Η εικόνα και η ίδια η ύπαρξη
μιας γυναίκας μπορεί να καθοριστεί από τις σκέψεις που κάνει η μητέρα της γι’
αυτήν πριν ακόμα έρθει στον κόσμο. Πώς, όμως, αυτή η πιο πολύτιμη σχέση
μάνας και κόρης μπορεί να μετατραπεί σε ολέθριο δεσμό;
Δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την εικόνα μιας γυναίκας: η εικόνα που
έχει η μητέρα της από τη δική της μάνα, αλλά και η θέση της μητέρας της στην
καρδιά του συζύγου της. Όταν αυτές οι δύο εικόνες είναι συμβατές, η στάση της
μητέρας απέναντι στην κόρη είναι υγιής. Όταν η μητέρα νιώθει επαρκής για τον
εαυτό της ως γυναίκα, μητέρα, κόρη και σύζυγος, αυτήν την επάρκεια θα
αντανακλάσει και στην κόρη της. Στην αντίθετη περίπτωση, αρχίζουν τα
προβλήματα.
Από γενιά σε γενιά
Η μητέρα βλέπει στην κόρη της, δικές της ανεπάρκειες: της ασκεί κριτική, την υποτιμά, δεν είναι ευχαριστημένη με οτιδήποτε κάνει και πάντα ζητά από εκείνη περισσότερα από όσα μπορεί ή από όσα αντέχει να κάνει. Σε μικρή ηλικία, η κόρη μπορεί να ανταποκριθεί. Η συνεχής απόρριψη, όμως, την κάνει ντροπαλή, πιθανώς επιθετική με μόνιμη απόσταση στην παρουσία της μητέρας. Προσπαθεί να την ικανοποιήσει με τις καλές της πράξεις, να της κάνει θελήματα, να ακολουθεί το στιλιστικό της γούστο και πάντα με την άκρη του ματιού της, περιμένει την αποδοχή και την έγκριση. Αυτό δεν έρχεται και αυτό μεταφράζεται σε προδοσία. Η μητέρα από την άλλη, βλέποντας την κόρη να μη φτάνει τον πήχη που συνεχώς ανεβάζει, φαινομενικά θυμώνει με την κόρη της. Ο θυμός της όμως, είναι η αναγνώριση της δικής της ανεπάρκειας απέναντι στη δική της μητέρα.
Τι συμβαίνει στην εφηβεία
Στην εφηβεία, κομβική ηλικία για την επανόρθωση λαθών στάσης απέναντι στην κόρη, η αποκορύφωση των προβλημάτων είναι εμφανής. Στην προσπάθεια της κόρης να απελευθερωθεί από τα δεσμά, δημιουργείται ένα τεράστιο χάσμα. Η επικοινωνία χάνεται, το λεξιλόγιο εκτρέπεται, οι χαρακτηρισμοί πληγώνουν, ενώ η κόρη αιμορραγεί. Κόρες με δύσκολες σχέσεις στην εφηβεία, εκτίθενται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα τιμωρώντας το κορμί τους ή δεσμεύονται γρήγορα, με σκοπό να φύγουν από το σπίτι. Συνήθως, όταν υπάρχουν αυτού του είδους οι σχέσεις, ο πατέρας δεν μπορεί να εξισορροπήσει την κατάσταση. Έτσι, αλλοιώνεται και η εικόνα του αρσενικού στη συνείδηση της κόρης. Μετά την εφηβεία ή η κόρη μένει εξαρτημένη στη μητέρα ή γυρίζει την πλάτη της και η σχέση δεν αποκαθίσταται ποτέ. Δυστυχώς, όμως, έχει πάρει τη σκυτάλη της ανεπάρκειας και την παραδίδει στη δική της κόρη. Και η τρύπα συνεχίζεται…
Σχέσεις εξάρτησης
Πολλά κορίτσια δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης με τη μητέρα με κίνδυνο η κόρη να γίνει άβουλη και να αποκτήσει ψυχολογικά ή διατροφικά προβλήματα (κατάθλιψη, νευρική ανορεξία, βουλιμία κ.λπ.). Αυτό είναι μια ζωντανή απεικόνιση της έλλειψης παραδοχής της μητέρας προς την κόρη.
Τένια Μακρή
Οικογενεική Σύμβουλος
Περιοδικό elita.com.cy