Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

H Π. Πέρκα στη συνεδρίαση για την ενεργειακή επάρκεια: «Η παραδοχή του λάθους είναι σοφό πράγμα για τον σχεδιασμό του μέλλοντος» (video)


 

Είναι πολύ σημαντική η παραδοχή του λάθους, ώστε να μπορέσεις να σχεδιάσεις καλύτερα το μέλλον. Σας μιλώ ως Βουλευτής Φλώρινας, όπου βιώνουμε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, η οποία δεν ξέρουμε κιόλας αν ισχύει. Το χρονοδιάγραμμα πάει μπρος-πίσω και γίνεται ένα αλαλούμ, και προφανώς φάνηκε ότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι λιγνιτικές περιοχές πραγματικά υποφέρουν και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Τώρα ακούμε για παραπάνω συμμετοχή του λιγνίτη, αλλά και πάλι δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα. Ανέφερε ο κ. Φάμελλος το θέμα με τα λιγνιτωρυχεία και ‘γω θα θέσω ένα ερώτημα: Τι ακριβώς γίνεται κ. Υπουργέ με τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας που τροφοδοτούν την πιο σύγχρονη μέχρι στιγμής μονάδα της χώρας, την Μελίτη; Όταν γίνει η Πτολεμαΐδα 5, θα είναι αυτή η πιο σύγχρονη. Να δούμε όμως πότε θα λειτουργήσει.

Είχαμε λοιπόν μια ξαφνική απόφαση έκπτωσης του ιδιώτη στα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας και μας ενδιαφέρει κυρίως τι γίνεται με τους εργαζόμενους, με το χωριό που έχει καταρρεύσει και ψάχνει χώρο στον χάρτη, αλλά και με τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης. Δηλαδή, όταν λέτε ότι θα βάλετε σε λειτουργία κάποιες μονάδες, την πιο σύγχρονη, που έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτείται από τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας, θα την εξαιρέσετε; Θέλω μια απάντηση γιατί φεύγει ο κόσμος που δούλευε στα λιγνιτωρυχεία, έχουμε απλήρωτους, αδυναμία εύρεσης άλλης εργασίας…είναι πάνω από 4000 οι νέοι άνεργοι λόγω απολιγνιτοποίησης στις λιγνιτικές περιοχές.

Δεν έχουμε δει το ΕΣΕΚ για να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται, πάτε το χρονοδιάγραμμα μπρος-πίσω. Ξέρουμε όμως την απάντηση στο γιατί έγιναν και γίνονται έτσι όλα αυτά: Γιατί έπρεπε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το λόμπι του φυσικού αερίου. Αυτό λένε οι κάτοικοι των περιοχών μας γιατί βλέπουν να αντικαθίστανται οι μονάδες λιγνίτη με μονάδες φυσικού αερίου.

Βεβαίως, θα πρέπει πάντα να παρακολουθούμε τις ευρωπαϊκές τάσεις και επανειλημμένως έχουμε πει ότι δεν είμαστε «λιγνιτολάγνοι». Υποστηρίζουμε όμως μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση, όπου σιγά-σιγά έπρεπε να αντικαθίστανται οι λιγνιτικές μονάδες με ΑΠΕ. Δυστυχώς όμως, ούτε οι ΑΠΕ ούτε ο χωροταξικός σχεδιασμός τους προχωρούν, είναι κολλημένα. Οι τοπικές κοινωνίες ενεργοποιούνται και κάνουν ενεργειακές κοινότητες, κοινωφελείς, με εικονικό συμψηφισμό, κ.α., πάνε όμως να συνδεθούν και δεν βρίσκουν ηλεκτρικό χώρο. Αυτή είναι μια κατάσταση απαράδεκτη και φυσικά η αντιστροφή της θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας.  

Θέτω όμως και ένα άλλο θέμα. Υλοποιείτε τέσσερις νέες μονάδες φυσικού αερίου, χρηματοδοτείτε με 8 δις νέες επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου, όταν όλη η Ευρώπη -εδώ και χρόνια και πριν την ενεργειακή κρίση- έχει αρχίσει την σταδιακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ειδικά στα θέματα θέρμανσης και ψύξης είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο.

Εδώ λοιπόν γίνεται το «State of the Art» που χαρακτηριστικά λέω τόσο καιρό. Κόψατε το έργο της τηλεθέρμανσης σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη για να μπει φυσικό αέριο στα σπίτια. Ήταν μια πρόσφατη, τραγική απόφαση αυτής της κυβέρνησης. Ενώ όλες οι χώρες επενδύουν σε καινοτομία, σε ΑΠΕ, προκειμένου να έχουν τηλεθέρμανση-τηλεψύξη αφού αυτή είναι η τάση παγκοσμίως, εμείς πάμε 100 χρόνια πίσω.

Τώρα όμως ζητώ να τοποθετηθείτε , θα ξανασκεφτεί η κυβέρνηση να βάλει ξανά μπρος τα έργα τηλεθέρμανσης και μάλιστα να σχεδιαστεί κάτι που να συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους του FitFor55; Υπάρχει μια δύσκολη ισορροπία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η πράσινη μετάβαση. Όσο και να υπάρχει κρίση, ο πλανήτης συνεχίζει να κινδυνεύει. Εδώ θέλει πολύ πιο σοβαρή προσέγγιση και πιο οργανωμένη. 

Δεν μπορείς να μιλάς για πράσινη μετάβαση και να μην κάνεις εξοικονόμηση, να μην προχωράς στην ηλεκτροκίνηση. Όλα αυτά έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω. Το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας, σε πρόσφατο νομοσχέδιο, μόλις που αγγίχτηκε. Το θεσμικό-κανονιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση δεν υπάρχει.

Θα ήθελα λοιπόν δύο απαντήσεις: Για την τηλεθέρμανση, αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και τι θα γίνει με τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, αν θα δουλέψουν άμεσα και θα αποκατασταθούν οι πολίτες. Είπαμε, η παραδοχή του λάθους είναι σοφό πράγμα για τον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/f-rwkHJebj8