Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Γυναικεία φιλία: Αστικός μύθος ή πραγματικότητα;

Η μάχη των δύο φύλων είναι έκπαλαι απόλυτη, καθηλωτική και αδυσώπητη σε όλα τα επίπεδα. Και όπως κάθε σφοδρός πόλεμος, δεν θα μπορούσε να μην έχει νικητές και ηττημένους. Με την επικράτηση της μίας πλευράς στη μία περίπτωση να ανατρέπεται από την απέναντι σε κάποια άλλη, και την τραμπάλα να μην μπορεί να καθηλωθεί υπέρ καμίας από τις δύο στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρόσεξες τον ποσοτικό προσδιορισμό, έτσι; «Περισσότερες», όχι όλες.Και αυτό, γιατί υπάρχουν ορισμένες, στις οποίες το ένα από τα δύο στρατόπεδα νικά κατά κράτος, παίζοντας στην ουσία χωρίς αντίπαλο.

Μπορεί να σου έρχονται ήδη ορισμένες στο μυαλό κα ένα χαμόγελο θριάμβου να σχηματίζεται στα χείλη σου, το οποίο όμως μπορώ να σου διαγράψω με την καταγραφή και μόνο της πιο περηφανούς νίκης του ανδρικού φύλου: και το όνομα αυτής «φιλία». Μεταξύ ομοφύλων εννοείται. Όπου παίζουμε πραγματικά χωρίς αντίπαλο, αφού όχι μόνο αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των ανδρών, αλλά δημιουργούνται και αμφιβολίες περί της υπάρξεως του εν γένει στο δικό σας γήπεδο....
Αν υποστηρίζεις ότι μπορείτε να παίξετε μπάλα, πέραν των αυτονόητων δικαιολογιών περί ζήλειας, φθόνου, ανταγωνιστικότητας και ανειλικρίνειας συναισθημάτων και επαφών, το κάνω δεκτό με μεγάλη μου χαρά. Παρ’ όλα αυτά, αποτελείς την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: και ο οποίος λέει ότι οι αληθινές γυναικείες φιλίες είναι είδος δυσεύρετο, ενώ κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση. Λόγω των αδυναμιών που από τη φύση σας έχετε ως γυναίκες, και λόγω της έλλειψης ανυστεροβουλίας θα προσέθετα εγώ (κράξτε ελεύθερα) που χαρακτηρίζει τις σχέσεις σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το marymary.gr δεν αποτελεί ένα απολύτως δημοκρατικό μέσο και δεν θα καταγράψω τον σχετικό αντίλογο, ο οποίος παραμένει πιο ενδιαφέρων από ποτέ ακριβώς λόγω της κοινής πεποίθησης περί ανυπαρξίας ισχυρού δεσμού μεταξύ των γυναικών, που να προσιδιάζει σε ισχυρή φιλία, αντίστοιχη με αυτή που οι άντρες δημιουργούν και διατηρούν, πολλές φορές για μια ζωή. 
Έρευνα που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ από καθηγητές πανεπιστημίων από 3 εκ των μεσοδυτικών πολιτειών της χώρας, επιχειρεί να εξηγήσει το μυστήριο που ακούει στο όνομα «γυναικεία φιλία» με την επίκληση 5 διαφορετικών σταδίων, από τα οποία διέρχεται η σχέση που αναπτύσσεται σταδιακά (εν αντιθέσει με την περίπτωση των ανδρών, που τυγχάνουν εξαιρετικά ποιο straight στο θέμα, χωρίς φρου φρου και αρώματα). Τα στάδια αυτά είναι τα εξής:
Περιέργεια. Ακολουθεί την πρώτη επαφή, και συνίσταται στη διερεύνηση των πιθανοτήτων να συνάψεις δεσμό φιλίας με μία άλλη γυναίκα. Η εξερεύνηση που μπορεί να ακολουθήσει είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εξαντλητική και πάντως ενδεικτική των ανασφαλειών και των δεύτερων σκέψεων που μπορούν να κρατήσουν σε ανάσχεση τη σχετική προοπτική για μακρό χρονικό διάστημα.
Διερευνητικές επαφές. Είναι το κατ’ εξοχήν στάδιο της εξερεύνησης των προοπτικών, συνοδευόμενο από ισχυρές αντιστάσεις και αντίβαρα, ως προπύργια άμυνας στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας, για κάθε απρόοπτο ενδεχόμενο απόρριψης ή εξέλιξης εντελώς αντίθετης από την επιδιωκόμενη.
Οικειότητα. Εφόσον περάσει τα τεστ, ξεκινά ένα στάδιο αρχικής οικειότητας, όπου οι αναστολές και στο σφίξιμο αρχίζει να ξεπερνιέται, και η γυναίκα γίνεται πιο δεκτική στις επιρροές της υποψήφιας φίλης της. Είναι το ξεκλείδωμα, το οποίο τότε αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά.
Τρωτότητα. Σε αυτό το στάδιο, τα συναισθήματα οικειότητας και ενδιαφέροντος έχουν εισχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο, τόσο ώστε να κάμψουν τις αντιστάσεις και να υπερισχύσουν στη συνείδηση και των δύο πλευρών. Πλέον η μία μπορεί να καταλάβει την άλλη πολύ καλά, να ανταποκριθεί κατά τις προσδοκίες της και να μετεξελιχθεί κατά τους στόχους και επιθυμίες της.
Φιλία. Αποτελεί το τελευταίο στάδιο, που ολοκληρώνει τον κύκλο, και επιστεγάζει αυτό που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του. Και επειδή πολύ απλά τα βλέπεις τα πράγματα, να σε ενημερώσω ότι οι κρησάρες μεταξύ των 5 σταδίων είναι εξαιρετικά παχιές, και αφήνουν ελάχιστα περιθώρια διείσδυσης από τη μία στην άλλη και περάσματος στην επομένη.
Φταίει η γυναικεία υπεραναλυτικότητα; Το έμφυτο αίσθημα ανταγωνισμού και έλλειψης ικανοποίησης, ακόμη και από τα πιο βασικά πράγματα σε αυτή τη ζωή; Τα υψηλά χωρίς λόγο standards και τα κριτήρια τροχιοδεικτικά ανασφαλειών και φόβων, που δεν έχουν ξεπεραστεί; Ότι από τα παραπάνω κι αν συμβαίνει, η διαπερατότητα των πέντε παραπάνω σταδίων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, σύμφωνα με την διατριβή που παρουσιάστηκε, και ακόμη κι όταν καταστεί εφικτή, έχει οδηγήσει το άτομο που προσπαθεί περισσότερο σε τέτοιο στάδιο ψυχικού κορεσμού και κούρασης, που πολλές φορές αδιαφορεί να κινηθεί για να περάσει στο επόμενο στάδιο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι γυναικείες φιλίες είναι περιορισμένες, χωρίς δυνατούς συνεκτικούς δεσμούς και πάντως, βαίνουν ολοένα μειούμενες. Όπου η κρησάρα λεπταίνει αντίθετα, τα πράγματα διευκολύνονται. Κι αν πιστεύεις ότι τα αγόρια έχουν ανύπαρκτες αντιστάσεις, ατ πράγματα είναι ακόμη απλούστερα. Δεν υπάρχουν καν στάδια, απλά μία ενιαία φάση γνωριμίας και ενδιαφέροντος, που συν τω χρόνω ενδυναμώνεται και διαμορφώνεται σε φιλία. Με δρακόντειους μηχανισμούς ελέγχου έξω από το εν λόγω γήπεδο, να ελέγχουν διαρκώς και να τιμωρούν αμείλικτα κάθε παραβίαση του fair play, χωρίς δραματικότητες και λυρισμούς. 
Δεν ξέρω αν σου λένε κάτι τα παραπάνω, ή αν τα θεωρείς απλά παρατραβηγμένες αναπόδεικτες θεωρίες. Οποιαδήποτε κι αν είναι η επιστημονική αξία τους, προσπαθούν να καταγράψουν ένα γεγονός ήδη υφιστάμενο και πάντως υπαρκτό, το οποίο μπορεί από μόνο του να προσδώσει όλες τις απαιτούμενες σημασιολογίες στο δύσκολα διαπερατό εξωτερικό περίβλημα του αστικού μύθου που λέγεται γυναικεία φιλία. Και να προσπαθήσει να διακριβώσει την πιθανότητα ύπαρξης ή να επιβεβαιώσει την ανυπαρξία του. Όποιο από τα δύο κι αν ισχύει, σίγουρα έχεις τη δική σου γνώμη και εμπειρία, εμπλουτισμένη πλέον από αυτό το μικρό λιθαράκι. Και να διαβάζεις τις εν λόγω γραμμές χαμογελώντας με τις κολλητές σου, με τις οποίες είστε φίλες από τα παιδικά σας χρόνια, ή να διαπιστώνεις τα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου μέσα στο σκοτεινό σου δωμάτιο, έξω από το οποίο δεν σε περιμένει καμία φίλη για ποτό ή για να κουβεντιάσετε τα προβλήματα σου. Επιλογή σου σίγουρα παραμένει, σε ποια από τις δύο πλευρές του νομίσματος θα καταταγείς. Φρόντισε να είναι αυτή που θα συ ταιριάζει καλύτερα. Και θα σε κάνει περισσότερο ευτυχισμένη. Αυτός δεν είναι ο τελικός σκοπός, άλλωστε;

Πηγή: marymary.gr