Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΞΙΚΩΝ - ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΕ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΓΟΥΝΑΣ


 

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΕ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΓΟΥΝΑΣ.

Η ανάλυση έξι γούνινων ειδών που αγοράστηκαν από δημοφιλή καταστήματα στην Κίνα αποκάλυψε δυνητικά επικίνδυνες συγκεντρώσεις τοξικών χημικών, σε μία περίπτωση 250 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.
Καθηγητές και γιατροί διεθνούς κύρους καλούν τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν μια προληπτική προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή ενδυμάτων και αξεσουάρ, επισημαίνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έκθεση σε τοξίνες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η έρευνα 
Toxic Fur: A global issue βασίζεται στην ανάλυση έξι προϊόντων, για έξι χημικά που είναι γνωστά για τις πιθανές επικίνδυνες επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία: φορμαλδεΰδη, χρώμιο VI, Alkylphenol ethoxylates, αζωχρώματα και χλωριωμένες φαινόλες. Όλα χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την επεξεργασία των γουνοδερμάτων, ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία της μόδας.


Και τα έξι δείγματα που αναλύθηκαν, δεν ακολουθούν ούτε τα Κινεζικά αλλά ούτε και τα διεθνή πρότυπα για τις χημικές ουσίες. Πέντε από τα έξι δείγματα δεν συμμορφώνονται με αυστηρότερες διεθνείς νομικές απαιτήσεις και τέσσερα από τα έξι είδη δεν ακολουθούν τα Κινεζικά νομικά πρότυπα. Όλα τα προϊόντα περιείχαν φορμαλδεΰδη, χρώμιο VI, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), τοξικές ενώσεις όπως (APEO + NPEO), αζωχρώματα και βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου. Τα ευρήματα ακολουθούν προηγούμενες έρευνες οι οποίες εξέτασαν 62 είδη σε δέκα Ευρωπαϊκές χώρες και κατέγραψαν επικίνδυνα χημικά υπολείμματα σε προϊόντα γούνας σε υψηλότερα από τα επιτρεπτά επίπεδα.
Η νομοθεσία σχετικά με τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών που βρίσκονται στα ρούχα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα υποδήματα πρόσφατα έγινε πιο αυστηρή για τα προϊόντα που παράγονται ή πωλούνται στην ΕΕ. Τα τελευταία πρότυπα επιβάλλουν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης 33 χημικών ουσιών που είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή (CMR), συμπεριλαμβανομένων και των έξι χημικών ουσιών που εξετάστηκαν στην παρούσα έρευνα. Ο νέος κανονισμός REACH εγκρίθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018 και η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2020.

Τα αντικείμενα από την Κίνα που εξετάστηκαν στην έρευνα, συμπεριλαμβάνουν ένα μπρελόκ με γούνα, δύο παιδικά και δύο γυναικεία παλτά, καθώς και ένα ανδρικό παλτό όλα με γούνα στην κουκούλα.

“Τα γούνινα τελειώματα στις κουκούλες των παιδικών ενδυμάτων, βρίσκονται κοντά στο πρόσωπο και το στόμα του παιδιού και οι χημικές ουσίες, μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος και να καταλήξουν στο αίμα των παιδιών. Αυτές οι χημικές ουσίες αποθηκεύονται σε λιπώδη κύτταρα και μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα όπως ενδοκρινικές διαταραχές ακόμη και είκοσι χρόνια αργότερα”, δηλώνει ο Καθηγητής Jacob de Boer.

Η ACTAsia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την συμπόνια στις Ασιατικές χώρες. Εδώ και μία δεκαετία εργάζεται με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και των εμπόρων λιανικής στην Κίνα για τις επιπτώσεις της παραγωγής γούνας στην ευζωία των ζώων, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση γούνινων ειδών στον κόσμο, η Κίνα έχει την λιγότερο αυστηρή νομοθεσία από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία.
Η Διευθύνων Σύμβουλος της ACTAsia, Pei Su, δήλωσε: “Αυτή η έρευνα αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μην αγοράζουμε γούνα. Η αναπόφευκτη κακοποίηση των ζώων κατά την παραγωγή γούνινων προϊόντων έχει τεκμηριωθεί εδώ και πολλά χρόνια και εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό από ποτέ. Ελπίζουμε όμως ότι αυτά τα ευρήματα για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις των τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία της γούνας, να πείσουν τους καταναλωτές στην Κίνα να μην αγοράζουν γούνινα είδη».

Η έρευνα διεξήχθη και δημοσιεύθηκε από την ACTAsia, με τη χρηματοδότησης της FFA.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο βίντεο εδώ 
Toxic Fur .
Ολόκληρη η έρευνα 
εδώ
www.actasia.org
www.furfreeretailer.com
www.furfreealliance.com

vegaia.gr