Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Καλή εγκυμοσύνη| Οι αλλαγές στο σώμα δεν είναι εμφανείς ακόμη, ωστόσο μας επηρεάζουν άμεσα


 

Όσο πιο ενημερωμένες είμαστε τόσο πιο πολύ θα απολαύσουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης και θα αντιμετωπίσουμε πιο ήρεμα τα καθημερινά μικροπροβλήματα, τις αλλαγές στο σώμα και στη διάθεσή μας, τους φόβους μας, αλλά και τις απαραίτητες εξετάσεις. 
Το πρώτο τρίμηνο.
Οι αλλαγές στο σώμα δεν είναι εμφανείς ακόμη, ωστόσο μας επηρεάζουν άμεσα. Από τις πρώτες στιγμές που συλλαμβάνουμε, οι ορμονικές μεταβολές επιδρούν στο συναισθηματικό μας κόσμο - γινόμαστε πιο ευσυγκίνητες, κυκλοθυμικές αλλά και νευρικές. Προτού ακόμη αντιληφθούμε την καθυστέρηση, μπορεί να αισθανόμαστε διαφορετικές, να έχει βαρύνει το στήθος μας, να νιώθουμε κουρασμένες και να νυστάζουμε. Επίσης, από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι οι ναυτίες και οι ζαλάδες.


Οι «πρωινές» ναυτίες μπορεί να παρουσιαστούν σε διάφορες ώρες της ημέρας. Τις αντιμετωπίζουμε με στεγνές τροφές, που απορροφούν τα υγρά από το στομάχι, όπως φρυγανιές και κριτσίνια.
Το δεύτερο τρίμηνο.
Ο οργανισμός μας έχει προσαρμοστεί στις ορμονικές αλλαγές, η εγκυμοσύνη αρχίζει να γίνεται φανερή και «ακούμε» το μωρό. Όλα αυτά μαζί μάς κάνουν να νιώθουμε μεγάλη ενεργητικότητα και πιο ευτυχισμένες από ποτέ.
Είναι η στιγμή να προμηθευτούμε ρούχα και εσώρουχα εγκυμοσύνης. Μέχρι να γίνει τελείως... απαραίτητο, μπορούμε να φοράμε μαλακές φόρμες με χαλαρό λάστιχο ή να πιάνουμε τα παντελόνια και τις φούστες μας με παραμάνα, αντί να τα κουμπώνουμε. Αν νιώθουμε άνετα με την καινούργια μας εμφάνιση, ακολουθούμε τη μόδα φορώντας στενά ρούχα που αναδεικνύουν τις καμπύλες μας.
Το τρίτο τρίμηνο.
Η κοιλιά και το στήθος μας μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Τα μαλλιά και το δέρμα μας λάμπουν, αν και μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε ξανά κουρασμένες, αφού όσο φουσκώνει η κοιλιά τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες στον ύπνο. Επίσης, γίνεται πιο συχνή η ανάγκη για ούρηση, αφού το μωρό πιέζει την ουροδόχο κύστη. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, οι μικροενοχλήσεις εντείνονται (πρήζονται τα πόδια, έχουμε φαγούρα στην κοιλιά επειδή «τσιτώνει» το δέρμα, δυσκολευόμαστε στην αναπνοή, δεν μπορούμε να φάμε μεγάλη ποσότητα φαγητού) και, βέβαια, μεγαλώνει η ανυπομονησία μας για τη μεγάλη στιγμή.
Δοκιμάζουμε στάσεις που θα κάνουν πιο άνετο τον ύπνο μας. Πολλές έγκυοι κοιμούνται με το ένα πόδι λυγισμένο πιο μπροστά και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα. Ανακαλύπτουμε τι μας βολεύει περισσότερο και επιτρέπουμε στον εαυτό μας στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, που θα μας βοηθήσουν να υποδεχτούμε πιο ξεκούραστες το μωρό μας.
Οι απαραίτητες εξετάσεις.
Από την αρχή της εγκυμοσύνης ο γιατρός που μας παρακολουθεί μας υποβάλλει σε έναν προληπτικό έλεγχο, ώστε να επιβεβαιωθεί η καλή υγεία τόσο του εμβρύου όσο και η δική μας.
Τις πρώτες εβδομάδες γίνονται εξετάσεις που ελέγχουν την γενική κατάσταση της υγείας μας (γενική αίματος, ούρων, μέτρηση σακχάρου, έλεγχος για μεταδοτικά νοσήματα και λοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στη διάπλαση του εμβρύου, όπως ερυθρά και τοξόπλασμα).
Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα για στίγμα μεσογειακής αναιμίας, μιας πάθησης σχετικά συχνής στην Ελλάδα.
Επιπλέον, κάθε μήνα γίνεται αιματολογικός έλεγχος, για μέτρηση του αιματοκρίτη και του σακχάρου.

Στο δεύτερο μήνα επιβεβαιώνουμε την ενδομήτρια κύηση με υπέρηχο. Είναι και η πρώτη φορά που θα ακούσουμε την καρδιά του μωρού μας. Στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου γίνεται και η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας (τη 13η εβδομάδα), που συνοδεύεται από εξετάσεις αίματος,γνωστές ως Α-τεστ. Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και την ηλικία μας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αμνιοπαρακέντηση (γύρω στη 17η εβδομάδα), όπου λαμβάνεται αμνιακό υγρό.

Γύρω στον πέμπτο μήνα (περίπου την 20ή εβδομάδα) γίνεται αναλυτικό υπερηχογράφημα Β επιπέδου, που ελέγχει την αρτιμέλεια του εμβρύου και την ύπαρξη συγγενών παθολογικών ανωμαλιών. Εκτός από τις βασικές εξετάσεις, συχνά, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, διενεργούνται ορισμένοι υπερηχογραφικοί έλεγχοι κάθε 4-6 εβδομάδες, που παρακολουθούν την ανάπτυξη του εμβρύου.
Προς τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης ελέγχεται η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου με το καρδιοτοκογράφημα, καθώς και το βιοφυσικό προφίλ με αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί η καλή κατάστασή του.

Ό,τι πιο καινούργιο!
Μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας συνιστάται ο έλεγχος της καμπύλης σακχάρου, αφού ο διαβήτης της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό και αν δεν ελέγχεται, μπορεί να βλάψει την υγεία τόσο του μωρού όσο και της γυναίκας.

Σημαντική η ισορροπημένη διατροφή.
Ο γυναικολόγος κατά την πρώτη επίσκεψη θα υπολογίσει τα κιλά που επιτρέπεται να πάρουμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανάλογα με το σωματότυπο και το αρχικό μας βάρος. Επίσης, θα μας εξηγήσει τη σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, ώστε να καλύπτονται ανάγκες του εμβρύου και να μην επιβαρύνεται ο δικός μας οργανισμός. «Η λογική ποσότητα στο φαγητό είναι πολύ σημαντική», επισημαίνουν οι γυναικολόγοι. «Επίσης, η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει τις παχυντικές και λιπαρές τροφές και τα πολλά γλυκά. Ας μην ξεχνάμε πως στο δυτικό κόσμο οι έγκυοι κινδυνεύουν περισσότερο από το πολύ φαγητό παρά από την έλλειψή του. Η υπερβολική αύξηση βάρους βλάπτει όχι μόνο την ίδια τη γυναίκα, αλλά και το έμβρυο. Πείτε «ναι» στη μεγάλη ποσότητα λαχανικών και φρούτων και συνδυάστε τα με μια μέτρια μερίδα ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικά».
«Γιατί η διάθεσή μου αλλάζει τόσο συχνά;» 
Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που ανατρέπει τη ζωή μας. Κάθε γυναίκα, ανάλογα με το χαρακτήρα και τις συνθήκες της ζωής της, τη βιώνει διαφορετικά. Αν αποδεχτούμε τις αλλαγές, αν μάθουμε να «ακούμε» το σώμα μας και να σεβόμαστε τις ανάγκες του, θα ζήσουμε αυτή την τόσο έντονη σε συναισθήματα περίοδο με τον καλύτερο τρόπο.

Αλλαγές στην καθημερινότητα.
Τα τελευταία χρόνια οι γυναικολόγοι συνιστούν στις εγκύους να συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, εφόσον, βέβαια, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η γυναίκα που έχει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορεί να εργάζεται, να βγαίνει βόλτες, ακόμη και να γυμνάζεται με προσοχή. Φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγει κάθε είδους ακρότητες και να μη διστάζει να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο της για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία.