Μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη μιας συνταγής κατά το 1/3 ή και το 1/2 χωρίς να αλλοιώσετε το αποτέλεσμα. Μπισκότα, κέικ ή ψωμιά (χωρίς μαγιά) μπορούν να ετοιμαστούν με αυτό τον τρόπο αν αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με αλεύρι. Ακόμη χρησιμοποιήστε κανέλα, μοσχοκάρυδο ή βανίλια για να δώσετε μια γλυκύτητα και πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη το γλύκισμα αντί να βάλετε τη ζάχαρη μέσα σ' αυτό.
-Χρησιμοποιήστε άπαχο αντί για πλήρες γάλα
Αντικαταστήστε
εξολοκλήρου ή κατά το ήμισυ ένα φλιτζάνι πλήρους γάλατος με γάλα με 1% λιπαρά.
ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 1 φλιτζάνι αποβουτυρωμένου γάλατος εβαπορέ με μια κουταλιά κόρν φλάουερ.
-Αντικαταστήστε το ολόκληρο αυγό με ασπράδι αυγού
Δύο ασπράδια αυγών μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ολόκληρο αυγό.
-Φτιάξτε σοκολάτα με χαμηλά λιπαρά
Για
-Αντικαταστήστε τον κιμά από κρέας με σόγια
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά που χρησιμοποιείτε σε γέμιση ή με τα ζυμαρικά, με κιμά σόγιας, που είναι χαμηλή σε λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου.
-Στα κέικ, τα κουλούρια ή τα μπισκότα σας αντικαταστήστε το λάδι ή το βούτυρο με πουρέ φρούτων.
Πουρές μήλου, μπανάνας, δαμάσκηνου, χυμός φρούτων ή γιαούρτι μπορούν να αντικαταστήσουν εξολοκλήρου ή σε ένα ποσοστό τις λιπαρές ουσίες. Σας επιτρέπουν παράλληλα να μειώσετε και τη ζάχαρη της συνταγής, γιατί τα φρούτα δίνουν αρκετή γλυκύτητα.