Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Να πως αποφεύγουμε τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα


 

Σε πολλούς από εμάς έχει συμβεί κάποια στιγμή να δεχτούμε ενοχλητικά τηλεφωνήματα από αγνώστους. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κοινούς φαρσέρ, που απλώς θέλουν να 'σπάσουν πλάκα' – αλλά αυτό δεν τα κάνει λιγότερα ενοχλητικά.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια είδους κατάσταση; Η Ελληνική αστυνομία στο site της δίνει κάποιες όντως πολύ χρηστικές οδηγίες:

1. Σε κάποιον άγνωστο που μας ενοχλεί ή μας απειλεί τηλεφωνικά δεν απαντάμε και μάλιστα επιθετικά. Αυτό που επιζητεί για να συνεχίσει, είναι η έντονη αντίδρασή μας.

2.Μπορούμε ν' αφήσουμε το ακουστικό ανοιχτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ενοχλητικός φαρσέρ θα αποθαρρυνθεί και θα κλείσει το τηλέφωνο.

3. Χρησιμοποιούμε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήνουμε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορούμε να γράψουμε μήνυμα δικό μας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).

4. Κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μη μας ενοχλούν χαμηλώνουμε τον ήχο του κουδουνίσματος ή βγάζουμε το τηλέφωνο από την πρίζα.

5. Δεν απαντάμε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που μας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργαζόμαστε κ.λ.π.

6. Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιούμε την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δε μας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώνουμε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είμαστε συμβεβλημένοι και την αστυνομία, προκειμένου να μας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε.

7. Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιούμε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες που δεν πρέπει.

8. Να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που μας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού μας τηλεφώνου και μας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής μας, να πατήσουμε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό. Κλείνουμε αμέσως το τηλέφωνό μας, διότι αν συμμορφωθούμε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα μας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό μας λογαριασμό.

Εν κατακλείδι δε, από όλα τα παραπάνω πολύ χρήσιμα που συμβουλεύει η Ελληνική Αστυνομία, θα λέγαμε να δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή στο θέμα των πληροφοριών που μπορεί να δοθούν από μικρά παιδιά ή μεγάλης ηλικίας ανθρώπους σε διάφορους επιτήδειους που μπορεί να τηλεφωνήσουν. Γι' αυτό και είναι καλό να μην απαντάνε τα παιδιά μας στο τηλέφωνο χωρίς να βρίσκεται κάποιος μεγαλύτερος κοντά. Αλλά και εμείς οι ίδιοι, ας είμαστε προετοιμασμένοι και ας ελέγχουμε με προσοχή οτιδήποτε ισχυρίζεται ο άγνωστος που βρίσκεται στην άλλη γραμμή. Αν μη τι άλλο, οι καιροί είναι πονηροί …