότι το κράτος πρέπει να πάψει να ενισχύει την αισχροκέρδεια, αλλά να είναι εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας. Αναλύθηκε διεξοδικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ενεργειακά θέματα και την Πράσινη Μετάβαση και το σχέδιο του που εγγυάται τη συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτή, με γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενεργειακές κοινότητες, χωροταξικό σχεδιασμό, αποκαταστάσεις εδαφών και καινοτομία νεοφυών επιχειρήσεων.

Ακόμη, στο ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανησυχεί για την αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και αν η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας κρίνεται στην ΠΕ Φλώρινας, η οποία μπορεί στις 25/06 από την Πέτη Πέρκα να αλλάξει χέρια και να πάει στον κ. Λαβασίδη, απαντήθηκε από τον Συντονιστή της ΝΕ, Μ. Θεοδωρίδη: «Δυστυχώς κάποιοι έχουν παραμείνει στις προηγούμενες εκλογές. Εκεί αναμετρήθηκαν τα κόμματα με τους υποψηφίους τους  και ο λαός της Φλώρινας μίλησε και έδωσε την ετυμηγορία του. Είμαστε υπερήφανοι για το δυνατό μας ψηφοδέλτιο και το παρουσιάζουμε ξανά στην κοινωνία της ΠΕ Φλώρινας. Δεν είναι για μας μια προσωπική αναμέτρηση, είναι μια συλλογική και εντελώς πολιτική αντιπαράθεση. Σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση αυτό που είναι το πραγματικό δίλλημα είναι το τί θέλουμε για τη Φλώρινα. Στασιμότητα ή ευημερία και πρόοδο; Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα για μας. Τα κόμματα και οι πολιτικές τους αναμετρώνται ξανά. Ζητάμε από τον κόσμο να τα δει». Στη συνέχεια, η Πέτη Πέρκα, παρατήρησε: «Καταρχάς είναι θεμιτό κάθε κόμμα στις εκλογές να θέλει να βελτιώνει τη θέση του. Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα. Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση του Συντονιστή μας σε ό,τι αφορά στην πολιτική κριτική. Δεν μπορεί να ακούς στις εκλογές διλλήματα του τύπου Πέρκα ή Λαβασίδη. Εδώ πάμε να ψηφίσουμε πολιτικές και πάμε να ψηφίσουμε για την επόμενη μέρα. Σε ό,τι με αφορά έχω να πω πως εκπροσώπησα τη Φλώρινα σεβόμενη τους συμπολίτες μου και γνωρίζουν ότι χτύπησα το χέρι στο έδρανο της Βουλής, ότι έγραψα, τεκμηρίωσα, διάβασα, επικοινώνησα, πόνεσα, συνάντησα και στάθηκα δίπλα σε λύπες, χαρές και γιορτές. Από κει και πέρα ο λαός της Φλώρινας κρίνει. Εγώ έκανα τον δημόσιο απολογισμό μου ως όφειλα. Ή θα με στείλει σπίτι μου για ξεκούραση ή θα θέλει να με κρατήσει ενεργή Βουλευτή για να συνεχίσω ό,τι έκανα μέχρι τώρα, ακόμα πιο δυνατά, πιο ενωτικά».

Τέλος, αναλύθηκε διεξοδικά έπειτα από ερωτήσεις για τα αγροτικά ζητήματα, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στις διεκδικήσεις του αγροτικού χώρου και πως αυτός προκρίνει μέτρα που θα ανακουφίσουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Συζητήθηκαν οι θέσεις για την παιδεία και τον πολιτισμό, αλλά και η στοχοθεσία για διεκδίκηση στην επίλυση όλων των ζητημάτων που απασχολούν την ΠΕ Φλώρινας.

Το ψηφοδέλτιο και η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας, προχωρά δυναμικά για μία ακόμα φορά και παραθέτει τις προγραμματικές θέσεις και τις προτάσεις του για την ΠΕ Φλώρινας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μία Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία.

Δείτε εδώ τα βίντεο:

https://youtu.be/gfRkvVFSyGM

https://youtu.be/QZNqrb-MAUE

https://youtu.be/ITGJHoUmATU

https://youtu.be/7pZKmXMlqHo

https://youtu.be/_E2HGB4I4gs

https://youtu.be/kE-L9kHW8bQ

https://youtu.be/jvTdd9qorGo