Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Συμβουλές για την τακτοποίηση των ρούχων


 

Σημαντικός παράγοντας για την τακτοποίηση των ρούχων μας δεν είναι μόνο η καλή οργάνωση αλλά και η υγιεινή.
Γενικές συμβουλές
- Αποφεύγουμε να παραφορτώσουμε τις ντουλάπες γιατί έτσι τα ρούχα δεν αερίζονται σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα δυσάρεστης οσμής. Επιπλέον όταν τα ρούχα πιέζονται το ένα πάνω στο άλλο τσαλακώνονται και δείχνουν πολυφορεμένα.


- Δύο φορές το χρόνο, κατά προτίμηση την άνοιξη και το φθινόπωρο, καλό είναι να αδειάζουμε τελείως τις ντουλάπες από το περιεχόμενο τους και να τις καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί, για να απομακρύνουμε τη σκόνη που μπορεί να έχει συσσωρευτεί στις εσωτερικές επιφάνειες και τα συρτάρια. Στα σπίτια που βρίσκονται στο κέντρο αστικών περιοχών οι ντουλάπες «λερώνονται» πιο εύκολα λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.
- Όταν παίρνουμε τα ρούχα από το καθαριστήριο καλό είναι να πετάμε τις πλαστικές σακούλες που τα περιέχουν, καθώς αυτές αφενός παγιδεύουν τη σκόνη στο εσωτερικό τους και αφετέρου «πνίγουν» τα υφάσματα, καθώς δεν τα αφήνουν να αναπνεύσουν.
- Στη συρταριέρα βάζουμε τα εσώρουχα στο πάνω πάνω συρτάρι, μαζί με ένα σχεδόν άδειο μπουκάλι από ένα ξεθυμασμένο άρωμα ή ένα υφασμάτινο σακουλάκι με αρωματικό ποτ-πουρί της αρεσκείας μας.
- Τακτοποίηση χρειάζονται επίσης και τα παπούτσια, για να μην σκονίζονται πεταμένα εδώ και εκεί στο σπίτι. Τα κλειστά παπούτσια και τα αθλητικά μαζεύουν μύκητες και έχουν άσχημη οσμή. Πριν τα αποθηκεύσουμε ρίχνουμε σε κάθε παπούτσι λίγο μπέικιν πάουντερ. Το αφήνουμε για μια νύχτα και μετά το απορροφάμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Πώς θα απαλλαγούμε από το σκόρο
Ο σκόρος είναι ένα έντομο που ανήκει στην οικογένεια των λεπιδόπτερων και ζει μέσα στο σπίτι, καθώς τρέφεται με τις ίνες των ρούχων, αλλά και με τα συστατικά των αποξηραμένων λεκέδων που υπάρχουν στα υφάσματα. Συνεπώς για να απαλλαγούμε από αυτό τον ανεπιθύμητο επισκέπτη αποφεύγουμε να κρεμάσουμε «βρόμικα» ρούχα στην ντουλάπα και τα πλένουμε προηγουμένως στο χέρι ή τα δίνουμε για στεγνό καθάρισμα στο καθαριστήριο. Ακόμα κι αν δεν χρειάζονται πλύσιμο, μετά τη χρήση φροντίζουμε να τα τινάξουμε στη βεράντα ή να τα βουρτσίσουμε με την ειδική βούρτσα, για να αφαιρέσουμε τους κόκκους της σκόνης, το χνούδι και τις τρίχες, ειδικά στην περίπτωση που συμβιώνουμε με κατοικίδια ζώα. Καλού-κακού ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αντισκορικό σκεύασμα κυρίως στις ντουλάπες που περιέχουν τα ρούχα τα οποία αποθηκεύουμε για την επόμενη σεζόν. Αντί για ναφθαλίνη είναι προτιμότερο να κρεμάσουμε ανάμεσα στα ρούχα υφασμάτινα σακουλάκια με λεβάντα, τη μυρωδιά της οποίας απεχθάνεται ο σκόρος. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να αρωματίσουμε τα σακουλάκια με μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Εναλλακτικά, αρωματίζουμε τα σακουλάκια και τα συρτάρια με αιθέριο έλαιο από ξύλο κέδρου, το οποίο έχει εξίσου ισχυρές εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., μπαχαρικά όπως φύλλα δάφνης ή ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο, που είναι εξίσου αποτελεσματικά, ασφαλή, και μυρωδάτα.

Πώς θα απαλλαγούμε από τη μούχλα
Οι μύκητες της μούχλας αποτελούν το δεύτερο εχθρό που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αποθηκευμένα ρούχα, μετά το σκόρο. Για να τους αντιμετωπίσουμε πρέπει να αερίζουμε τακτικά τις ντουλάπες, ώστε να περιορίσουμε την υγρασία στο εσωτερικό τους. Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν που απορροφά την υγρασία, όπως είναι το άνυδρο θειικό άπας του ασβεστίου. Επίσης, ένα έξυπνο τρικ για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη μυκήτων στις ντουλάπες και τα συρτάρια είναι να πλένουμε 2-3 φορές το χρόνο τις εσωτερικές τους επιφάνειες με αλατόνερο στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο λευκό ξίδι.