Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Όταν γράφω στο διαδίκτυο, δεν είμαι εγώ, δεν είναι η σκέψη μου…


 Δυστυχώς το facebook μπορεί να προκαλέσει εθισμό! Τι εννοώ με αυτό τώρα; Είναι ένα θαυμάσιο σύστημα κοινωνικής δικτύωσης και εδώ θα χρησιμοποιήσω τον όρο Συνδεδεμένοι (Cennected), από το βιβλίο των Nick. Christakis και James Fowler κοινωνιολόγων και συγγραφέων του βιβλίου αυτού. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, λοιπόν, για να διευρύνουμε την επαγγελματική μας ατζέντα και ακόμα και την ευρύτερη κοινωνική μας. Εννοείται ότι ταυτίζεται με τη σύγχρονη ζωή μας που "κολυμπάει" μέσα στην τεχνολογία και την ολοένα αναπτυσσόμενη ταχύτητά της. 

Ωστόσο, χαρακτηρίζει και την αντιστρόφως ανάλογη πορεία κοινωνικής απομόνωσής μας και την ένταξή της σε ένα είδος "επικοινωνίας" σε απόσταση. Αυτή η απόσταση που διασφαλίζει την ψυχική μας κατάσταση. Στατιστικές που έχουν γίνει και κοινωνιολογικές μελέτες, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι περνάμε πάρα πολλές ώρες στα δίκτυα αυτά της κοινωνικής διαδικτύωσης. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί! Ο οικονομικός παράγοντας και οι απαιτητικές ώρες εργασίας είναι οι κύριοι παράγοντες που επιτρέπουν αυτή την τάση των ανθρώπων να τείνουν να επιλέγουν και να στρέφονται στα μέσα της κοινωνικής διαδικτύωσης (facebook-twitter κ.λπ).

Τώρα, η εμφάνιση μιας άλλης "εικόνας" και συμπεριφοράς, που μπορεί κάποιοι, όπως εσύ στην προκειμένη περίπτωση, να εμφανίζουν σε αυτό το πλαίσιο, να είναι και η αναμενόμενη. Αυτά τα πεδία κοινωνικής διαδικτύωσης επιτρέπουν στα μέλη -μέσω της απομάκρυνσης από την ταυτότητα του άλλου-να καμουφλάρουν αυτό που πραγματικά είναι!! Δεν είναι τυχαίο ότι οι γνωριμίες από τα διαδίκτυα θεωρούνται και υψηλού κινδύνου από τους κοινωνικούς αναλυτές, καθώς έχουν αυξηθεί τα κρούσματα των εγκλημάτων από αυτά. Βέβαια δεν το καταδικάζουμε και τελείως!!! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάντα προσεχτικοί, να μην κινούμαστε με αφέλεια σε αυτά τα μέσα και να μην δίνουμε πολλά προσωπικά στοιχεία. Άλλα δεν θα σε κουράσω άλλο, γιατί η ανάλυση αυτού του θέματος δεν εξαντλείται έτσι.

Σε ψυχολογικό επίπεδο τώρα, για να πλησιάσω και το ερώτημά σου, απαντώ πως ναι μπορεί να επηρεάσει την ψυχική δυναμική μας. Έτσι να γράφουμε μόνο, χωρίς να περνάμε σε πράξεις, οι οποίες είναι και οι μόνες που σφραγίζουν τις προθέσεις μας ή τον έρωτά μας. Αυτό για μένα είναι ευνουχισμός !! Οπότε, θα σε συμβούλευα, μαζί με τα ωραία λόγια που γράφεις στην κοπέλα, να τις έστελνες και λουλούδια. Βέβαια θα πάρεις το ρίσκο της απόρριψης, που και αυτό είναι ένα θέμα γενικό, δεν αφορά δηλαδή μόνο το διαδίκτυο.! Το φόβο της απόρριψης τον φοβούνται πολύ και τα δύο φύλα. Παλαιότερα, την εποχή των πατεράδων μας, αυτό ήταν μέρος του κυνηγιού τους προς το γυναικείο φύλο! Το αποδεχόντουσαν, χωρίς να εσωτερικεύεται ως πληγή μέσα τους. Μιλάω για το φλερτ, όχι τον έρωτα, δηλαδή για την πολύ αρχική φάση, για να μην παρεξηγηθώ!

Λοιπόν φίλε μου, αν ξέρεις την κοπέλα και θέλεις να δείξεις κάτι ουσιαστικό σε αυτήν, γράπωσε το θάρρος σου και προχώρα όμορφα και τρυφερά σε πράξεις.!

Να θυμάσαι ότι η ζωή είναι έξω, όπου οι αισθήσεις όλες ενεργοποιούνται από τις μυρωδιές, τα μάτια που βλέπεις αντίκρυ σου και τις κινούμενες εικόνες και ΟΧΙ από τις ψηφιακές!!