Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

“To Πανεπιστήμιο σε ρόλο επιταχυντή στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών:

 “To Πανεπιστήμιο σε ρόλο επιταχυντή στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”.

Τον καταλυτικό ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) ως επιταχυντή στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας, που θα συνδιαμορφώσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της Περιφέρειας στη μετα-λιγνίτη εποχή και θα συνδέσει τους φοιτητές με τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης στα επαγγέλματα του μέλλοντος, ανέδειξε ο Πρύτανης, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, στις τοποθετήσεις του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

O Πρύτανης εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στις εργασίες του Φόρουμ, στο πάνελ με θέμα “Απολιγνιτοποίηση! Πότε ξεκινά η δίκαιη μετάβαση” που συντόνισε η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως τόνισε ο Πρύτανης, θα αποτελέσει κεντρικό πυρήνα στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στην Περιφέρεια, προσελκύοντας εταιρείες τεχνολογίας, νέο ακαδημαϊκό, επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό και νέες επενδύσεις με επίκεντρο την πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο (https://www.uowm.gr/) συμμετέχει σε εμβληματικά έργα της Ζώνης Καινοτομίας όπως το Τεχνολογικό Πάρκο, που θα φιλοξενήσει θερμοκοιτίδα, ερευνητικά εργαστήρια και επιχειρηματικότητα και τον Κόμβο Καινοτομίας για το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας.

Ακριβώς λόγω του κεντρικού του ρόλου στη μετάβαση και στην προσέλκυση πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας, επεσήμανε ο Πρύτανης ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ξεχωρίζει ως το εκπαιδευτικό ίδρυμα που συνδυάζει την εξειδικευμένη γνώση με τις ανάγκες του μέλλοντος, προετοιμάζει και συνδέει τους φοιτητές του με την αγορά εργασίας και τις νέες προοπτικές απασχόλησης και καριέρας που αναμένεται να προκύψουν στην περιοχή.

Μάλιστα, εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, ΣΕΒ, αποσκοπώντας μεταξύ άλλων στη διασύνδεση των φοιτητών και των νέων επιστημόνων με την επιχειρηματικότητα. 

Άμεση θα είναι και η συμβολή του Πανεπιστημίου στην ενδυνάμωση συνολικά του ανθρώπινου δυναμικού στην Περιφέρεια, μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΠΔΜ, καθώς θα συμμετέχει ενεργά στην επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση των εργαζομένων και ανέργων στη νέα επιχειρηματικότητα και τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης που θα δημιουργηθούν στην Περιφέρεια.

Το Πανεπιστήμιο, όπως τόνισε ο Πρύτανης, βρίσκεται σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στους ακαδημαϊκούς δείκτες πανελλαδικά. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το φιλόδοξο κτιριολογικό του πρόγραμμα, με αιχμή του δόρατος τη νέα Πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη, η οποία παραδίδεται μέσα στο καλοκαίρι και τη δρομολόγηση μεγάλου αριθμού φοιτητικών εστιών, μέσω ΣΔΙΤ.

Επιπλέον, ο Πρύτανης ανέλυσε τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της απολιγνιτοποίησης ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διεθνούς συγκυρίας.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ενταθεί σταθερά η επέκταση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παράλληλα με την τεχνολογική προσπάθεια για την ανάπτυξη αποδοτικών μορφών αποθήκευσης ενέργειας. Προέταξε δε την ανάγκη διάθεσης και επένδυσης επαρκών κονδυλίων στον τομέα της έρευνας, ώστε να αναπτυχθούν οι ζητούμενες τεχνολογικές λύσεις από τα Πανεπιστήμια, τους ερευνητικούς φορείς και τα ερευνητικά τμήματα εταιρειών.

«Μια παγκόσμια προσπάθεια έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, παρόμοια με αυτή για την εύρεση του εμβολίου κατά του Covid-19, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.