Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Ερώτηση της Π. Πέρκα με θέμα: «Το Υπουργείο εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την εφαρμογή ευρωπαϊκών Κανονισμών, στερώντας από τους επιβάτες τις αποζημιώσεις που δικαιούνται»

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πέρκα, μαζί με ακόμα 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό Yποδομών & Μεταφορών σχετικά με την εξαίρεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την εφαρμογή ευρωπαϊκών Κανονισμών, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να στερούνται ουσιαστικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, η κα Πέρκα με αφορμή πλήθος διαμαρτυριών από επιβάτες της γραμμής Φλώρινα – Θεσσαλονίκη – Φλώρινα για μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, αναδεικνύει το γεγονός ότι στο τέλος του 2019 και για 5 χρόνια, με σχετικό έγγραφο του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, δόθηκε εξαίρεση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τις πολύ σοβαρές υποχρεώσεις του Κανονισμού 1371/2007 για τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών.

Ως αποτέλεσμα της εν λόγω εξαίρεσης, οι επιβάτες δε δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης δρομολογίου. Κάτι που όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της πρόσφατης κακοκαιρίας ‘Ελπίς’, όπου 700 περίπου επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι οποίοι –αν και η εταιρία και το Υπουργείο δεν τους ενημέρωσε, ως όφειλε - με βάση άρθρα του Κανονισμού που αφορούν στην ευθύνη της εταιρίας σε περίπτωση θανάτου επιβατών, τραυματισμού ή και προσβολής της ψυχικής ακεραιότητας, δικαιούνται αποζημίωση και μάλιστα πολλαπλάσια των 1000 ευρώ που ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό.