Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ποιος (πρέπει να) έχει το πάνω χέρι στα οικονομικά του σπιτιού;


 

Στα νοικοκυριά του 21ου αιώνα, ποιος αποφασίζει για τα οικονομικά της οικογένειας; Θα πίστευε κανείς ότι οι νέες γυναίκες, μετά την ένταξη τους στον επαγγελματικό στίβο και την απόκτηση του δικού τους πορτοφολιού, όταν πλέον γίνονται σύζυγοι και μητέρες θα επέμεναν στην συνέχιση της διαχείρισης των οικονομικών τους.

Μελέτες όμως δείχνουν ότι δεν έχουν οι γυναίκες το προβάδισμα στις οικονομικές αποφάσεις της οικογένειας. Κατά την γνώμη πολλών, υπάρχουν διάφοροι λόγοι γιατί αυτό θα πρέπει να αλλάξει:

-Κατ’αρχάς η κατανόηση των εξόδων του νοικοκυριού είναι το κλειδί για την εξοικονόμηση χρημάτων για ένα συνταξιοδοτικό πλάνο ή για άμεση αποταμίευση.

Ακόμα κι αν οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν το προβάδισμα σε σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να χειρίζονται τον καθημερινό προϋπολογισμό του νοικοκυριού πιο αποτελεσματικά. Γνωρίζουν τις τρέχουσες δαπάνες και μπορούν να εξοικονομούν χρήματα από τα καθημερινά ψώνια (ακόμη και με την χρήση κουπονιών), τα δώρα για τις κοινωνικές υποχρεώσεις (με τις fidelity cards των καταστημάτων) κ.α.

-Μερικοί άνδρες είναι ...πραγματικά από τον Άρη!

Όσο κι αν τα παραδοσιακά στη βάση του φύλου στερεότυπα έχουν διαβρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ιδιοσυγκρασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα ίδια χαρακτηριστικά που οδηγούν μερικούς άνδρες να επιμένουν στην ανάληψη ηγετικού ρόλου στις οικονομικές αποφάσεις, μπορεί επίσης να οδηγούν σε υπερβολικά επικίνδυνες ή επίμονες οικονομικές συνήθειες.

-Αποφάσεις σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση απαιτούν μια ομαδική προσέγγιση.

Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου το ασφαλιστικό σύστημα ενδεχομένως να καταρρέει  ή στην καλύτερη να ενοποιείται, οι διαφορές στις εισφορές και το συνταξιοδοτικό μεταξύ των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένουν υπαρκτές με αποτέλεσμα αποφάσεις σχετικά με το θέμα αυτό να πρέπει να λαμβάνονται από κοινού.

-Οι γυναίκες στατιστικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Τις πάσει γνωστό… αλλά γιατί δεν λαμβάνεται υπόψιν κατά τη λήψη των αποφάσεων του νοικοκυριού, παραμένει ακόμη μυστήριο. Αφού λοιπόν μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή της να χειριστεί οικονομικές αποφάσεις, καλό είναι να συμμετέχει γενικά από πριν στον χειρισμό αυτών.

Η οικονομική λήψη αποφάσεων είναι μια διαδικασία 50/50, και θα πρέπει να μοιράζεται εξίσου μεταξύ των δύο συζύγων. Ακόμη και αν ένας έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάληψη πρωτοβουλιών (π.χ. ένα ταξίδι) ή την αναζήτηση λύσεων (π.χ. ο παιδικός σταθμός, το παιδικό πάρτυ εκτός σπιτιού), θα πρέπει να αναζητάτε και η έγκριση του άλλου σε  κάποια ζητήματα που το ζευγάρι θέτει ως σημαντικά.