Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Μυστικά Για Όμορφα & Υγιή Μαλλιά


«Δεν υπάρχουν άσχημα μαλλιά, υπάρχουν μόνο μαλλιά που δεν τα φροντίζουμε σωστά».
Patrick Ales, δημιουργός γνωστής μάρκας προϊόντων για μαλλιά
Η συγκεκριμένη φράση συνοψίζει το πόσο απαραίτητη είναι η επιμελημένη φροντίδα των μαλλιών μας σε καθημερινή βάση. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες δυσχεραίνουν διαρκώς και η καθημερινότητα – ειδικότερα στις μεγαλουπόλεις – κάθε άλλο παρά ήρεμη είναι, τα μαλλιά μας κινδυνεύουν από πολλούς παράγοντες.

-Ας δούμε τους κυριότερους:
-Μηχανικές Επιδράσεις: Περιλαμβάνουν το χτένισμα, το βούρτσισμα και τη χρήση των γνωστών μπικουτί. Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η βρεγμένη τρίχα, διότι είναι φουσκωμένη και πιο χαλαρή. Το έντονο και παρατεταμένο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει φαλάκρα ή έστω, σπάσιμο της ξηρής και εύθραυστης τρίχας.
-Περιβάλλον: Το ηλιακό φως (UV και ορατή ακτινοβολία), το αλάτι και το χλωριωμένο νερό μπορούν να συμβάλουν στη χαλάρωση των χημικών συνδέσμων της εσωτερικής δομής της τρίχας. Επίσης, η ζέστη του ήλιου μπορεί να αφυδατώσει και να κάνει την τρίχα πιο ευαίσθητη.
-Θερμότητα: Η θερμότητα του σεσουάρ ή του ηλεκτρικού ψαλιδιού χαλαρώνουν προσωρινά τους δεσμούς μέσα στην τρίχα, επιτρέποντάς της να πάρει νέο σχήμα. Η υπερβολική, ωστόσο, έκθεση στη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην τρίχα και το τριχωτό, οδηγώντας ακόμη και σε τριχόπτωση.
-Χημικές Επιδράσεις: Η βαφή, ο αποχρωματισμός και η περμανάντ έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαπερνούν το προστατευτικό περιτρίχιο και να επιδρούν κατευθείαν στο εσωτερικό στρώμα. Η υπερβολική έκθεση των μαλλιών και του τριχωτού σ' αυτές τις χημικές επιδράσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και στα δύο.
-Υγρασία: Εκτός από το βρέξιμο των μαλλιών στο λούσιμο, η υγρασία του περιβάλλοντος επίσης ανοίγει τους πόρους του περιτριχίου και αφήνει την τρίχα εκτεθειμένη σε βλαπτικές επιδράσεις.
-Υγεία: Πίσω από ένα πρόβλημα μαλλιών μπορεί συχνά να κρύβεται πρόβλημα υγείας ή φτωχό διαιτολόγιο. Επίσης, η λήψη φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει άμεσα την κατάσταση των μαλλιών. Οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που παίρνουν αντισυλληπτικά έχουν συνήθως πολύ υγιή μαλλιά, καθώς τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Αντίθετα, η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί τοξίνες που διακόπτουν την αναγέννηση των μαλλιών.

-Συνήθεις φθορές των μαλλιών
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μαζί με την προσωπική μας αμέλεια φθείρουν σε καθημερινή βάση τα μαλλιά μας. Εν συντομία παρατίθενται οι συνηθέστερες φθορές της τρίχας, αλλά και μερικές συμβουλές για εύκολη, γρήγορη και πρακτική αντιμετώπισή τους.
Συχνά παρατηρούμε στα μακριά μαλλιά ψαλίδα, αποτέλεσμα φθοράς της τρίχας. Εάν το εξωτερικό περίβλημα της τρίχας φθαρεί, το εσωτερικό της μένει εκτεθειμένο και έτσι η τρίχα αρχίζει να σπάει. Αποφύγετε το υπερβολικά έντονο βούρτσισμα των μαλλιών σας, ειδικά όταν είναι βρεγμένα. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε χτένες με απαλά, φαρδιά δόντια και μην χρησιμοποιείτε πολύ ελαστικά λαστιχάκια, αλλά πιο μαλακές κορδέλες ή λάστιχα με ύφασμα, για να ελαχιστοποιήσετε την φθορά.
Η πιτυρίδα είναι ένα πρόβλημα που αφορά εξίσου άντρες και γυναίκες και εμφανίζεται με τη μορφή άσπρων νιφάδων στα μαλλιά όταν η επιδερμίδα του τριχωτού της κεφαλής ξεφλουδίζει. Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνει αντιαισθητικό ή να προκαλέσει φαγούρα. Χρησιμοποιήστε ένα καλό αντιπιτυριδικό σαμπουάν ή ζητήστε από κάποιον δερματολόγο να σας προτείνει πιο εξειδικευμένη θεραπεία.
Η έλλειψη λάμψης στα μαλλιά εμφανίζεται όταν η επιφάνεια της τρίχας δεν είναι πλέον λεία, κυρίως λόγω της καθημερινής φθοράς της. Βασικοί παράγοντες που την προκαλούν είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο ήλιος. Χρησιμοποιήστε conditioner (ιδανικά με σιλικόνη) για να ενισχύσετε τη λάμψη. Ψεκάστε τα μαλλιά σας με ειδικά προϊόντα για λάμψη, αλλά μην χρησιμοποιήσετε υπερβολικές ποσότητες γιατί έτσι θα προκαλέσετε λιπαρότητα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση υπερβολικής ποσότητας προϊόντων περιποίησης ή styling. Τέλος, φροντίστε να ξεπλένετε καλά τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο και το conditioning.
Η λιπαρότητα των μαλλιών εκδηλώνεται με την υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής. Λούστε τα μαλλιά σας με σαμπουάν εξισορρόπησης της λιπαρότητας, με ήπιο pH, απλώνοντας το σαμπουάν από τη μέση μέχρι τις άκρες της τρίχας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά στη διατροφή σας. Μην τρίβετε έντονα με τα δάχτυλα το κεφάλι σας κατά το λούσιμο, καθώς έτσι θα διεγείρετε του αδένες που παράγουν λιπαρότητα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε την παλάμη των χεριών σας. Τέλος, προσπαθήστε να μη λούζεστε καθημερινά, γιατί έτσι επιτείνεται το πρόβλημα λιπαρότητας.
Έντονο πρόβλημα κυρίως για τις γυναίκες είναι τα άτονα μαλλιά, τα οποία έχουν χάσει την ελαστικότητά τους και έχουν φθαρεί. Η τρίχα δε συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό της και είναι ξηρή και θαμπή. Από την άλλη, τα μαλλιά "βαραίνουν" υπερβολικά όταν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά από ανάλαφρα και λαμπερά μετατρέπονται σε βαριά και άτονα. Σε αυτήν την περίπτωση, αυξήστε τον όγκο στεγνώνοντας τα μαλλιά σας με το πιστολάκι, χρησιμοποιώντας στρογγυλή βούρτσα και ανασηκώνοντας τις ρίζες. Επίσης, το φυλλάρισμα και η σωστή απόχρωση βαφής μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά να έχουν περισσότερο όγκο.
Τέλος, τα ξηρά μαλλιά… Το πρόβλημα αυτό δημιουργείται όταν τα εξωτερικά λέπια της τρίχας ανασηκώνονται, επιτρέποντας στη φυσική υγρασία της τρίχας να διαφύγει από το εσωτερικό της. Για να το αντιμετωπίσετε, χρησιμοποιήστε ενυδατικά σαμπουάν και conditioner ή μάσκα για τα διψασμένα σας μαλλιά, ειδικότερα αν περνάτε αρκετό χρόνο σε ξηρό περιβάλλον όπου γίνεται χρήση κλιματιστικών. Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε υπερβολικά το πιστολάκι ή άλλα εργαλεία, όπως το σίδερο. Μην ξεχνάτε ότι οι τεχνικές που περιλαμβάνουν χημικά (π.χ. βαφή ή περμανάντ) επιβαρύνουν την υγεία των μαλλιών.

-Συμβουλές για όμορφα και υγιή μαλλιά

- Φροντίστε να λούζεστε 2 – 3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1 - 2 φορές εάν έχετε κανονικά μαλλιά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.
- Να χτενίζετε τα μαλλιά σας πρωί και βράδυ, ώστε να πέφτουν οι νεκρές τρίχες.
- Χρησιμοποιείστε για το χτένισμα πηρούνα και όχι βούρτσα για να μην σπάνε οι τρίχες.
- Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτική κρέμα στις ρίζες των τριχών.
- Να κάνετε μάσκα μαλλιών μια φορά την εβδομάδα.
- Υιοθετήστε τον καθαρισμό της ψαλίδας μία φορά τον μήνα.
- Να αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών σας σε δυνατό αέρα.
- Μην κοιμάστε ποτέ με δεμένα μαλλιά.
- Να αποφεύγετε τις βαφές μαλλιών, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν.
- Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο σαμπουάν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν τα μαλλιά να ατονούν, να λαδώνουν πιο γρήγορα και να κάνουν πιτυρίδα.
-Περιποίηση διαφόρων τύπων μαλλιών
-Λιπαρά μαλλιά: Πρέπει να πλένονται με χλιαρό προς κρύο νερό και καλό είναι να χρησιμοποιείτε σαμπουάν που περιέχουν λεκιθίνη (πλούσια σε βιταμίνη Α) ή χολίνη. Στα πολύ λιπαρά μαλλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαπούνι με βάση την πίσσα.
-Ξηρά μαλλιά: Δεν πρέπει να σαπουνίζονται πολύ συχνά, γιατί η τρίχα γίνεται πιο εύθραυστη. Στα ξηρά και λεπτά μαλλιά δε συνιστάται η χρήση χημικών ουσιών (π.χ. βαφές, περμανάντ κ.λπ.), οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες ή δερματοπάθειες.
Επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό σας, ο οποίος θα εξετάσει από κοντά την περίπτωσή σας και με ολοκληρωμένη φροντίδα, λύση και συμβουλή θα σας υποδείξει τη σωστή αγωγή περιποίησης μαλλιών.